„Războiul” Președinției cu Procuratura continuă: Stoianoglo mai pierde un susținător din CSP

2060
2

Președinta Maia Sandu a semnat marți, 7 septembrie, un decret cu privire la organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul societății civile, desemnat de către șeful statului. În prealabil, șefa statului l-a demis din funcția de membru al CSP pe fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, considerat unul dintre apropiații ex-președintelui Igor Dodon. Toate acestea se întâmplă la numai o zi distanță după ce Curtea Constituțională a respins cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care și-a dorit suspendarea modificărilor aplicate prin votul majorității parlamentare a PAS la Legea cu privire la Procuratură ce vor permite evaluarea performanțelor și, eventual, demiterea sa din funcție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În decretul său, Maia Sandu menționează modificările la Legea cu privire la Procuratură, adoptate la 24 august 2021 în Parlament, și invocă drept argument pentru demiterea lui Dumitru Pulbere faptul că acesta a depășit vârsta de 65 de ani.

În celălalt decret, cu privire la concursul de selectare a unui nou membru al CSP, se arată că acesta se va desfăcură în două etape: depunerea dosarului de participare și interviul, susținut în fața Comisiei, în vederea testării cunoașterii domeniului și a aspectelor privind exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de membru al CSP.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, în conținutul Legii cu privire la Procuratură a fost introdusă posibilitatea înființării unei comisii de evaluare a performanțelor procurorului general. Comisia poate fi constituită ad-hoc de CSP, la sesizarea președintelui R.Moldova sau a unei treimi din membrii CSP. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de șeful statului, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unul de CSP și unul de către procurorul general însuși. Evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o dată pe an.

În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia urmează să întocmească un raport motivat, care acordă următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.

În cazul celui din urmă, CSP va trebui să propună președintelui R.Moldova demiterea procurorului general.

Presa de la Chișinău a aflat că, în ajunul adoptării acestor modificări, Alexandr Stoianoglo a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența CSP în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal.
Drept urmare, procurorul general a și obținut săptămâna trecută o decizie favorabilă a CSP, care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.

Refuzul ostentativ al lui Stoianoglo de a demisiona de bunăvoie din funcția de procuror general, după ce a fost acuzat de inacțiune în dosarele privind marea corupție și chiar complicitate cu unele grupări criminale, este atacat dur de exponenții noii guvernări. Astfel, noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat luni, într-o emisiune televizată, că R.Moldova are nevoie de un procuror adevărat, precum Laura Codruța Kovesi, și nu de un „papă-lapte”. „Observ că instituțiile de drept care, încă, sunt controlate de pușcăriabili fugari sau politicieni aruncați la groapa de gunoi de cetățeni au devenit foarte vocali în ultima vreme. În fiecare zi ies cu declarații, mai mult politice și amenințări la adresa guvernării, dacă aceasta nu-i va lăsa în pace. Avem o veste proastă pentru ei: nu vor fi lăsați în pace! Aceste instituții sunt publice și plătite din banii cetățenilor, iar cetățenii, la alegerile din 11 iulie, s-au exprimat foarte clar cu ce trebuie să se ocupe – să prindă hoți și să facă dreptate”, a spus Litvinenco.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII