Nicio cedare din partea Nataliei Gavrilița: Profesorii sau se vaccinează, sau plătesc testele din propriul buzunar

1089
0

Autoritățile nu intenționează să asigure testarea gratuită a angajaților din învățământ, atâta timp cât există posibilitatea vaccinării gratuite anti-COVID, declară prim-ministra Natalia Gavrilița. Comentând împotrivirea sindicatului din domeniu față de decizia cu privire la testele obligatorii pe care vor trebui să le facă pe propria cheltuială, o dată la două săptămâni, profesorii care refuză să se vaccineze, ea a spus că „libertatea lor se termină acolo unde începe dreptul copiilor la un mediu sigur de învățare”. Șefa Guvernului anticipează un val de peste trei mii de infectări zilnic în lunile octombrie-noiembrie, în cazul în care acum nu vor fi întreprinse măsuri drastice de prevenire a răspândirii tulpinii Delta în R.Moldova, inclusiv prin intermediul sistemului educațional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Știind că acești profesori vor fi în spații închise, cu copii care nu se pot vaccina, și acești copii pleacă acasă unde interacționează cu bunicii, cu persoane cu comorbidități, este de bun-simț să introducem anumite reguli care să protejeze copiii și familiile lor”, a declarat Natalia Gavrilița, într-o emisiune la TV8.

După aceasta, ce-i drept, ea s-a văzut obligată să ceară scuze profesorilor despre care a spus că trebuie „să-și caute altă ocupație” dacă nu vor să se vaccineze.

„Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată – profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților”, a scris Gavrilița după emisiune pe Facebook.

Totodată, ea a anunțat noi restricții ce vor fi impuse la nivel general, în contextul unui festival care s-a desfășurat în weekend la Chișinău cu încălcarea tuturor normelor epidemiologice.

„Am avut angajați ai Ministerului de Interne și la Ziua Independenței, și la Summer Fest, care impun purtarea măștii. Dar, imediat cum pleacă polițistul, oamenii își scot masca. Asta înseamnă că noi vom veni cu restricții adiționale”, a subliniat Natalia Gavrilița.

Amintim că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care prevede să-i oblige pe angajații din învățământ care au rămas nevaccinați să prezinte periodic, o dată la 14 zile, teste anti-COVID achitate din propriul buzunar, a provocat o avalanșă de critici dure, urmată de un schimb de replici dintre exponenții noii guvernări și autoritățile locale de la Chișinău, dar și de unele propuneri care ar trebui să-i scutească pe profesori de această povară. Astfel, Platforma DA a lansat luni, 30 august, o inițiativă conform căreia personalul didactic și cel auxiliar ar putea fi testat gratuit, cel puțin inițial, din contul celor 100.000 de teste rapide antigen donate de România.

La fel, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că ar fi dispus să fie alocate trei milioane de lei din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-COVID, pronunțându-se totodată categoric împotriva vaccinării cvasi-obligatorii a personalului didactic și auxiliar din instituțiile de învățământ.

Menționăm în acest context că marți, 31 august, în R.Moldova au fost confirmate 322 de cazuri noi de COVID-19, dintre care 274 în rândul persoanelor nevaccinate.

Bilanțul total al infecțiilor este de peste 267 de mii de îmbolnăviri și 6.401 de morți din cauza noului coronavirus.

În același timp, cea mai înaltă rată de vaccinare este înregistrată, potrivit prim-ministrei, în rândul medicilor – 98%.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE