Bâta Moscovei: Zaharova îi amenință pe toți cei care susțin Ucraina în problema Crimeii

1498
0
Purtătătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Maria Zaharova / Sursa FOTO: TASS

Moscova tratează „Platforma Crimeea” – o inițiativă căreia i s-au alăturat zeci de state, inclusiv R.Moldova – ca pe un „atentat” la adresa integrității sale teritoriale. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a amenințat pe participanții la summit-ul care s-a desfășurat luni, 23 august, la Kiev, că vor trebui inevitabil să suporte consecințe asupra relațiilor lor bilaterale cu Rusia. Cunoscută în Rusia, alături de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ca una dintre cele mai influente persoane din administrația lui Vladimir Putin, Zaharova a mai declarat că „problema Crimeii” ar fi fost definitiv rezolvată odată cu așa-zisul referendum organizat în peninsulă sub supravegherea „omuleților verzi”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ea a învinuit autoritățile de la Kiev că acestea ar fi declanșat un „război civil” în Donbas, unde, de fapt, a avut loc o intervenție militară a Rusiei.

„Noi suntem totalmente deschiși pentru o colaborare cu partenerii noștri internaționali, pentru a le prezenta potențialul Crimeii rusești. Pentru aceasta, noi îi invităm pe prieteni noștri străini în peninsulă, ca să le arătăm adevăratul potențial în adevărate platforme de dezvoltare economică, umanitară și culturală din Crimeea”, declară Maria Zaharova, citată de agenția oficială TASS.

Amenințările sale o lovesc, tangențial, pe președinta R.Moldova, Maia Sandu, care, aflată la summit-ul de la Kiev, a prezentat poziția oficială a Chișinăului, declarând că „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. Ea și-a dezvoltat poziția și a adăugat: „Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale”.

Pe de altă parte, socialiștii conduși de ex-președintele Igor Dodon, care spunea altădată că Crimeea ar aparține „de facto” Rusiei, afirmă acum că șefa statului „subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova” și ar supune riscului toate înțelegerile la care s-ar fi ajuns în timpul recentei vizite la Chișinău a șefului adjunct al Administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak.

PSRM s-a alăturat tezelor propagandistice ale Kremlinului, afirmând că „rădăcina problemei Crimeii constă în preluarea violentă a puterii, în 2014 la Kiev, în sloganurile deschis naționaliste, în reabilitarea colaboraționiștilor naziști și în amestecul deschis al oficialilor de rang înalt ai SUA și UE în confruntarea internă ucraineană”.

Asemenea afirmații au afectat serios, cu puțin timp în urmă, relațiile Kievului cu Chișinăul, care era pe cale să obțină o susținere fără echivoc a Ucrainei în problema Transnistriei.

După învestirea sa în funcție, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că va ocupa o poziție echilibrată în privința relațiilor internaționale a R.Moldova, dar fără să ignore problema prezenței trupelor rusești pe teritoriul țării, în regiunea separatistă transnistreană.

Așa cum pe 27 august R.Moldova va sărbători 30 de ani ai independenței sale față de URSS, la Chișinău și-au anunțat participarea mai multe oficialități străine, printre care și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE