Maia Sandu, cu un mesaj ferm la Kiev: Crimeea este parte a Ucrainei! Ce spun socialiștii lui Dodon

1215
1

R.Moldova sprijină neclintit suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Poziția oficială a Chișinăului a fost exprimată de președinta Maia Sandu, în cadrul summit-ului inaugural al „Platformei Crimeea”, care se desfășoară luni, 23 august, la Kiev. „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere”, a declarat ea în cadrul discursului său din capitala Ucrainei. Pe de altă parte, socialiștii conduși de ex-președintele Igor Dodon, care spunea altădată că Crimeea ar aparține „de facto” Rusiei, afirmă acum că șefa statului „subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova” și ar supune riscului toate înțelegerile la care s-ar fi ajuns în timpul recentei vizite la Chișinău a șefului adjunct al Administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor”, a subliniat Maia Sandu la Kiev.

„Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale”, a adăugat ea.

Anticipând acest discurs, partidul pro-moscovit al lui Dodon a difuzat un comunicat în care îl citează pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia summit-ul de la Kiev este un „sabat anti-rusesc”, și pe purtătoarea de cuvânt al aceluiași minister, Maria Zaharova, care a acuzat toate țările participante la inaugurarea „Platformei Crimeii” ca pe „un pas neprietenos și o sfidare directă a integrității teritoriale a Rusiei”.

PSRM se alătură tezelor propagandistice ale Kremlinului, afirmând că „rădăcina problemei Crimeii constă în preluarea violentă a puterii, în 2014 la Kiev, în sloganurile deschis naționaliste, în reabilitarea colaboraționiștilor naziști și în amestecul deschis al oficialilor de rang înalt ai SUA și UE în confruntarea internă ucraineană”. Socialiștii mai justifică anexarea Crimeii invocând așa-zisul referendum organizat sub supravegherea „omuleților verzi” – trupe de ocupație ale Rusiei care au invadat în ajun peninsula – și care nu a fost recunoscut nicăieri la nivel internațional.

Relațiile Chișinăului cu Kievul au fost, de altfel, serios afectate pe parcursul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon, care a invocat aceleași teze, încercând să promoveze poziția Moscovei, deși nimeni nu i-a cerut-o.

Menționăm că la Kiev și-au anunțat participarea 44 de state și instituții internaționale, printre care 14 șefi de state și guverne, inclusiv președintele Consiliului European și vicepreședintele Comisiei Europene.

Maia Sandu este însoțită în Ucraina de Cristina Gherasimov, consiliera sa pentru politică externă. Adițional summit-ului, șefa statului are programate mai multe întâlniri bilaterale. Ea urmează să discute cu președinții Estoniei, Kersti Kaljulaid, și al Letoniei, Egils Levits, cu prim-ministrul Suediei, cu ministrul pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, precum și cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

„Platforma Crimeea” este o inițiativă diplomatică a Ucrainei, care urmează să devină un mecanism internațional de discuții cu scopul de a readuce controlul Ucrainei asupra Crimeii.

În context, înainte încă de a-și începe lucrările, summit-ul de la Kiev a fost catalogat de jurnaliștii de la BBC ca cel mai important eveniment internațional din istoria Ucrainei. Postul britanic observă că președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a decis să scoată în evidență subiectul Crimeii după prima și unica sa întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, din decembrie 2019. Tentativa sa de atunci nu a avut succes, servindu-i însă lui Zelensky drept motiv de a transforma recuperarea Crimeii într-una dintre prioritățile politicii sale de stat.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că una dintre sarcinile „Platfomei Crimeii” va fi demilitarizarea peninsulei anexată de Rusia / Srusa: BBC
Deși Kievul a sperat că președintele american, Joe Biden, va participa personal la inaugurarea „Platformei Crimeii, acesta l-a trimis în Ucraine pe ministrul transporturilor, Pete Buttidzic / Sursa: BBC
Decizia Angelei Merkel de a merge la Kiev cu o zi înaintea summit-ului „Platformei Crimeii”, fără să participe la acesta, a fost tratată controversat în capitala Ucrainei / Sursa: BBC

BBC notează că administrația de la Kiev a făcut încercări de a forma o platformă internațională pe marginea acestui subiect încă de pe vremea președintelui Petro Poroshenko, însă proiectul acestuia a fost abandonat în final, deoarece nu a întrunit susținerea necesară nici măcar în mediul experților din Ucraina.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU