A şaptea ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău începe joi (VIDEO)

650
0
CALIFORNIA DREAMIN' (NESFARSIT), from left: Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Armand Assante, 2007. ©Media Pro Film Distribution

Cele mai importante filme ale ultimului an, printre care unele regizate de Cristi Puiu, Radu Jude şi Radu Muntean, un focus dedicat actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice de Lucian Bratu, un film pentru copii şi scurtmetraje studenţeşti de arhivă vor putea fi văzute la a şaptea ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău,  care va începe joi şi se va încheia duminică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După o ediţie online în 2020, ZFR revin în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon, unde publicul va descoperi, în proiecţii cu intrare liberă, cele mai bune filme româneşti recente, selectate la mari festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi titluri clasice, şi va întâlni o serie de invitaţi, deopotrivă actori şi regizori.

Capetele de afiş din secţiunea Filme noi sunt lungmetrajele unor regizori consacraţi, emblematici pentru Noul Cinema Românesc: „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, câştigător al unui premiu de regie la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, şi „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, selectat la Cannes.

În cadrul aceleiaşi secţiuni, spectatorii vor putea vedea de asemenea filmele unei noi generaţii de cineaşti, premiate la importante festivaluri: „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, şi „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac.

Un film cu o fata fermecatoare

Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediţiei din acest an. ZFR îi dedică trei fime, incluse în secţiunea Focus: „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat la gala de deschidere, „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, şi „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin proiectarea a două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr.

Malmkrog

Din program nu putea lipsi o proiecţie dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinţii lor vor putea vedea „Străjerii” (2018, regia Liviu Mărghidan), un film de aventuri despre peripeţiile unor copii aflaţi în vacanţă într-o tabără.

ZFR continuă în acest an şi parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea la AMTAP a două calupuri de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat „Arhiva activă”. Studenţii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, dar şi publicul larg vor avea şansa să descopere scurtmetraje studenţeşti din perioada `60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu.

Berliner

Invitaţii celei de-a şaptea ediţii a ZFR Chişinău sunt regizorii Marian Crişan, Ruxandra Ghiţescu şi Andrei Huţuleac şi actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Marina Palii şi Bogdan Farcaş. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

A fost sau n-a fost

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

image description

 

Parteneri: Arhiva Naţională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE