R.Moldova, la 30 de ani de independență: Paradă militară, șefi de stat în vizită, speranțe năruite și mari așteptări

1604
9
Președinții R.Moldova, Maia Sandu, României, Klaus Iohannis, Poloniei, Andrzej Duda, și Ucrainei, Volodimir Zelensky, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței R.Moldova (27 august 2021) / Sursa FOTO: JTV

R.Moldova, care a avansat ca stat, în cei 30 de ani ai independenței sale, dar încă mai trebuie să lucreze pe multe segmente, mizează pe ajutorul țărilor partenere și prietene și este, de asemenea, pregătită să ofere sprijin acestora. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu, cu ocazia aniversării a trei decenii de la proclamarea independenței R.Moldova față de URSS, într-un briefing comun cu președintele României, Klaus Iohannis, cel al Poloniei, Andrzej Duda, și al Ucrainei, Volodimir Zelensky. Liderii de la București și Varșovia au dat, la rândul lor, asigurări că susțin aspirațiile R.Moldova de integrare în Uniunea Europeană, iar cel de la Kiev a remarcat că Ucraina, ca și R.Moldova, sărbătorește acum 30 de ani de independență „în condiții deloc ușoare privind securitatea”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Iohannis și Zelensky au întârziat, ce-i drept, la ceremoniile aniversare din R.Moldova. Din cauza ceții ce ar fi împiedicat aterizarea avioanelor în dimineața zilei de 27 august pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Președinții României și Ucrainei au ajuns, pe rând, în Piața Marii Adunări Naționale deja pe finalul paradei militare care a fost organizată la Chișinău cu această ocazie.

În discursul său de la tribuna instalată în centrul Chișinăului, Maia Sandu a felicitat cetățenii R.Moldova, menționând că aceștia au „pășit pe calea independenței plini de speranțe și entuziasm”, însă așteptările lor s-au lovit de „brutalitatea tranziției”. Ea nu a ezitat să acuze guvernările precedente de „lipsă de viziune” și „iresponsabilitate”, afirmând că acestea au fost „profitoare, care s-au preocupat mai mult de propriile buzunare”.

De asemenea, ea a menționat că „odată cu independența, am trăit drama unui conflict armat, care a lăsat sechele în sute de familii din țara noastră și o fractură pe trupul țării, de-a lungul cursului râului Nistru”.

„Avem acum oportunitatea de a pune umărul cu toții la un proiect național de curățare și consolidare a statului ca să avansăm pe drumul spre prosperitate și integrare europeană”, a încheiat șefa statului.

Ceva mai târziu, în briefing-ul comun cu președinții Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Volodimir Zelensky, Maia Sandu a remarcat că prezența acestora la Chișinău demonstrează că R.Moldova ar fi reușit în cei 30 de ani de independență să construiască multe lucruri bune și frumoase.

„Unul dintre cele mai importante lucruri sunt asemenea prietenii și parteneriate internaționale, care ne ajută în continuare să luptăm pentru un viitor mai bun pentru cetățenii noștri. Aceste prietenii și parteneriate generează beneficii concrete pentru cetățeni, care rezultă din politica noastră externă. Ele ne oferă diverse oportunități de dezvoltare tuturor, iar sprijinul pe care-l avem de la București, Varșovia, Kiev sau Chișinău ne deschide nouă tuturor noi piețe de desfacere, ne mărește capacitatea de export, ne aduce investiții străine și ne ajută la crearea locurilor de muncă”, a precizat ea.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a amintit că România a fost prima țară care a recunoscut, acum 30 de ani, independența R.Moldova.

„Este prima vizită pe care o efectuez la Chișinău după desfășurarea alegerilor anticipate din 11 iulie și după formarea noului Guvern. (…) Rezultatul alegerilor deschide drumul R.Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna președinte Maia Sandu, de doamna prim-ministru Gavrilița și de Guvernul R.Moldova își vor arăta roadele, în beneficiul tuturor cetățenilor R.Moldova. (…) Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum și a parcursului european al R.Moldova”, a accentuat liderul de la Cotroceni.

În același context, și președintele Andrzej Duda a declarat că Polonia sprijină dorința R.Moldova de a adera la Uniunea Europeană.

„Mă bucur că putem să discutăm despre desfășurarea reformelor care vor apropia R.Moldova de Uniunea Europeană. Am declarat că suntem adepți ai politicii ușilor deschise în Uniunea Europeană. Sprijinim R.Moldova și aspirațiile Guvernului R.Moldova. Rezultatele alegerilor arată că această țară a revenit pe calea europeană”, a declarat președintele Poloniei.

„Avem multe platforme comune și vom iniția și alte programe care să ne consolideze ca state sigure în regiune”, a declarat, la rândul său, președintele Volodimir Zelensky, care a folosit ocazia și pentru a mulțumi Poloniei pentru sprijinul acordat Ucrainei în situația actuală.

Menționăm că un mesaj special dedicat Zilei Independenței R.Moldova a fost adresat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

„Acești 30 de ani au demonstrat că a fi independent nu înseamnă a fi singur. O țară independentă poate să parcurgă cu încredere un drum către dezvoltare și prosperitate, alături de partenerii săi. Uniunea Europeană a urmărit toți acești 30 de ani cu optimism și încredere în viitorul Republicii Moldova drept stat partener și prieten. Și astăzi, din nou, vrem să spunem din tot sufletul un sincer: La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, oamenilor tăi!”, se arată în mesajul transmis de Ambasada Uniunii Europene.

R.Moldova și-a proclamat independența la 27 august 1991, printr-o decizie a primului Parlament ales liber în condițiile încă existentei URSS, dar numai după eșecul puciului de la Moscova, declanșat cu câteva zile mai devreme, pe 19 august, de un grup de membri ultra-conservatori din fostul Comitet Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Aceștia și-au dorit debarcarea de la putere a lui Mihail Gorbaciov, tocmai pentru a împiedica dezmembrarea imperiului sovietic, însă nu au rezistat unor masive proteste care s-au declanșat atât la Moscova, cât și în capitalele mai multor așa-zise republici sovietice. Sub presiunea acestor manifestații, care nu au încetat nici după eșecul puciștilor, la Chișinău a fost convocată o Mare Adunare Națională, pe fundalul căreia Parlamentul a adoptat Declarația de Independență a R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

9 COMENTARII