Ucraina nu renunță la interdicția de a mai admite, începând de la 1 septembrie, circulația pe teritoriul său a automobilelor cu numere transnistrene. Asta rezultă dintr-un anunț plasat pe pagina oficială de Facebook a Vămii de la Odesa, care nu face însă altceva decât să dezmintă un alt anunț ce ar fi fost plasat anterior „din greșeală”. Astfel, sâmbătă, același oficiu de la Odesa al Serviciului Vamal ucrainean informa că aplicarea noului regim, în cadrul căruia traversarea frontierei va fi permisă automobilelor din Transnistria doar cu plăcuțe de înmatriculare neutre, ar fi fost amânată până la 10 ianuarie 2022, la cererea autorităților R.Moldova.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEReacția oficială a Chișinăului se lasă așteptată, fapt care provoacă incertitudini cu privire la modul în care automobiliștii din regiunea transnistreană vor putea sau nu merge în Ucraina, după 1 septembrie.
În același timp, subiectul a provocat noi dispute și controverse în mediul politic din R.Moldova.
Comentând vestea că o nouă amânare pentru interdicția aplicată mașinilor cu numere transnistrene ar fi fost cerută de Ambasada R.Moldova de la Kiev, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, s-a arătat curios să afle cine ar fi luat o asemenea decizie, dacă despre ea nu s-a discutat la Guvern.
„Cât se poate de cedat unilateral? Guvernările precedente au transformat rezolvarea conflictului transnistrean într-o stradă cu circulație în sens unic. Spre Tiraspol. Ei, acolo erau interese oligarhice obscure comune și dependența puternică a unor politicieni corupți de Moscova. Acum de ce guvernarea merge cu aceeași paradigmă nocivă pentru Republica Moldova?”, se întreabă Slusari.
Pe de altă parte, Igor Șornikov, un analist de la Tiraspol, citat de publicația rusească Kommersant, spune că pentru Transnistria, care este strâns legată economic de regiunea Odesa, problema transportului este extrem de importantă, iar interdicția aplicată automobilelor cu numere transnistrene va lovi, în primul rând, în reprezentanții micului business și în persoanele care s-au obișnuit să meargă la Odesa după mărfuri. „Fără nicio îndoială, aceasta va fi tratată ca o blocadă. Și nu sunt excluse măsuri de răspuns: Transnistria ar putea să nu mai admită pe teritoriul său mașinile din R.Moldova”, anticipează Șornikov.
Cu referire la sursele sale, Kommersant scrie că Ucraina n-ar fi dispusă să cedeze unor solicitări ale Chișinăului cu privire la amânarea interdicției pentru automobilele cu numere transnistrene, chiar aplicarea acesteia, de la 1 septembrie, ar putea crea R.Moldova serioase probleme în tratativele cu Gazprom cu privire la prețul gazelor.
O pretinsă „blocadă” a regiunii separatiste este, de altfel, un laitmotiv folosit de regimul de la Tiraspol, mai ales pentru a face presiuni, prin intermediul Moscovei, asupra autorităților de la Chișinău. Drept dovadă, exact această formulă a fost folosită de șeful adjunct al Administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, care afirma recent la Chișinău că ar fi obținut asigurarea președintei Maia Sandu că Transnistria nu va fi supusă niciunei „blocade”.
Președinția nu a comentat, deocamdată, declarațiile făcute de Kozak pe 11 iulie, după întâlnirea cu Maia Sandu.
Amintim că acordul privind neadmiterea mașinilor cu numere transnistrene în circulația internațională a fost aprobat de autoritățile de la Kiev și Chișinău încă în 2018. Automobiliștii din regiunea separatistă au fost astfel obligați să obțină plăcuțe de înmatriculare cu numere neutre, posibilitate care le-a și fost creată de autoritățile moldovene, dar pe care cei mai mulți dintre aceștia nu au folosit-o. În acest context, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Ucrainei să amâne aplicarea interdicției, ultima dintre acestea fiind înregistrată în ianuarie 2021.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE