Alegeri cu probleme în Găgăuzia: Nici jumătate dintre deputați nu au fost aleși din primul tur

1308
1
Drapelele R.Moldova și autonomiei găăuze arborate pe frontiscipiul Adunării Populare de la Comrat

Doar 17 din cei 35 de deputați în Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) a Găgăuziei au fost aleși din primul tur al scrutinului care s-a desfășurat duminică, 19 septembrie, în autonomia din sudul R.Moldova. 10 dintre aceștia au candidat ca independenți, alți șase sunt reprezentanți ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și încă unul din partea Partidului Acasă Construim Europa (PACE) al fugarului Gheorghe Cavcaliuc. În șase circumscripții electorale din Găgăuzia scrutinul a fost invalidat, din cauza prezenței insuficiente la vot, peste două săptămâni, pe 3 octombrie, în acestea urmând să se desfășoare alegeri repetate. Tot peste două săptămâni, în alte 12 circumscripții va fi organizat un al doilea tur al alegerilor, între concurenții care s-au plasat duminică pe primele două poziții.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși a început cu o campanie electorală anemică, în opinia mai multor experți regionali, procesul de votare a fost marcat duminică de mai multe incidente și acuzații cu privire la tentative de fraudare a alegerilor.

Astfel, la primele ore ale dimineții, mai multe persoane au fost acuzate de participare organizată la vot în circumscripția uninominală Bugeac, iar doi candidați din regiune s-au luat la ceartă. De dimineață, aproximativ 50 de persoane așteptau să voteze în apropierea Casei de cultură a satului Bugeac. Vladimir Kîssa, candidat din regiune, dar și susținătorii lui, au declarat că aceștia nu locuiesc în satul Bugeac. Ei ar fi înregistrați temporar într-o clădire care aparține unui alt candidat din regiune, Alexandr Kendighelean. La secția de votare din incinta Casei de cultură a satului s-a produs un conflict verbal între Kîssa și Kendighelean, potrivit portalului regional GagauziaINFO.md

Bugeac este, de altfel, una dintre cele 12 circumscripții unde pe 3 octombrie urmează să aibă loc al doilea tur al alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Bașkanul Irina Vlah a solicitat urna mobilă în circumscripția nr. 1, la domiciliul său din Comrat, pe motiv că ar fi fost accidentată la picior.
Într-o declarație pentru presă, făcută cu ocazia acestor alegeri, ea a vorbit despre criza pandemică, „agravată de conflictul politic agresiv de durată, care alimentează dispoziția pesimistă în societate”.

Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a solicitat urna mobilă la domiciliu, pe motiv că s-a accidentat la picior / Sursa FOTO: gagauzinfo.md

„În același timp, alegerile sunt întotdeauna o oportunitate de a determina începutul unei noi etape, a unei etape mai bune. Adunarea Populară este un organ important al puterii democratice, care poate aduce o contribuție esențială la dezvoltarea autonomiei. Sper că deputații următoarei legislaturi se vor concentra pe construcție și dezvoltare”, a adăugat Irina Vlah.

Duminică, 19 septembrie, au fost aleși:

  • Alexandr Dinjos (BeCS), la Avdarma, cu 407 voturi;
  • Fiodor Ianioglo (independent), la Cioc-Maidan, cu 758 de voturi;
  • Nicolai Raia (independent), la Dezghingea, cu 879 de voturi;
  • Dmitri Konstantinov (independent), la Farapontievca, cu 294 de voturi;
  • Stepan Sarioglo (BeCS), la Chirsova, cu 912 voturi;
  • Nikolai Ormanji (independent), la Cotovscoe, cu 295 de voturi;
  • Ilia Uzun (independent), la Chioselia Rusă, cu 326 de voturi;
  • Elena Iurcenco (BeCS), la Ceadîr-Lunga, în circumscripția nr. 7, cu 1.089 de voturi;
  • Ivan Caraja (independent), la Beșghioz, cu 546 de voturi;
  • Nikolai Andrușoi (independent), la Joltai, cu 447 de voturi;
  • Mihail Jelezoglo (independent), la Chiriet-Lunga, cu 590 de voturi;
  • Dmitri Manastîrlî (independent), la Copceac, în circumscripția nr. 31, cu 818 voturi;
  • Serghei Cimpoeș (independent), la Tomai, cu 870 de voturi;
  • Alexandr Toporaș (BeCS), la Vulcănești, în circumscripția nr. 8, cu 1.079 de voturi;
  • Dmitri Topal (BeCS), la Vulcănești, în circumscripția nr. 9, cu 1 123 de voturi;
  • Leonid Chiosea (BeCS), la Cişmichioi, cu 1.076 de voturi;
  • Valentin Gaidarji (PACE), la Carbalia, cu 150 de voturi.

În cele șase circumscripții unde prezența redusă nu a permis validarea primului tur al alegerilor, vor rămâne înscriși pe liste aceiași candidați ca și în primul tur. Cea mai mică rată de participare – de numai 24%, s-a înregistrat, de altfel, în circumscripția nr. 27 din Congaz.

Menționăm în acest context că, acum patru ani, la alegerile din 2016 din Găgăuzia, pragul de validare nu a fost atins în numai trei circumscripții din autonomie.

La alegerile de duminică, pentru cele 35 de locuri în Adunarea Populară de la Comrat au candidat 123 de persoane. Alegerile în legislativul regional găgăuz se desfășoară în baza sistemului majoritar în tot atâtea circumscripții uninominale, iar pentru validarea acestora în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] uninominale din autonomie, 14 mandate de deputat în forul legislativ de la Comrat rămase vacante în urma primului tur, care s-a desfășurat pe 19 septembrie, au revenit independenților, iar altele trei au revenit Blocului Comuniștilor și Socialiștilor […]