Modificările la Legea Procuraturii au fost promulgate. Maia Sandu: Ne dorim o procuratură independentă de grupările criminale

1066
0

Președinta Maia Sandu anunță că a promulgat modificările la Legea cu privire la Procuratură, care vor permite evaluarea performanțelor și eventuala demitere din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ea afirmă că aceste modificări nu au în niciun caz la bază intenția noii guvernări de a-și subordona activitatea Procuraturii Generale ci, dimpotrivă, ar urmări să scoată instituția din captivitatea unor grupări criminale. „Noi nu avem astăzi stat de drept, ca să vină societatea civilă sau altcineva și să ne spună: voi atentați la independența statului de drept. Noi suntem la etapa în care trebuie să creăm acest stat de drept. Asta este realitatea. Noi o să-l creăm și după acesta o să ne îngrijim ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor. Noi avem astăzi niște rămășițe care vin din sistemului lui Plahotniuc sau din sistemul altora, cu procurori și judecători o parte dintre care fac parte din grupări criminale”, a argumentat Maia Sandu într-o emisiune la ProTV Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebată ce are să-i reproșeze lui Stoianoglo, șefa statului a spus că este vorba despre „lipsa totală de rezultate”.

„Noi suntem la doi ani de activitate (a actualului procuror general – n.red.) și eu înțeleg că nu se pot rezolva toate în doi ani, dar trebuia să se vadă cel puțin dorința Procuraturii de avansa pe dosarele de corupție mare, în special, și dorința de a face ordine în Procuratură. Dar noi vedem în continuare procurori care fac parte din grupări criminale, indiferent dacă este vorba despre gruparea lui Plahotniuc sau gruparea lui Platon, deci nu s-a făcut ordine nici măcar în instituție”, acuză Maia Sandu.

Ea a invocat exemplul înființării DNA în România, inițiativă pe care și-a asumat-o în 2002 ministrul de atunci al Justiției, prin numirea unor procurori independenți și care au obținut rezultatele scontate.

„Așa este și în cazul nostru, noi nu ne dorim o Procuratură dependentă de noi, ci ne dorim o Procuratură care să nu fie dependentă de grupări criminale”, a accentuat șefa statului.

Amintim că majoritatea parlamentară formată de PAS a reușit, pe 24 august, să voteze fără niciun impediment, în lectură finală, un șir de modificări la acte legislative ce au legătură cu lupta împotriva corupției. Astfel, a fost aprobată, cu votul a 56 de deputați, modificarea Legii cu privire la Procuratură, chiar dacă acest proiect a fost întâmpinat cu rezistență din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și criticat de unii experți și reprezentanți ai societății civile.

Astfel, în conținutul Legii cu privire la Procuratură a fost introdusă posibilitatea înființării unei comisii de evaluare a performanțelor procurorului general. Comisia poate fi constituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la sesizarea președintelui R.Moldova sau a unei treimi din membrii CSP. Aceasta este constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de șeful statului, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unul de CSP și unul de către procurorul general însuși. Evaluarea performanțelor procurorului general nu poate avea loc mai des decât o dată pe an.

În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia urmează să întocmească un raport motivat, care acordă următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.

În cazul celui din urmă, CSP va trebui să propună președintelui R.Moldova demiterea procurorului general.

În legătură cu acestea, Alexandr Stoianoglo a anunțat că se va adresa Comisiei de la Veneția și Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în R. Moldova pentru a le cere avizul. De asemenea, atât procurorul general, cât și opoziția comunisto-socialistă au avertizat că vor contesta aceste modificări la Curtea Constituțională.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE