Recoltă record de grâu în acest an

2201
0

Fermierii moldoveni vor strânge o recoltă record de grâu în acest an, având posibilitatea să exporte până la un milion de tone. Și prețurile de achiziție și de export din regiune sunt destul de avantajoase, din cauza intemperiilor din țările europene și a secetei din SUA, Canada și Rusia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După recoltarea a 80% din cele circa 342 de mii de hectare semănate cu grâu, fermierii moldoveni au obținut o recoltă de circa 1,2 milioane de grâu alimentar. Potrivit lui Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, dacă se va menține recolta medie la hectar, consemnată până acum, de circa 4,5-5 tone la hectar, la sfârșitul secerișului, volumul total de grâu din acest an va ajunge la circa 1,4 milioane tone, un record absolut pentru Republica Moldova.

Un an agricol foarte bun

În plus, grâul este de o calitate destul de bună, or condițiile climaterice au fost benefice pe tot parcursul de vegetație. „Ploile din mai și iunie, dar și arșița din iulie, au fost benefice pentru ca grâul moldovenesc din acest an să aibă o calitate destul de înaltă. Puțin au încurcat socotelile fermierilor ploile de acum o săptămână, chiar în timpul recoltării, din cauza cărora calitatea semințelor s-a înrăutățit nițel, însă, în general, grâul e destul de bun”, menționează Șarban care a dat și niște estimări. Circa 60% din grâu va reprezenta grâul alimentar, iar alte 40% – grâu furajer. Dat fiind faptul că consumul intern de grâu alimentar este anual de circa 350-380 mii de tone și al celui furajer, de câteva zeci de mii de tone, în acest an volumul grâului exportat din Republica Moldova s-ar putea apropia încă de o cifră record – de circa un milion de tone.

În plus, și prețurile de achiziție sunt destul de bune. Potrivit lui Șarban, acestea variază de la 3,2 lei pentru un kilogram la nordul republicii până la 3,7-3,8 lei pentru kilogram la sud. Diferența de preț este condiționată de distanța de la porturile pe unde este exportat grâul. Astfel, cel mai ieftin este în nord, iar cel mai scump, la sud, în apropierea porturilor Giurgiulești și Reni.

Și conjunctura internațională este destul de favorabilă unui preț bun pentru cerealele produse în regiunea Mării Negre. Astfel, după ce cei mai mari exportatori, Canada și Statele Unite, au fost lovite de valuri de arșiță, care au compromis parțial recoltele acestor țări, iar Europa de vest a fost lovită de intemperii, care au provocat pierderi, și în Rusia situația nu a fost chiar de bună.

Recent, centrul analitic rusesc SovEcon a redus prognoza recoltei de grâu din Rusia cu 2,3 milioane de tone, până la 82,3 milioane de tone.

Este un an agricol foarte bun”, ne spune ex-deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari. „Demult nu am avut un așa raport bun dintre recoltă și prețurile la cereale. Situația unică se explică prin seceta din SUA și Canada, precum și prin limitarea exportului din Rusia. Chiar dacă preturile la inputuri (chimicale, îngrășăminte etc.) au crescut dublu, situația pentru anul curent este relativ benefică pentru culturile de câmp. Mai greu e cu fructele și legumele”, menționează Alexandr Slusari.

România, cel mai mare exportator european

După revizuirea negativă a estimărilor randamentului în Rusia, site-ul AgriPortal.ro anunța ieri, 12 august, că în bazinul Mării Negre prețurile la grâu sunt în continuă creștere.

În România recolta este una din cele mai mari din ultimii ani. Din ce a fost recoltat până acum peste Prut, se poate prognoza că România va fi în acest an cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană.

Primele estimări arată că producţia de grâu românesc ar putea ajunge la un nivel record de 12 milioane de tone, care ar valora circa 2,3 miliarde de euro, cu randamente mari în vestul ţării şi cu producţii bune în celelalte zone. Până acum s-a adunat grâul de pe jumătate din suprafaţa cultivată, de peste un milion de hectare.

S-au recoltat circa 51% din suprafaţa cultivată cu grâu până la acest moment“, au spus reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru „Ziarul Financiar”. Suprafaţa totală însămânţată cu grâu în toamna anului trecut a fost de aproape 2,2 milioane de hectare, România situându-se pe locul patru în UE, după Franţa, Germania şi Polonia.

Antreprenorii din agrobusiness spun că în zona de vest a ţării am putea avea producţii foarte bune, de 7 tone/hectar, în medie. Mai mult, susţin că grâul recoltat până acum este de o calitate foarte bună, 70% fiind grâu de panificaţie şi 30% fiind grâu furajer.

În centrul ţării, în Transilvania, primele producţii de grâu sunt medii, de 4,5-5 tone/hectar. În partea sud-estică a României producţiile sunt bune, dar nu au atins aşteptările marilor cultivatori, situându-se la nivelul de 5-5,5 tone/hectar”, scrie „ZF”.

Intermediarii și exportatorii au și ei de câștigat

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, a scris și el într-o postare pe facebook că anul 2021, pentru agricultorii din Moldova, a adus o roadă foarte bună la culturile din prima grupă (cereale), iar recolta și comercializarea este în toi.

Am avut o vizită de lucru în portul de stat din Giurgiulești și portul din orașul Reni din Ucraina prin care companiile moldovenești exportă cerealele în cel mai convenabil mod. Am vorbit cu exportatorii moldoveni despre problemele lor și impedimentele care urmează a fi eliminate”, menționează Bolea specificând că toți exportatorii cu care a inspectat portul sunt și producători.

Nu însă toți fermierii moldoveni își pot permite să exporte de sine stătător grâul și atunci ei recurg la companiile exportatoare. Cea mai mare din ele este Trans-Oil, corporația miliardarului moldo-americano-georgian Vaja Jhashi, care deține o poziție dominantă pe piața exporturilor de cereale și chiar monopolul pe piața semințelor de floarea-soarelui și a uleiului vegetal.

Potrivit informației de pe site-ul corporației, TRANS-OIL GROUP este liderul în exportul de cereale și semințe oleaginoase din Moldova cu o capacitate de depozitare internă de 750 mii tone de cereale în 14 depozite specializate de stocare (elevatoare).

Această infrastructură îi permite companiei să cumpere cerealele în timpul recoltării la prețuri mai mici și să le vândă ulterior la prețuri mult mai avantajoase, în perioada în care se atestă deficit pe piața internațională, de regulă, în lunile ianuarie-februarie.

Chiar și așa, recolta de grâu din acest an este atât de generoasă încât i-a satisfăcut și pe fermieri, și pe intermediari, și pe exportatori.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE