Fosta procuroră Adriana Bețișor a fost trimisă pe banca acuzaților

913
0
Fosta șefă-adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor

Fosta procuroră Adriana Bețișor, cunoscută pentru că a instrumentat mai multe dosare de rezonanță în cazul fraudei bancare, inclusiv cel în care fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, va compărea pe banca acuzaților, pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Astfel, fără să-i dea numele, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a finalizat și expediat în instanță dosarul în care Bețișor este învinuită că ar fi pretins în 2018, atunci când activa în calitate de procuroră, 50 de mii de euro de la un condamnat. Însăși Bețișor, care a fost și șefă adjunctă la Procuratura Anticorupție, se declară nevinovată, respinge toate acuzațiile care i se aduc și susține că acțiunile împotriva sa „sunt o răzbunare curată, sprijinită și încurajată de chiar procurorul general”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit procurorilor, în schimbul sumei de 50 de mii de euro, fosta lor colegă urma să recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile la adresa unui condamnat într-un dosar aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

„Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest. Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și ”onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați”, se arată într-un comunicat difuzat joi, 2 septembrie, de Procuratura Generală.

De cealaltă parte, Adriana Bețișor califică dosarul în care figurează ca învinuită ca pe o „făcătură”, instrumentată sub supravegherea procurorul general Alexandr Stoianoglo.

„Prin fabricarea acestui dosar, care are la bază doar declarațiile unui personaj din anturajul lui Veaceslav Platon și care sunt vădit calomnioase și false, se urmărește izolarea mea, pentru a nu mi se permite dezvăluirea ilegalităților, făcute de procuratură. Toată aceasta grabă este ghidată de necesitatea de a-l scoate basma curată pe Platon de pe toate dosarele care au mai rămas la procuratură, îndeosebi de pe cele legate de companiile de asigurări”, a declarat ea pentru ZdG.

Bețișor mai acuză o tentativă de a obține cât mai rapid o sentință de condamnare a sa în instanță, cu ajutorul unor martori falși din anturajul lui Platon și care lucrează în interesul acestuia.

„Ceea ce se întâmplă acum în procuratura nu are nici o legătură cu statul de drept și supremația legii, iar acest dosar fabricat nu are nimic în comun cu declarațiile procurorului general despre încetarea răfuielilor și a dosarelor deschise la comanda”, declară fosta procuroră.
Presa a aflat că dosarul în care aceasta este învinuită că ar fi luat mită este cel în care este vizat Ruslan Doboș, fost director financiar adjunct al companiei ASITO.

Menționăm că Adriana Bețișor fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în iunie 2011, de către procurorul general de atunci, Valeriu Zubco. În august 2019, ea depus cerere de eliberare din organele procuraturii, invocând „motive personale”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE