(FOTO/VIDEO) Vizita lui Kozak la Chișinău, de la A la Z: Cum a venit și despre ce a discutat cu Maia Sandu

3333
1
Întâlnirea președintei R.Moldova, Maia Sandu, cu adjunctul Administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, la Chișinău, pe 11 iulie 2021 / Sursa FOTO: Președinția R.Moldova

Șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, s-a întâlnit în seara zilei de miercuri, 11 august, cu președinta R.Moldova, Maia Sandu. Emisarul lui Putin, care a sosit la Chișinău cu un avion de la Geneva, din Elveția, a fost însoțit la Președinție de ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, pe când Maia Sandu a fost secondată de ministrul de Externe, Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, și alți membri ai Guvernului. După această întrevedere, Kozak n-a ezitat să răspundă la câteva dintre întrebările jurnaliștilor, care l-au așteptat la poarta Președinției, în timp ce șefa statului s-a limitat la o postare pe Facebook, dublată de un comunicat al serviciului său de presă. Așa sau altfel, rezultă că pe agenda discuțiilor s-au aflat relațiile comerciale moldo-ruse, problema livrărilor de gaze, dar și dosarul transnistrean, cu tot cu subiectul trupelor și munițiilor rusești din regiunea separatistă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Anunțată cu doar o zi mai devreme, printr-o depeșă a Ministerului de Externe, vizita lui Dmitri Kozak a provocat un interes deosebit la Chișinău, presa fiind însă extrem de limitată în informații cu privire la scopul și programul acesteia.

Dar jurnaliștii au profitat de datele oferite de serviciul FlightRadar24 și au remarcat că avionul lui Kozak, de tip Dassault Falcon 7X, a decolat de pe aeroportul de la Geneva la 14:09, aterizând la Chișinău la 17.18.

„După formarea guvernului și după ce a apărut un element de stabilitate, am fost de acord să vorbim despre probleme de pe agenda bilaterală. Discuția a fost foarte constructivă și prietenoasă”, a declarat Dmitri Kozak presei, după întâlnirea cu Maia Sandu.

Întrebat despre subiectele de pe agenda întrevederii și o eventuală întâlnire a Maiei Sandu cu Vladimir Putin, el a spus că aceasta va deveni posibilă dacă R.Moldova și Rusia vor ajunge în prealabil la înțelegeri cu privire la problema gazelor, a restricțiilor din comerț, dar și la soluționarea conflictului din Transnistria. Totodată, Kozak a afirmat că Rusia nu ar avea un rol definitoriu într-un viitor aranjament al relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. „Este problema internă a Republicii Moldova, părțile trebuie să se înțeleagă între ele. Rusia este gata să ajute părțile să ajungă la un compromis, dar noi nu suntem pregătiți să oferim soluții pentru normalizarea relațiilor”, a răspuns emisarul lui Putin.

La rândul său, Maia Sandu a confirmat că a fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean.

„Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.


Presa nu a aflat, din surse oficiale, nimic altceva despre scopul vizitei fulger a lui Dmitri Kozak la Chișinău. Totodată, surse diplomatice, citate de „Ziarul Național”, susțin că acesta ar fi avut o întâlnire și cu foștii președinți ai R.Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon, lideri ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care formează opoziția pro-rusă din noul Parlament al R.Moldova. Cei doi l-ar fi așteptat la Ambasada Federației Ruse din Chișinău, unde adjunctul Administrației prezidențiale a lui Putin ar fi ajuns după întrevederea cu Maia Sandu.

În același timp, în ajun, mediile afiliate opoziției de stânga au încercat deja să exploateze vizita lui Kozak pentru a compromite noua guvernare, sugerând că vizita emisarului rus ar prevesti o schimbare a vectorului geopolitic pro-european asumat de PAS.

Menționăm că Dmitri Kozak, considerat ca una dintre persoanele cele mai influente din camarila lui Vladimir Putin, este al doilea înalt oficial străin care vizitează Chișinăul după recentele alegeri câștigate categoric de PAS. Primul a fost ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Un bun cunoscător al realităților politice de la Chișinău, Kozak s-a făcut îndeosebi remarcat ca autor al planului rusesc de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003. Așa-numitul „Memorandum Kozak” prevedea federalizarea R.Moldova, crearea unui parlament bicameral care ar fi oferit, de fapt, reprezentanților Tiraspolului drept de veto asupra deciziilor adoptate de autoritățile centrale de la Chișinău, precum și semnarea unui acord care ar fi legalizat staționarea trupelor rusești pe teritoriul țării. Sub presiunea străzii, dar și a diplomațiilor occidentale, președintele de atunci, Vladimir Voronin, s-a văzut obligat să renunțe în ultimul moment, chiar dacă liderul de la Kremlin, așa cum relata presa, urcase deja la bordul unui avion pentru a veni la Chișinău ca să semneze acest memorandum.

În ajunul vizitei lui Kozak la Chișinău, presa rusă amintea că Kozak este cunoscut și ca unul dintre artizanii coaliției parlamentare PSRM-ACUM.

Atunci, în 2019, scrie „Moskovski Komsomoleț”, Moscova și-a unit forțele cu Occidentul pentru a-l debarca de la putere pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. Intenția ar fi fost de a consolida puterea președintelui pro-rus, Igor Dodon, folosind dreapta, care trebuia să fie ulterior eliminată din ecuație. „Am vrut cum e mai bine, dar a ieșit ca de obicei” («Хотели как лучше, а получилось как всегда», citat din declarațiile înaripate ale fostului premier rus, Viktor Cernomîrdin – n.red.), sugerează publicația rusească, lăsând să se înțeleagă că tocmai Kozak e responsabil pentru înfrângerea geopolitică suferită de Rusia la alegerile anticipate din 11 iulie din R.Moldova, în fața Occidentului, „având aparent în mânecă toate atuurile”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] R.Moldova sprijină neclintit suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Poziția oficială a Chișinăului a fost exprimată de președinta Maia Sandu, în cadrul summit-ului inaugural al „Platformei Crimeea”, care se desfășoară luni, 23 august, la Kiev. „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere”, a declarat ea în cadrul discursului său din capitala Ucrainei. Pe de altă parte, socialiștii conduși de ex-președintele Igor Dodon, care spunea altădată că Crimeea ar aparține „de facto” Rusiei, afirmă acum că șefa statului „subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova” și ar supune riscului toate înțelegerile la care s-ar fi ajuns în timpul recentei vizite la Chișinău a șefului adjunct al Administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak. […]