Nici laie, nici bălaie: Stoianoglo e convins că în „kuliok” erau bani, dar spune că nu are dovezi ca să-l urmărească pe Dodon

1008
1
Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, admite că în punga cu calendar, care i-a fost transmisă ex-președintelui Igor Dodon, în cadrul unei întâlniri cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, erau bani. Mai mult, Stoianoglo spune că dosarul „kuliok” ar putea fi revizuit. Despre aceasta el a vorbit într-un interviu cu jurnalistul Artur Efremov, afirmând totodată că procurorii nu ar avea deocamdată probele necesare pentru a demonstra implicarea lui Dodon. „Pentru a trage omul la răspundere penală, la dosar trebuie să fie anexate declarațiile celor care au participat la acea întâlnire, în acest caz Iaralov și Plahotniuc, însă ele lipsesc”, se justifică procurorul general.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Șeful Procuraturii mai spune că nu poate folosi ca dovadă o înregistrare video făcută în mod ilegal.

„Eu sunt convins că acolo erau bani. Dar una este ceea ce cred eu, și cu totul altceva este să putem dovedi acest lucru. Noi dovezi nu avem. Nu putem înainta învinuirea reieșind din ceea ce cred eu, ci în baza unor dovezi clare. Dar cu asta noi avem probleme serioase”, spune Stoianoglo.

Declarațiile procurorului general vin în timp ce el este acuzat de inacțiune în cazurile de mare corupție, motiv pentru care noua guvernare insistă asupra demisiei sale.

Stoianoglo mai este învinuit că a fost complice la fuga din țară a unor personaje vestite pentru implicarea lor în afaceri ilegale, cum ar fi afaceristul Veaceslav Platon, fostul deputat Vladimir Andronachi sau ex-adjunctul de la Inspectoratul Național de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

„Eu pot să spun și salariul pe care îl ridică (procurorul general, Alexandr Stoianoglo – n.red.). Să primești un salariu de 35-36 de mii de lei pe lună și să spui că „am făcut 16 ședințe comune cu CNA sau cu SIS-ul ș.a.m.d.”, nu prea ține la alegătorul nostru de rând, nu prea ține. Și hoții fug, că „nu era motiv să-i interzicem”, nu știu, cuiva acolo, să nu dau nume acum, „interdicție de a părăsi teritoriul, nu erau motive”. A plecat – „Noi n-am știut că el o să plece”. După aceea, cetățenii noștri îl filmează în subway sau pe eroul acela cu verdele de briliant îl filmează pe străzile din Londra? Asta-i insultă! (…) Hai, dincolo de faptul că respectul față de politicieni e altul, asta-i insultă la adresa cetățenilor”, declară în acest context președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu la Europa Liberă.

Revenind la dosarul „kuliok”, amintim că, în primăvara anului 2020, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o înregistrare în care Vladimir Plahotniuc îi transmite o pungă șefului de atunci al statului, Igor Dodon. După ce Stoianoglo a fost somat să pornească o investigație penală în legătură cu acest fapt, Procuratura Anticorupție a anunțat că refuză acest lucru, deoarece nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE