Noua componență a Adunării Populare (legislativul regional – n.red.) din Găgăuzia va fi dominată de deputați care au candidat ca independenți. Asta deoarece, în urma turului II și al alegerilor repetate care s-au desfășurat duminică, 3 octombrie, în 17 dintre cele 35 de circumscripții uninominale din autonomie, 14 mandate de deputat în forul legislativ de la Comrat rămase vacante în urma primului tur, care s-a desfășurat pe 19 septembrie, au revenit independenților, iar altele trei le-a obținut Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Astfel, 25 dintre viitorii deputați din Adunarea Populară sunt formal independenți, unul va reprezenta Partidul Acasă Construim Europa (PACE) al fugarului Gheorghe Cavcaliuc, și ceilalți nouă sunt reprezentanți ai BCS. Cu toate acestea, PSRM sugerează că ar putea participa la guvernare în Găgăuzia, pentru că în Adunarea Populară au acces câțiva candidați așa-zis independenți pe care partidul ex-președintelui Igor Dodon i-a susținut la aceste alegeri.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEComisia Electorală de la Comrat a raportat în final o rată de participare care a depășit necesarul pentru validarea alegerilor, chiar dacă până la 18.30 pragul era trecut în doar șapte din cele 17 secții de votare.
După închiderea secțiilor, însă, Comisia a anunțat că la urne s-au prezentat în total 24.789 de cetățeni, ceea ce constituie 37% din numărul alegătorilor incluși în liste.
Cea mai mare rată de participare, de 78,2%, s-a înregistrat în circumscripția Bugeac, unde Vladimir Kîssa l-a învins pe Alexandr Kendighelean. Cel mai mare scor electoral – de 97,5% – l-a obținut, în circumscripția nr.2 din Comrat, un activist cu afaceri obscure, Viktor Petrov, despre care „Gazeta de Chișinău” a mai scris în legătură cu intenția acestuia de a iniția un referendum național pentru a acorda limbii ruse statutul celei de a doua limbi de stat, dar și cu privire la implicarea lui în fraudarea unor fonduri din partea Uniunii Europene care erau destinate pentru echipamente medicale necesare în lupta cu COVID-19.
Potrivit site-ului specializat alegeri.md, pe lângă cei 18 deputați aleși din primul tur, în Adunarea Populară vor mai intra:
- Nikolai Dudoglo (independent), ales în circumscripția nr.1 de la Comrat;
- Viktor Petrov (independent), ales în circumscripția nr.2 de la Comrat;
- Alexandr Tarnavski (independent), ales în circumscripția nr.3 de la Comrat;
- Ivan Dimitrioglo (BCS), ales în circumscripția nr.4 de la Comrat;
- Nikolai Ivanciuk (independent), ales în circumscripția nr.5 din Ceadîr-Lunga;
- Gheorghi Leiciu (independent), ales în circumscripția nr.6 din Ceadîr-Lunga;
- Petru Fazlî (BCS), ales în circumscripția nr.10 din Vulcănești;
- Grigori Kadîn (independent), ales în circumscripția nr.12 din Baurci;
- Grigorie Dulgher (independent), ales în circumscripția nr.13 din Beșalma;
- Vladimir Kîssa (independent), ales în circumscripția nr.15 din Bugeac;
- Mihail Popov (BCS), ales în circumscripția nr.20 din Etulia;
- Nicolae Uzun (independent), ales în circumscripția nr.22 din Gaidar;
- Svetlana Diuvenji (independent), ales în circumscripția nr.27 din Congaz;
- Demian Karaseni (independent), ales în circumscripția nr.28 din Congaz;
- Serghei Zaharia (independent), ales în circumscripția nr.29 din Congazcic;
- Valerii Manastîrlî (independent), ales în circumscripția nr.30 din Copăceni;
- Ruslan Unilovski (independent), ales în circumscripția nr.34 din Svetlîi.
În final, Adunarea Populară din Găgăuzia, în care intră 35 de deputați, va fi formată acum din 25 de independenți, nouă reprezentanți ai BCS și unul al PACE.
După ce au fost anunțate aceste rezultate, PSRM a difuzat un comunicat de presă în care le-a adresat locuitorilor din autonomia găgăuză mulțumiri pentru participarea la alegeri și pentru încrederea acordată celor nouă candidați desemnați de BCS.
De asemenea, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu deputații nou-aleși în Adunarea Populară a Găgăuziei care au candidat pe listele BCS. „Am format o echipă bună și intenționăm să purtăm discuții cu alți deputați ai Adunării Populare. Suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea pentru formarea organelor de conducere ale Adunării Populare din Găgăuzia”, a declarat Dodon după întrevedere.
Menționăm că un raport preliminar al organizației regionale „Piligrim-Demo”, ai cărei observatori au monitorizat desfășurarea alegerilor din Găgăuzia, nu arată încălcări majore, de natură să influențeze rezultatul acestora. Totodată, observatorii au remarcat prezența unor grupuri de cetățeni, precum și rude sau susținători ai unor candidați, care încercau să convingă alegătorii cu cine trebuie să voteze, chiar în ziua alegerilor, în apropierea secțiilor de votare. De asemenea, ei au remarcat că a fost larg răspândită practica transportului organizat al alegătorilor. „Numărarea voturilor a fost evaluată pozitiv în 95% dintre cazuri, iar procesul de procesare a rezultatelor a decurs în general fără probleme”, se arată în raportul organizației.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE