Partidele extraparlamentare și autoritățile locale propun soluții pentru testarea gratuită a profesorilor nevaccinați

915
2

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) a decis să-i oblige pe angajații din învățământ care au rămas nevaccinați să prezinte periodic, o dată la 14 zile, teste anti-COVID achitate din propriul buzunar, a provocat o avalanșă de critici dure, urmată de un schimb de replici dintre exponenții noii guvernări și autoritățile locale de la Chișinău, dar și de unele propuneri, care ar trebui să-i scutească pe profesori de această povară. Astfel, Platforma DA a lansat luni, 30 august, o inițiativă conform căreia personalul didactic și cel auxiliar ar putea fi testat gratuit, cel puțin inițial, din contul donațiilor de teste rapide antigen.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, a invocat bunăoară cele 100.000 de teste pe care R.Moldova urmează să le primească din România.

În opinia sa, asta ar oferi suficient timp pentru ca autoritățile să desfășoare o campanie eficientă de combatere a știrilor false privind vaccinarea, care a luat amploare în urma unei comunicări defectuoase în perioada guvernării anterioare.

Propunerea Platformei DA vine după un schimb de replici supărate, la sfârșitul săptămânii trecute, între ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Ultimul a declarat că decizia CNESP cu privire la testarea pe cont propriu a cadrelor didactice nevaccinate nu va fi respectată în Chișinău, deoarece ar fi „nulă” în Capitală. Motivul invocat de el a fost faptul că în Chișinău se înregistrează deja o rată de vaccinare de peste 70 la sută.

De cealaltă parte, Ala Nemerenco a subliniat că deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP, iar „cei care vor anula deciziile CNESP își vor asuma totalmente responsabilitatea pentru situația epidemiologică în școli, revenirea școlilor la instruire on-line și pentru sănătatea copiilor și pedagogilor”.

„Există multe discuții în spațiul public de ce ar trebui să fie plătite din propriul buzunar. Dar de ce ar trebui să le plătească cei vaccinați, pentru că plata ar trebui asigurată din buget. Protecția maximă e vaccinarea. Alegerea privind vaccinarea e liberă, dar trebuie să ne asumăm niște cheltuieli. Statul nu poate să asigure toate aceste cheltuieli”, a justificat ministra Sănătății decizia CNESP.

Declarațiile lui Ion Ceban l-au iritat și pe deputatul PAS, Radu Marian, care a calificat refuzul primarului de a accepta decizia CESP drept un „gest populist mizerabil”. Marian susține că prin această decizie primarul își va asuma escaladarea numărului de cazuri de îmbolnăvire.

Disputa a avut, însă, ca efect pozitiv o decizie prin care Ion Ceban ar fi dispus să fie alocate trei milioane de lei din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-COVID.

Menționăm că CNESP a decis pe 23 august noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19, inclusiv în contextul reluării procesului de învățământ. Comisia a hotărât că, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică în vigoare.

Având în vedere tendință de agravare a situației epidemiologice, CNESP a dispus să se renunțe la festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022 în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți.

Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educațional în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021. Conform datelor oferite de Ministerul Educației în iulie, 66,7% dintre angajații din învățământ erau vaccinați cu cel puțin prima doză, iar 41,94% au făcut ciclul complet de imunizare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. […] teste anti-COVID achitate din propriul buzunar, a provocat o avalanșă de critici dure, urmată de un schimb de replici dintre exponenții noii guvernări și autoritățile locale de la Chișinău, dar și de unele propuneri care ar trebui să-i scutească pe profesori de această povară. […]