Majoritatea parlamentară formată de PAS a reușit marți, 24 august, să voteze fără niciun impediment, în lectură finală, un șir de modificări la acte legislative ce au legătură cu lupta împotriva corupției. Astfel, a fost aprobată, cu votul a 56 de deputați, modificarea Legii cu privire la Procuratură, chiar dacă acest proiect a fost întâmpinat cu rezistență din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și criticat de unii experți și reprezentanți ai societății civile. Opoziția s-a opus înființării unui mecanism care permite evaluarea performanțelor și eventuala demitere a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, însă toate amendamentele, formulate în special de deputatul PSRM, Vasile Bolea, au fost respinse rând pe rând în plen.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEBolea a încercat, de facto, să destructureze întreg proiectul, contestând atât procedura de evaluare a procurorului general, ca principiu, cât și detalii cu privire la organizarea acesteia – modul de formare și componența comisiei de evaluare, frecvența cu care poate fi supus acestei proceduri șeful procurorilor, rolul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) etc.
Dar, în final, modificările au fost aprobate aproape integral de majoritatea PAS.
Conform acestora, în conținutul Legii cu privire la Procuratură a fost introdusă posibilitatea înființării unei comisii de evaluare a performanțelor procurorului general. Comisia poate fi constituită ad-hoc de CSP, la sesizarea președintelui R.Moldova sau a unei treimi din membrii CSP. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de șeful statului, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unul de CSP și unul de către procurorul general însuși. Evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o dată pe an.
În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia urmează să întocmească un raport motivat, care acordă următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.
În cazul celui din urmă, CSP va trebui să propună președintelui R.Moldova demiterea procurorului general.
181.2021.ro by Pintilii on Scribd
Tot marți, PAS a asigurat voturile necesare pentru modificarea în lectură finală a Legii cu privire la CNA, care va permite numirea directorului acestei instituții direct în plenul Parlamentului, fără a fi preselectat de comisia de profil a Legislativului, a modificărilor solicitate de acordurile internaționale la Codul vamal, precum și la Legea cu privire la produsele petroliere, care au ca scop un control mai strict al prețurilor la carburanți. De asemenea, a fost eliminată posibilitatea privatizării la preț normativ a imobilelor nelocuibile ale statului care sunt date în chirie, dar și a bunurilor imobile care constituie patrimoniul cultural național. În afară de aceasta, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a fost numit în funcția de șef al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
Revenind la modificările aplicate la Legea cu privire la Procuratură, menționăm că este puțin probabil ca procedura de evaluare a performanțelor procurorului general să fie aplicată în cel mai apropiat timp, întrucât și Alexandr Stoianoglo, și exponenții BCS au lăsat să se înțeleagă că se vor adresa la Curtea Constituțională.
Amintim că, în ajun, procurorul general Alexandr Stoianoglo a convocat o a doua conferință de presă în mai puțin de o săptămână, în care a dat din nou de înțeles că nu intenționează să demisioneze de bunăvoie și a prezentat, în schimb, un pachet din 10 inițiative legislative ce ar urma să eficientizeze activitatea procurorilor în anchetele cu privire la furtul miliardului. Una dintre propunerile sale conține o amenințare voalată la adresa președintei Maia Sandu, care ar urma să fie trasă la răspundere pentru că în 2014 a fost membră a guvernului care a acordat garanții pentru cele trei bănci devalizate în timpul jafului bancar.
Stoianoglo a calificat drept populistă intenția guvernării de a-i evalua activitatea și afirmă că PAS și președinta Maia Sandu ar căuta să-și subordoneze Procuratura.
În replică, Olesea Stamate, șefa Comisiei juridice, pentru numiri și imunități din Parlament, a remarcat pe Facebook că Stoianoglo „s-a apucat «de lucru» în cel de-al 12-lea ceas”.
„Mulțumim, domnule procuror general, că ați lăsat întâi hoții să plece, iar acum veniți cu inițiative legislative. Unele sunt bune, și chiar le vom examina. Dar de evaluarea extraordinară nu veți scăpa. Fiți sigur!”, promite Stamate.
Mai notăm că aparițiile lui Stoianoglo în public, dar nu și în Parlament, unde a fost așteptat vineri să prezinte un raport cu privire la „furtul miliardului”, s-au întețit doar după ce deputații din majoritatea parlamentară a PAS au inițiat și votat în primă lectură proiectul cu privire la evaluarea activității sale.
Presa de la Chișinău a aflat că după aceasta Stoianoglo a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența CSP, în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal. Drept urmare, procurorul general a și obținut săptămâna trecută o decizie favorabilă a CSP, care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] un șir de modificări la acte legislative ce au legătură cu lupta împotriva corupției. Astfel, a fost aprobată, cu votul a 56 de deputați, modificarea Legii cu privire la Procuratură, chiar dacă acest proiect a fost întâmpinat cu rezistență din partea Blocului Comuniștilor […]
[…] că, la sfârșitul lunii august, în conținutul Legii cu privire la Procuratură a fost introdusă posi…. Comisia poate fi constituită ad-hoc de CSP, la sesizarea președintelui R.Moldova sau a unei […]