Investigație: Bani europeni folosiți în Găgăuzia pentru a-i căpătui pe activiștii pro-ruși

1285
1
Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Mihalko și guvernatoarea UTAG Gagauz-Yeri Irina Vlah la ceremonia de transmitere a două aparate USG către spitalele din Comrat, 13 septembrie 2020; Sursa FOTO: moldovacurata.md

O parte din banii donați anul trecut Găgăuziei de Uniunea Europeană pentru echipamente medicale necesare în centrele cu profil COVID-19 din autonomie a ajuns la o firmă creată în regim de urgență de un activist pro-rus de la Comrat. Este vorba despre două aparate de ultrasonografie (USG) procurate de Comitetul executiv (executivul regional – n.red.) din autonomie în vara anului trecut cu o sumă mult mai mare decât costul lor la distribuitorul oficial. Portalul Moldova Curată dezvăluie că firma cu care autonomia a făcut tranzacția a fost creată cu două săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756.000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitor, Executivul ar fi plătit doar 600.000 de lei. Astfel, autoritățile de la Comrat au îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156.000 de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cei 756.000 de lei au fost obținuți prin intermediul proiectului SLPA (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia – n.red.) al Uniunii Europene, pe data de 3 iulie 2020, și peste numai trei zile, pe 6 iulie 2020, aparatele au fost cumpărate de la firma „Ikar-Global”.

Autorii investigației au aflat că „Ikar-Global” a fost fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele USG, iar fondatorul acesteia este Iuri Cara.

Pentru cumpărarea celor două aparate nici măcar nu a fost organizat un concurs public, ci s-a utilizat procedura „negocieri fără publicare”, iar în „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). Așa cum în R.Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray – Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL, jurnaliștii s-au adresat reprezentanților acesteia și au aflat că „Ikar-Global” a cumpărat aparatele USG cu 300.000 de lei fiecare, în total 600.000 de lei.

Executivul găgăuz a refuzat să le explice reporterilor de la Moldova Curată cum a fost ales furnizorul și de ce a admis supraplata.

Urmărind firul afacerii, aceștia au observat însă că Iuri Cara apare în fotografii postate pe Internet de organizația „Народный антикризисный штаб” (НАШ) (Celula Populară Anticriză – n.red.). Chiar dacă declară că e o organizație apolitică, liderul acesteia, Victor Petrov, candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la alegerile din 16 mai 2021. De asemenea, în campania pentru alegerile prezidențiale din 2020, Petrov a sonorizat o declarație conform căreia nu va admite amestecul Occidentului în alegerile din R.Moldova. Printre susținătorii care-l încadrau atunci, activiști ai „НАШ”, apare din nou Iuri Cara.

Iurii Cara (primul din stânga) împreună cu colegii săi din Organizația НАШ. / Sursa FOTO: Facebook

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU