Trustul lui Plahotniuc, care s-a spart: Cum își ascundea oligarhul banii în Noua Zeelandă

879
0
Sursa IMAGINE: RISE Moldova

Fostul lider al PDM, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, a beneficiat, din 2011, de serviciile unui trust creat în Noua Zeelandă, pentru a tăinui active în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari. Informațiile au ieșit la iveală în documentele Pandora Papers, o nouă scurgere de informații în cadrul căreia milioane de documente de la companii care oferă servicii financiare în paradisuri fiscale au fost transmise Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu peste 140 de organizații media asupra uneia dintre cele mai mari investigații globale din istorie. Documentele, analizate de jurnaliștii de la RISE Moldova, arată cum, pe parcursul anilor, milioane de euro și de dolari treceau printr-un lanț de firme și ajungeau pe conturile „OTIV Trust”, așa cum se numește societatea paravan înființată în Noua Zeelandă, iar de acolo se pierdeau pe conturile familiei Plahotniuc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Crearea trustului OTIV l-a costat pe Plahotniuc 15 mii de euro, iar plata anuală de administrare a fost de la bun început de 60 de mii de euro.

În ziua în care a apărut trustul, Plahotniuc a semnat un memorandum confidențial cu AsiaTrust New Zealand Limited prin care au convenit că societatea OTIV este înființată în beneficiul fostei sale soții, Oxana Childescu, și a celor doi copii – Timofei și Inochentie Plahotniuc.

Unele dintre documentele descoperite în cadrul investigației Pandora Papers mai arată că Oxana Childescu a cerut în mod repetat să i se transmită în Elveția zeci de milioane de dolari, pe parcursul mai multor ani.

„Banii nu au fost, însă, singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar”, menționează RISE Moldova.

Astfel, documentul de înființare a trustului stabilește că, în timpul vieții, Vladimir Plahotniuc va primi consultanță și consiliere de la administratorul trustului despre distribuția banilor și alte operațiuni importante, iar după decesul acestuia – activele trustului să fie administrate exclusiv în beneficiul membrilor de familie pentru întreținerea și educația lor. Mai mult, documentul secret prevede și faptul că administratorul trustului OTIV (AsiaTrust New Zealand Limited) se va consulta cu protectorii și beneficiarii trustului înainte de a face orice plată cu banii organizației.

Documentele confidențiale din Pandora Papers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale, explică RISE Moldova. Aceleași documente mai conțin informații despre sute de persoane publice din lume. Este vorba despre 35 de actuali și foști lideri mondiali, dar și de peste 300 de alți oficiali care și-au ascuns averile secrete și tranzacțiile.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE