Un prim rateu al Maiei Sandu la Curtea Constituțională: Decretul cu privire la eliminarea lui Pulbere din CSP, suspendat

793
1
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a suspendat vineri, 24 septembrie, acțiunea decretului prin care președinta Maia Sandu l-a exclus din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pe Dumitru Pulbere. De asemenea, Curtea a dispus suspendarea acțiunii articolului din Legea cu privire la Procuratură care vizează încetarea calității de membru al CSP în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, în baza căruia șefa statului a emis decretul ce-l privește pe Pulbere. Decizia Curții Constituționale vine în urma unei sesizări depuse acum trei zile de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și a fost luată la scurt timp după ce Președinția a anunțat că avocata Svetlana Balmuș a fost propusă Maiei Sandu, de o comisie specială, pentru a fi numită în funcția de membru al CSP din partea societății civile, adică exact în locul lui Dumitru Pulbere.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Având în vedere că a fost declanșat procesul de desemnare a unui nou membru al CSP, Curtea reține în decizia sa că, fără suspendarea prevederilor legii cu privire la plafonul limitei de vârstă, precum și a decretului care a avut la bază aceste prevederi, atunci o eventuală decizie privind neconstituționalitatea acestor acte nu va mai avea afect.

Toate acestea după ce, tot vineri, Președinția a emis un comunicat în care sunt prezentate rezultatele concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile, desemnat de către șeful statului. Aceasta este avocata Svetlana Balmuș, expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene și fostă magistrată cu o experiență de 19 ani de activitate.

Comisia pentru selectarea candidatului a fost înființată, de altfel, de Maia Sandu în aceeași zi, pe 6 septembrie, în care a semnat decretul cu privire la încetarea de drept a mandatului de membru al CSP al lui Dumitru Pulbere. S-a întâmplat la numai o zi distanță după ce Curtea Constituțională a respins o altă sesizare a lui Alexandr Stoianoglo, care și-a dorit suspendarea modificărilor aplicate prin votul majorității parlamentare a PAS la Legea cu privire la Procuratură ce vor permite evaluarea performanțelor sale și, eventual, demiterea procurorului general.

O nouă sesizare la Curtea Constituțională a fost adresată de Stoianoglo pe 21 septembrie, în legătură cu Dumitru Pulbere, atunci când a solicitat și controlul constituționalității modificărilor aplicate la Legea Procuraturii în partea ce ține de componența CSP.

Este vorba despre amendamentele care prevăd reformarea CSP, operate pe 24 august în Parlament, concomitent cu introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general. Astfel, ultimul a fost exclus din componența CSP, deopotrivă cu procurorul-șef al Găgăuziei.

Deoarece în decizia sa de vineri, 24 septembrie, Curtea menționează că a admis parțial cererea de suspendare a acțiunii actelor contestate în ultima sesizare a lui Stoianoglo, se poate deduce că modificările Legii care privesc componența CSP au fost lăsate în vigoare.

Dumitru Pulbere, cel pentru a cărui menținere în componența CSP luptă acum procurorul general, este cunoscut ca un apropiat al comuniștilor și a fost desemnat în această funcție de ex-președintele Igor Dodon, ca fiind din partea societății civile. În perioada 2007– 2011, el a fost președinte al Curții Constituționale, făcându-se cunoscut pentru pozițiile sale în favoarea guvernării conduse de Vladimir Voronin. În primăvara acestui an, Pulbere a intrat în vizorul ANI, după ce nu și-a depus în ultimii doi ani declarația de avere.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU