Stoianoglo nu renunță: Procurorul general vrea să obțină dreptul de a o ancheta pe Maia Sandu

1625
0
Procurorul general al R.Moldova, Alexandru Stoianoglo, în conferință de presă, pe 23 august 2021 / Sursa FOTO: ZdG

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și-a făcut ieșirea în public, într-o conferință de presă, la numai trei zile după ce a organizat un alt briefing, dar și după ce a refuzat să vină în Parlament, pentru a prezenta un raport cu privire la mersul anchetei în dosarul fraudei bancare. Somat de majoritatea parlamentară, precum și de opinia publică să demisioneze de bunăvoie, acesta a dat din nou de înțeles că nu intenționează s-o facă și a prezentat, în schimb, un pachet din 10 inițiative legislative ce ar urma să eficientizeze activitatea procurorilor în anchetele cu privire la furtul miliardului. Una dintre propunerile sale conține o amenințare voalată la adresa președintei Maia Sandu, care ar urma să fie trasă la răspundere pentru că în 2014 a fost membră a guvernului care a acordat garanții pentru cele trei bănci devalizate în timpul jafului bancar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În discursul său, Stoianoglo a acuzat noua guvernare de populism și tentative de a-și subordona politic organele de anchetă.

De asemenea, el s-a lăudat cu succese pe care le-ar fi obținut procurorii din subordinea sa în investigațiile cu privire la frauda bancară, invocând însă o singură cifră – de 3,5 miliarde de lei aplicate ca sechestre pe bunurile unor actuali și foști factori de decizie ai BNM, conducători ai băncilor falimentate, administratori ai procesului de insolvabilitate, precum și angajați ai Holdingului „Șor”. Stoianoglo a mai găsit de cuviință să menționeze că, pe parcursul aflării sale în funcție, 35 din cei 49 dintre conducătorii procuraturilor regionale și specializate au fost schimbați. Pe lângă asta, el a cerut noii puteri să-i prezinte dovezi ale schemelor prin intermediul cărora sunt, în continuare, fraudate finanțele publice.

„Vă promit public că toate materialele vor fi examinate, iar societatea informată despre rezultatele investigațiilor”, a declarat procurorul general.

Cu referire la cele 10 inițiative legislative ale Procuraturii Generale, cele mai vizibile țin de:

  • Restrângerea imunității tuturor funcționarilor și demnitarilor de stat, inclusiv a deputaților și a șefei statului;
  • Instituirea unor mecanisme de tragere la răspundere penală a membrilor organelor colegiale de decizie, care ar fi încălcat legea, aluzia fiind făcută repetat la adresa membrilor guvernului din 2014;
  • Simplificarea procedurii de tragere la răspundere disciplinară a procurorilor, sar fără o evaluare externă, realizarea căreia ar paraliza atât activitatea sistemului de drept, cât și a celui judecătoresc.

În replică, noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, îl acuză pe Stoianoglo de fals.

„Câte ridicări de imunitate au fost refuzate de Parlament? Corect. Zero. ”Плохому прокурору имунитет мешает”. Incompetența, iresponsabilitatea și corupția au fost cauzele principale ale inactivității organelor de anchetă, decât imunitatea funcționarilor. Noi nu suntem împotriva ridicării imunității pentru funcționari, mai ales că avem și o inițiativă de modificare a Constituției în acest sens. Doar că nu legile prind hoții, dar procurorii onești. Acum Stoianoglo mimează activitate abundentă se combaterea corupției, după ce a eliberat toți hoții din pușcărie. Vine cu propuneri de reformare a sistemului din interior, a citit – zice lumea – „cele 10 porunci ale lui Platon” despre reformarea procuraturii. Dar este târziu. Sistemul trebuie curățat. Și va fi curățat. Pentru aceasta există voință politică și un mandat puternic din partea oamenilor”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Menționăm că aparițiile în public, dar nu și în Parlament, ale lui Alexandr Stoianoglo s-au întețit după ce deputații din majoritatea parlamentară a PAS au inițiat și votat în primă lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Acesta prevede înființarea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general și eventuala sa demitere din funcție, în cazul în care activitatea sa va fi apreciată ca eșuată.

Presa de la Chișinău a aflat că după aceasta Stoianoglo a revenit din concediu și a pus Procuratura în stare de alertă. El ar fi fost preocupat și de convocarea cât mai grabnică a unei Adunări Generale a Procurorilor, prin care să modifice componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în așa fel încât să obstrucționeze o eventuală demitere sau eliberare a acordului pentru investigarea sa sub aspect penal. Drept urmare, procurorul general a și obținut săptămâna trecută o decizie favorabilă a CSP, care a dispus organizarea acestei Adunări pe 19 noiembrie.

În același timp, Parlamentul a apreciat vineri, 20 august, drept „nesatisfăcătoare” activitatea Procuraturii Generale și a CNA în legătură cu acțiunile întreprinse pentru recuperarea miliardului furat în urma fraudei bancare.

Marți, 24 august, Legislativul urmează să se întrunească într-o nouă ședință în plen, pe agenda căreia figurează și votul în lectură finală a proiectului cu privire la Procuratură, care amenință rămânerea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE