Jurnaliștii de la The Insider au obținut acces la corespondența din Telegram a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și furniza informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipament militar și muniție pentru forțele armate ale lor.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEIgor Gorgan a fost șef al Statului Major al Armatei Naționale până la sfârșitul anului 2021, când noul președinte, Maia Sandu, l-a demis. În ajunul expulzării masive din Republica Moldova a diplomaților-spioni ruși, în iulie 2023, el și-a găsit un loc de muncă la ONU. Folosindu-se de vechile sale legături în Ministerul Apărării din R. Moldova, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.
Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să intre în contact în mod special în aprilie 2022, adică după începerea invaziei complete a Rusiei în Ucraina. Întâlnirile confidențiale au avut loc în cafenele din Chișinău sau la pescuit:
„Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om al acțiunii, trebuie să mergem înainte mai repede!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim în vremuri istorice! Și noi facem această istorie!” — conform unei scrisori a generalului moldovean.
Din aceste mesaje, reiese că GRU era interesată în mod special de armele pe care Kievul le achiziționa din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat: „UkrOboronExport încearcă să cumpere (sau să preia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29 din Republica Moldova, care se află la Marculești. Insistă foarte mult… Deocamdată avioanele sunt acolo. Vor să „deruleze” operația prin intermediul unei companii de acoperire din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”.
Gorgan: „Trebuie să închidem frontiera cu România cât mai repede!”
În aceeași zi, încă un mesaj: „Trenuri cu combustibil merg din teritoriul R. Moldova, mai precis din satul Etulia – în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua staționează pentru a nu deveni o țintă pentru Forțele Aeriene Ruse (VKC)”.
„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.
Nu a trecut mult timp până când un nou mesaj către coordonator a venit: „Ucrainenii bat deja de trei săptămâni la ușa Ministerului nostru al Apărării și cer totul, în special proiectile pentru artilerie”.
Agentul Gorgan era preocupat și de livrările de armament în Ucraina prin intermediul României, și îi oferă sfaturi colonelului Makarov: „Trebuie să închidem frontiera cu România cât mai repede! Este o gaură mare! De acolo vin foarte multe transporturi în Ucraina. În special transporturi militare! În România mai funcționează încă unele fabrici militare pentru producerea de armament și muniții”.
Agentul Gorgan
Biografia agentului Gorgan este destul de tipică pentru un ofițer al Armatei Sovietice care s-a găsit într-o țară din CSI. S-a născut în 1969 în Dubăsari, Republica Moldova. După serviciul militar obligatoriu, a intrat la Academia Militară Generală din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenind deja în Republica Moldova independentă, Gorgan a servit inițial într-o divizie aeropurtată în regiunea Odessa, iar apoi a devenit comandantul Brigăzii de Motomecanizare nr. 2 din Chișinău.
În 2001, acest ofițer promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major General al Armatei SUA la Fort Leavenworth. Din 2003, a participat la misiunile internaționale NATO din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.
În 2013, generalul a ocupat funcția de șef al Statului Major General al R. Moldova, dar din cauza unui conflict cu ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru, a trebuit să părăsească Ministerul Apărării. În 2019, după victoria la alegerile prezidențiale a lui Igor Dodon, susținut de Moscova, Gorgan a revenit în funcția de șef al Statului Major. A ocupat această poziție până în septembrie 2021, când noul președinte, Maia Sandu, l-a demis.
Între timp, în Ministerul Apărării al Republicii Moldova au rămas mulți susținători ai lui Gorgan, care îl furnizează cu informații secrete. Iată ce îi spune „prietenului său de corespondență”:
„Reprezentanții Ucrainei au luat legătura cu reprezentanții noștri ai Ministerului Apărării pentru a găsi legături cu fabrica de armament MEZON. Este fostul combinat de producție a echipamentelor radioelectronice din Chișinău. Aici se producea diferită electronică pentru nevoile Armatei Sovietice. Acum reprezentanții Ucrainei sunt foarte interesați de reparația și transferul documentației tehnice pentru complexul tactic TOCIKA-U! Acest lucru se referă în special la componenta electronică a acestui complex, care era produsă în Chișinău. Este vorba mai ales despre modulele electronice de control TOCIKA-U! Acest contact a avut loc ieri! Ei din Ucraina au sunat unui ofițer de la Statul Major General și au cerut ajutorul nostru”.
Există și simpatizanți ai lui Gorgan printre funcționarii locali. De exemplu, cineva dintre ei a trimis un document care indică faptul că pe poligonul militar Bulboaca sunt planificate exerciții de tragere ale Armatei Naționale a Republicii Moldova. Desigur, documentul a fost imediat trimis la sediul GRU.
Pe lângă informațiile de natură militară, agentul Gorgan transmitea informații despre situația politică internă din conducerea R. Moldova și urmărea cu atenție aparițiile publice ale președintei Maia Sandu, despre care dovedesc zecile de linkuri trimise coordonatorului. Generalul nutrea o ură specială față de Președinta Maia Sandu, deoarece ea i-a luat scaunul din Statul Major: „Da…! Ea va mai face multe „necazuri”, îi semnala el lui Makarov.
Nu s-a reușit să se stabilească exact când Gorgan a intrat în contact cu reprezentanții GRU și și-a oferit serviciile.
Jurnaliștii de la „The Insider” în domeniul informațiilor militare a presupus că contactele active au început cel mai probabil în 2004, când Gorgan a servit în cadrul unei misiuni NATO. Cel puțin se știe că înainte de colonelul Makarov, el a fost implicat în legături de spionaj cu atașatul militar rus din Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de a ajunge în Republica Moldova, spionul a lucrat ca atașat militar în Lituania, dar „a făcut ceva greșit acolo și a fost rechemat urgent”. În prezent, colonelul Uhnalev ocupă poziția de atașat militar în Kazahstan, unde „a stabilit contacte active printre conducerea militară”.
După plecarea lui Uhnalev, Gorgan a fost supervizat de alt atașat militar – Igor Dovbnea. The Insider și „Mica țară” au înregistrat o convorbire telefonică între Gorgan și Dovbnea, în care aceștia au convenit să se întâlnească și să „discute totul” la memorialul soldaților afgani căzuți în Chișinău.
Publicația The Insider deține înregistrări audio ale conversațiilor lui Gorgan, și prin comparație cu vocea sa pe aceste înregistrări cu exemple din sursele deschise, devine evident că este vorba despre aceeași persoană.
În 2017, Dovbnea a fost expulzat din R. Moldova pentru activități de spionaj și acum conduce aparatul atașaților militari ruși în Kârgâstan, stabilind activ contacte cu foști ofițeri sovietici și organizații de veterani din Bișkek.
Începând din 2019, „patronajul” asupra lui Gorgan a fost preluat de colonelul Makarov, care a servit în calitate de atașat militar la ambasada rusă. În 2001, Makarov a absolvit Colegiul Militar General al Forțelor Terestre din Moscova, de unde a fost transferat în serviciul de informații militare. Adresa din capitală a colonelului este indicată ca fiind sediul GRU de pe strada Khoroshevskoye, 76B.
Jurnaliștii de investigație din Republica Moldova, specializați în spionajul rusesc, l-au remarcat pe generalul Gorgan în ambasada rusă din Chișinău, iar odată chiar în timpul unei întâlniri confidențiale cu Makarov.
Din corespondență, pare să fi existat o relație destul de prietenoasă între agent și coordonator. De exemplu, generalul s-a plâns spionului că nu poate trimite un transfer de bani pentru fiica sa în Novosibirsk. În același timp, el îl „bombarda” pe Makarov cu mesaje că în Republica Moldova totul este pregătit pentru introducerea trupelor rusești: „Avem nevoie urgentă de curățarea țării de tot felul de gunoaie fasciste! Mulți sunt pregătiți. Spuneți… A venit timpul. Am controlul asupra întregii situații din armată… Aici, spre bucuria noastră, nu există formațiuni naționaliste precum Azov și altele, iar cu politicienii ne vom ocupa rapid”.
Este destul de ușor de presupus cum intenționa generalul să se ocupe de politicieni.
Înainte de expulzarea masivă a diplomaților ruși din Republica Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice și s-a angajat la reprezentanța UNHCR pentru refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).
Agenția înregistrează toți refugiații din Ucraina și îi ajută să se așeze în noul lor loc. Ironia constă în faptul că Gorgan, care, cu puțin timp în urmă, sugera coordonatorului să instituie un embargo împotriva Ucrainei, acum se ocupă de livrarea de ajutoare umanitare pentru copiii ucraineni.
Gorgan va rămâne fără distincții și grade militare
După publicarea investigației, Președinția a anunțat că Maia Sandu îi va retrage distincțiile de stat și gradele militare.
„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a declarat șeful Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel.
Sursa: The Insider
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE