Stoianoglo s-a adresat din nou la Curtea Constituțională: Îl vrea pe Pulbere din nou în CSP

782
0
Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, încearcă să-și mențină pozițiile pentru a evita evaluarea performanțelor sale și o eventuală demitere. În acest context, el s-a adresat din nou Curții Constituționale, solicitând de această dată controlul decretului președintei Maia Sandu cu privire la încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a domnului Dumitru Pulbere. Se întâmplă după ce, anterior, Stoianoglo a cerut fără succes la Curtea Constituțională suspendarea modificărilor aplicate prin votul majorității parlamentare PAS la Legea cu privire la Procuratură. Acuzat de inacțiune și chiar complicitate cu infractorii în dosarele ce privesc marea corupție, Stoianoglo a devenit foarte vocal în ultimele câteva săptămâni, lansând chiar și inițiative legislative, care sunt calificate de experți drept „fumigene” pentru a abate atenția de la faptul că fugarii Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon nu sunt de facto în urmărire internațională.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În sesizarea sa adresată Curții Constituționale, Stoianoglo sugerează că sintagma cu privire la „vârsta de cel mult 65 de ani”, în baza căreia Pulbere a fost eliberat din funcția de membru al CSP, ar fi neconstituțională.

În afară de aceasta, el solicită controlul constituționalității modificărilor aplicate la Legea Procuraturii în partea ce ține de componența CSP.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, se arată într-un comunicat emis marți, 21 septembrie, de Procuratura Generală.

Este vorba despre amendamentele care prevăd reformarea CSP, operate pe 24 august în Parlament, concomitent cu introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general. Astfel, ultimul a fost exclus din componența CSP, deopotrivă cu procurorul-șef al Găgăuziei.

Conform modificărilor adoptate în aceeași zi, CSP este organul care poate înființa, la propunerea președintelui R.Moldova sau a unei treimi dintre membrii săi, o comisie de evaluare a performanțelor procurorului general. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de șeful statului, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unul de CSP și unul de către procurorul general însuși. Evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o dată pe an. În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia urmează să întocmească un raport motivat, care acordă următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”. În cazul celui din urmă, CSP va trebui să propună președintelui R.Moldova demiterea procurorului general.

O sesizare anterioară a lui Stoianoglo cu privire la suspendarea acțiunii modificărilor la Legea Procuraturii a fost deja respinsă de Curtea Constituțională.

Dumitru Pulbere, cel pentru a cărui menținere în componența CSP luptă acum procurorul general, este cunoscut ca un apropiat al comuniștilor și a fost desemnat în această funcție de ex-președintele Igor Dodon, ca fiind din partea societății civile. În perioada 2007– 2011, el a fost președinte al Curții Constituționale, făcându-se cunoscut pentru pozițiile sale în favoarea guvernării conduse de Vladimir Voronin. În primăvara acestui an, Pulbere a intrat în vizorul ANI, după ce nu și-a depus în ultimii doi ani declarația de avere.

A doua zi după eliberarea acestuia din funcție, pe 7 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la organizarea și desfășurarea concursului de selectare a altui candidat la funcția de membru al CSP din rândul societății civile.

Cu referire la Alexandr Stoianoglo, presa de la Chișinău a scris că, în august, procurorul general a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența CSP în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal.

Drept urmare, CSP a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE