Deșeuri COVID: Cum sunt depozitate și evacuate la Bălți deșeurile medicale utilizate de medici și pacienți aflați în contact cu bolnavii de coronavirus

1347
0

Pandemia de coronavirus a devenit un fel de încercare, dezvăluind numeroase probleme în domeniul asistenței medicale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Medicina a fost mult timp o sursă de scheme de corupție, iar bugetele de milioane ale spitalelor raionale constituie bani râvniți pentru companiile dubioase. În materialul nostru analitic, vă vom relata cum sunt depozitate și evacuate deșeurile medicale, în special de la departamentele de boli infecțioase, care rămân sursa de infecție în masă cu coronavirus.

De la începutul anului 2020, moldovenii au aflat despre faptul că COVID-19 este extrem de contagios, iar acțiunile preventive stabilite de Comisia Excepțională prevăd o serie de măsuri sanitare foarte stricte. Cu toate acestea, pentru mulți cetățeni ai țării noastre va fi un șoc să vadă cum sunt depozitate deșeurile COVID în imediata vecinătate a vizitatorilor spitalului sau la un dispensar de tuberculoză, unde se află și pacienții cu coronavirus.

Merită să descifrăm mai detaliat ce sunt deșeurile medicale și ce fel de pericol pot prezenta. Măștile medicale de unică folosință purtate de personalul medical din departamentele cu pacienți cu coronavirus, halatele de unică folosință, husele pentru  încălțăminte sunt articolele pe care, cel mai probabil, a rămas virusul. Adăugați la aceasta un număr imens de seringi de unică folosință utilizate pentru proceduri, plus perfuzoarele folosite și vata utilizată pentru injecții. De asemenea, deșeurile menajere obișnuite care sunt aruncate din secțiile cu pacienți covid, ce conțin, cu o probabilitate mare, coronavirus pe suprafața lor.

Din observațiile noastre, am remarcat patru puncte de colectare a deșeurilor COVID – lângă morga din Bălți, în maternitate, în secția de urgență și la intrarea în secțiile dispensarului TB. Pentru a colecta astfel de deșeuri periculoase, se folosesc recipiente speciale cu un semn care avertizează asupra pericolului de contaminare. Mulți locuitori din Bălți ar putea vedea aceste containere, iar mulți bălțeni ar putea sta în imediata apropiere a acestor containere, de exemplu, la secția de urgență a Spitalului Clinic Bălți.

Regulile privind depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale în R. Moldova sunt precizate în „DECIZIA nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentului sanitar pentru gestionarea deșeurilor medicale”, semnată de fostul prim-ministru P. Filip. Aici sunt clar precizate regulile de depozitare a deșeurilor medicale, care, după cum putem constata, nu sunt respectate de conducerea Spitalului Clinic Bălți. Mai întâi, să ne uităm la modul în care sunt depozitate deșeurile medicale periculoase în zona morgii orășenești:

Pentru a înțelege încălcările, este necesar să luați cunoștință de clauzele „Hotărârii nr. 696”, care vă va ajuta să înțelegeți, pentru început, de ce sunt folosite sacoșe speciale de plastic pentru depozitare, realizate în mai multe culori.

Capitolul III COLECTAREA SEPARATĂ ȘI AMBALAREA DEȘEURILOR MEDICALE, art. 24. Codurile de culoare ale sacoșelor, în care sunt colectate separat deșeurile medicale, sunt după cum urmează:

1) galben – pentru deșeuri periculoase: înjunghiere, tăiere, patologice și infecțioase, identificate prin codurile 18 01 01, 18 01 02 și 18 01 03 * în Lista deșeurilor și anexa la prezentul regulament sanitar;

2) maro – pentru deșeuri: chimice, medicinale, inclusiv citotoxice / citostatice, amalgame, identificate prin codurile 18 01 06 *, 18 01 08 *, 18 01 09, 18 01 10 * în Lista deșeurilor și în anexa la prezentul Regulamentul sanitar;

3) verde – pentru deșeurile reciclabile nepericuloase identificate prin codurile 20 01 01, 20 01 02, 20 01 39, 20 01 40 din Lista deșeurilor;

4) negru – pentru deșeurile nepericuloase (deșeuri municipale) identificate prin codul 20 03 01 din Lista deșeurilor.

Din explicația pe care o vedem la articolul 24 din „Decizia nr. 696”, se poate înțelege că ambalajul galben este un indicator al colectării deșeurilor medicale periculoase. Și deșeurile COVID, care păstrează pericolul de a-i infecta pe alții, sunt ambalate în ambalaje galbene. Și, după cum putem vedea în dovezile fotografice, sacoșele galbene care conțin ștampile de unică folosință, echipament de protecție și multe altele care au fost în contact cu pacienții cu coronavirus sunt aruncate pur și simplu pe pământ, așteptând timpul de evacuare:

La filmare, în diferite momente la locul de evacuare, putem vedea pungi pe jumătate deschise cu deșeuri medicale periculoase. Sacoșele galbene sunt marcate cu un simbol de pericol biologic pentru conținut:

Și chiar după îndepărtarea sacoșelor periculoase de pe teritoriul Spitalului Clinic, un număr mare de șervețele, huse pentru încălțăminte și măști de unică folosință de la secțiile de boli infecțioase ale spitalului rămân la sol. Acest lucru poate fi văzut în fotografia făcută după îndepărtarea grămezii de mai sus de pungi de deșeuri infectate cu covid:

Un loc pentru depozitarea deșeurilor generate de covid cu risc biologic crescut este situat la câțiva metri de garajele ambulanțelor speciale de urgență, precum și de vehiculele de serviciu ale medicilor. Dacă există asfalt sub recipientele de plastic, atunci, din lipsă de containere, pungile sunt depozitate pe pământ gol, fără baldachin sau protecție împotriva soarelui sau ploii.

Conform „Deciziei nr. 696” din data de 11-07-2018, există un regulament pentru depozitarea deșeurilor medicale periculoase. Iată ce scrie în capitolul IV „DEPOZITARE TEMPORARĂ”:

  1. Fiecare unitate de sănătate ar trebui să aibă o unitate de depozitare temporară centralizată pentru deșeurile medicale.
  2. Este interzisă acumularea, aruncarea, descărcarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor medicale periculoase.
  3. Pentru lucruri ascuțite, deșeuri patologice, anatomice și infecțioase identificate prin codurile 18 01 01, 18 01 02 și 18 01 03 * în Lista deșeurilor și în anexa la prezentul regulament sanitar, durata depozitării temporare într-o unitate de îngrijire nu trebuie să depășească 48 de ore, cu excepția cazului în care deșeurile sunt depozitate într-o cameră dotată cu un sistem de răcire care menține constant o temperatură de + 4 ° C – + 8 ° C, în condițiile în care durata de depozitare este de maximum 7 zile.
  4. Camera prevăzută la punctul 69 din prezentul regulament sanitar trebuie să aibă un sistem de monitorizare și înregistrare automată a temperaturii, care trebuie verificat periodic.
  5. Cerințele pentru spațiile de depozitare temporară centralizată a deșeurilor medicale prevăd:

1) o podea cu o suprafață rezistentă la intervenții mecanice, impermeabilă, netedă și completă, ușor de dezinfectat;

2) un sistem de drenaj adecvat / sifon de podea pentru eliminarea apelor uzate din curățarea în rețeaua de canalizare. În absența unui sifon de podea, curățarea se efectuează cu o cantitate minimă de apă cu articole de curățare de unică folosință, care după curățare vor fi considerate deșeuri infecțioase;

3) condiții pentru limitarea accesului insectelor, rozătoarelor, animalelor și păsărilor;

4) ecrane de protecție împotriva expunerii la lumina soarelui;

  1. În spațiile de depozitare temporară centralizată a deșeurilor, se efectuează dezinfectarea și deratizarea pentru a preveni apariția vectorilor bolilor infecțioase (insecte, rozătoare).

După cum putem vedea cu toții, legislația actuală este destul de competentă în prescrierea metodelor de depozitare a deșeurilor biologice, interzicând înființarea de locuri într-un spațiu deschis, accesibil soarelui, ploii, precum și rozătoarelor și câinilor vagabonzi, la o temperatură externă controlată, care nu trebuie să crească peste + 10 ° C.

Dispensarul TB nu respectă, de asemenea, „Decizia nr. 696” din data de 11-07-2018, având echipat un amplasament de colectare a deșeurilor biologice în apropierea uneia dintre ieșirile de urgență, situat într-un loc aglomerat chiar lângă cărarea care duce la popularul magazin bălțean „Terminal”:

După cum puteți vedea, unele dintre containerele care conțin deșeuri periculoase pentru oameni sunt întredeschise. Distanța dintre containere și cărarea de-a lungul căreia există un flux foarte activ de oameni este de aproximativ 5-7 metri. Fără protecție împotriva căldurii solare și a ploii. Și se poate ghici doar câți oameni se pot infecta trecând pe această rută periculoasă.

În camera de urgență, deșeurile medicale sunt depozitate lângă ușile centrale.

Cine este responsabil pentru evacuarea deșeurilor?

Din 2017, contractele pentru colectarea și eliminarea deșeurilor medicale au fost monopolizate de Ecostat SRL, care este strâns legată de fosta ministră a muncii și protecției sociale și familiei, fosta șefă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, membră a Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga.

Alexei și Valentina Buliga

Până în 2017, puțini oameni auziseră despre compania SRL „Ecostat”, apoi, odată cu sosirea soțului Valentinei Buliga, Alexei, în fruntea acestei companii, aceasta a început să primească contracte de sute de mii de lei:

Astfel, sub patronajul Partidului Democrat aflat în fruntea  guvernării de atunci, în 2019 compania „Ecostat” a avut o cifră de afaceri anuală de peste șase milioane de lei.

Declarația de venit a Valentinei Buliga pentru 2018 dovedește legăturile familiei sale cu Ecostat SRL: Potrivit www.idno.md, puteți vedea că, din 2016 până în 2018, în fruntea companiei Ecostat s-a aflat soțul democratului onorific Valentina Buliga, Alexei Buliga:

Valoarea contractelor pentru evacuarea deșeurilor medicale de la Spitalul Bălți din 2017

Deși conducerea Primăriei Bălți adoră să vorbească în public despre „lupta împotriva mafiei gunoiului”, documentele arată că, din 2017, când spitalul avea statut de municipal, banii au fost direcționați către o structură controlată de Partidul Democrat.

În 2017, Spitalul Municipal Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 227 520 de lei. În 2018, Spitalul Municipal Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 341.280 de lei.

La 1 martie 2019, Spitalul Municipal Bălți a devenit Spital Republican. Aflându-se în prima jumătate a anului în statutul de spital municipal, conducerea a semnat un contract pentru 486 791 de lei pentru servicii în 2019. Mai mult decât atât, în iulie 2019, când Spitalul și-a schimbat statutul și a devenit republican, a fost semnat un nou contract cu Ecostat în valoare de 324.000 de lei.

În 2020, Spitalul Clinic Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 342.000 de lei.

Pentru 2021, Spitalul Clinic Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 469 800 de lei.

În ciuda contractelor guvernamentale destul de solide și a proprietarului unic, în absența concurenței, a câștigării licitațiilor, compania Ecostat are un site web foarte modest, format din trei pagini:

Ce nu este în regulă cu evacuarea deșeurilor medicale în Spitalul Clinic Bălți?

A fost filmat momentul în care un microbuz al companiei „Ecostat” fără urme de identificare a mers până la zona de depozitare de pe teritoriul dispensarului TB. După aceea, șoferul, fără să-și pună mănuși, a început să încarce în autobuz pungi galbene periculoase din punct de vedere biologic:

Toate acestea au loc la câțiva metri distanță de cărarea de-a lungul căreia oamenii merg la magazinul „Terminal”. După cum puteți vedea, microbuze obișnuite sunt utilizate pentru transportarea deșeurilor periculoase, în care nu există un control special al temperaturii.

Dreptul la replică și opinia expertului

Pentru a înțelege de ce Spitalul Clinic Bălți depozitează în aer liber deșeurile medicale generate de covid, periculoase din punct de vedere biologic, i-am telefonat directorului adjunct al acestei instituții medicale, Ala Condrea.

Ala Condrea și Veaceslav Chișlari

La apelul nostru, care a fost înregistrat, Ala Condrea a răspuns că toate prevederile, standardele și reglementările, conform cărora funcționează Spitalul Clinic Bălți, se află pe site-ul web al spitalului. Și nu va da alte informații în afară de cele de pe site. Când a fost întrebată despre siguranța depozitării deșeurilor, Ala Condrea a răspuns că de aceste probleme se ocupă numai specialiștii în boli infecțioase, refuzând să comenteze.

Totuși, pentru a obține o opinie de autoritate, l-am contactat pe șeful Centrului pentru Sănătate Publică, Veaceslav Chișlari. Când a fost întrebat dacă au existat încălcări în depozitarea deșeurilor medicale periculoase, a răspuns că nu a văzut nicio încălcare aici. Apoi am întrebat conform cărei legislații este efectuată depozitarea și evacuarea deșeurilor medicale, la care șeful Centrului de Sănătate Publică a dat un răspuns clar: „Decizia nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentelor sanitare pentru gestionarea deșeurilor medicale”.

 

Concluzii

 

Din monitorizarea situației actuale, se poate concluziona că „Decizia nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentului sanitar pentru gestionarea deșeurilor medicale” există doar pe hârtie, și nimeni nu urmărește procesul de punere în aplicare a acestei rezoluții. În urma nepăsării serviciilor locale, care trebuie să monitorizeze această situație, avem locuri cu deșeuri medicale periculoase, generate de covid, în imediata apropiere a oamenilor.

Autori: Diana Grosu și Vitali Cozearschi

Acest material analitic a fost elaborat în cadrul proiectului „Sistemul medical din Bălți și Drochia în vizorul societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE