Cum (nu) se pregătesc de iarnă oamenii de la Onești și Țigănești (FOTO)

1142
0
La Onești/Foto: Natalia Munteanu

Case abandonate și curți năpădite de buruieni. Vorbim despre satul Onești, r-l Strășeni, aflat la 48 de kilometri de Chișinău. Lipsa locurilor de muncă îi determină pe oameni să-și lase gospodăriile în voia sorții, mergând în căutarea unui trai mai bun.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform recensământului populației din 2014, la Onești aveau domiciliul 834 de persoane, însă acum Primăria susține că au rămas 500 de locuitori, în timp ce unii localnici spun că în sat sunt puțin peste o sută de oameni.

Aici multe case au elemente de arhitectură tradițională, cum ar fi acoperișurile din oale. Căruța și bicicleta sunt cele mai populare mijloace de transport rezistente la drumurile noroioase și pietroase. Localnicii supraviețuiesc din cultivarea pământului: dacă mergi pe drumul principal, poți să vezi anunțuri pe garduri pe care scrie: vând cartofi sau harbuji.

Chiar dacă la Onești locuiesc mulți oameni în etate, am întâlnit și localnici tineri care muncesc la Chișinău. Artur face naveta Onești-Chișinău-Onești la fiecare două zile. Spune că nu-i ușor să lucreze în oraș, dar e singura posibilitate de a-și hrăni familia, mai ales acum, în prag de iarnă. Alt bărbat, de meserie constructor, își „caută un loc de muncă, apoi se va pregăti cu provizii și lemne de foc pentru perioada rece a anului”.

Onești, Strășeni

Deplasându-mă la Onești, am încercat să aflu cu ce gânduri intră moldovenii în iarnă. Ce au strâns în beciuri și cămări și dacă au lemne de foc.

Unii se bucură că vor avea la iarnă de foc și de mâncare, alții deloc

Un cub de lemne de foc se vinde cu 700 de lei. Bani mari pentru o bătrână cu o pensie lunară de 1.500 de lei. „Bani nu-s. Ce să faci cu un metru cub?! Trebuie patru, cinci, șase cubi de lemne”, spune Feodora. O întreb dacă are produse alimentare. „Ei, am! Dacă omul e bătrân, nu poate face. Viața-i grea, bani îs puțini. Cu nimic intru în iarnă”, răspunde bătrâna.

La Onești există oameni care așteaptă iarna pregătiți cu de toate. „Avem lemne de foc. Beciul e plin cu zarzavaturi, ardei, dulcețuri și compot. Am crescut tot în grădină. Anul acesta a fost roditor. Mere și caise am avut mai puține față de alți ani: câteva lădițe”, menționează Eugenia.

Nu departe de Onești, la intersecția a două drumuri, se află satul Țigănești, r-l Strășeni, de unde tinerii pleacă și nu se mai întorc. Case tradiționale, împodobite cu motive decorative, cu straturi de flori în culori vii răsădite în fața porților și a gardurilor. Mergând prin Țigănești, parcă vrei să spui că apusul satului moldovenesc… nu a venit încă!

O familie ar avea nevoie de aproximativ șase mii de lei pentru a-și cumpăra lemne de foc pentru iarnă. E scump pentru veniturile sătenilor. Iurie de la Țigănești spune că și-a cumpărat abia numai trei cubi de lemne, însă mai are nevoie de vreo opt cubi pentru a ieși din iarnă. „E greu pentru că lemnele sunt scumpe. Nu cumpăr cărbuni”, zice el.

Țigănești, Strășeni
Țigănești, Strășeni

La poarta Centrului de sănătate publică Țigănești văd doi bărbați: unul tânăr, iar altul trecut de 50 de ani. Cel tânăr lucrează în pădurea din apropierea satului său, iar în schimb primește de la pădurar lemne de foc. Ne ducem la muncă la pădurar și dacă ne dă lemne de foc, le aducem acasă. O zi de muncă pentru o căruță de lemne. Într-o căruță încape jumătate de cub de lemne de foc”, explică tânărul. Acesta e practic aprovizionat cu lemne pentru iarnă. Totodată, el ne spune că „toți pleacă peste hotare, iar în sat au rămas numai bătrânii”.

Țigănești, Strășeni

Celălalt bărbat afirmă că e mai puțin pregătit pentru iarnă cu provizii și vin, deoarece n-are tehnică agricolă pentru a-și lucra pământul și vița-de-vie. Satul Țigănești are oficial 1.148 de locuitori.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE