Concursuri cu bucluc la Criuleni (VIDEO)

1853
0
Marina Novac şi Lidia Tentiuc

Două profesoare din raionul Criuleni, cu ani buni de experienţă în pedagogie şi în managementul şcolar, luptă de mai bine de un an ca să fie repetate concursurile pentru funcţiile de director la liceele din localităţile lor. Profesoarele prezintă documente confirmative că au susţinerea Ministerului Educaţiei, care le-a admis contestaţiile, însă Direcţia Educaţie a Consiliului Raional Criuleni se preface că plouă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Au făcut tot posibilul ca să nu câştigăm concursul, ne-au creat bariere artificiale, am fost puse în condiţii inegale, în cele din urmă, am fost hărţuite şi umilite. La Criuleni concursurile sunt trucate, iar învingătorii sunt aleşi pe criterii de interese înguste sau de partid, dar nu de performanţă şi capacităţi”, susţin cele două profesoare.

Pe de altă parte, Ala Ungureanu, şefa Direcţiei Educaţie Criuleni, susţine că în ambele cazuri concursurile au fost organizate şi s-au desfăşurat corect şi că aşteaptă deciziile instanţelor judecătoreşti pentru a repeta unele etape din concursuri.

Concurs cu semne de întrebare

Lidia Tentiuc este profesoară de istorie şi munceşte pe tarâmul pedagogic de 36 de ani, dintre care mai bine de 30 de ani la şcoala, devenită ulterior liceu, din satul Măgdăceşti. Din 2013 până în 2020, a fost directoare a liceului, căruia i-a consacrat aproape întreaga viaţă. În martie 2020, Lidia Tentiuc a fost demisă din funcţia de director pe motiv că i-a expirat mandatul. Asigurarea interimatului i-a fost încredinţată directorului adjunct al liceului din Măgdăceşti, Elena Ţurcan, în pofida faptului că legislaţia îi oferea Lidiei Tentiuc dreptul să asigure interimatul până la încheierea concursului şi numirea unui nou director.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de director al liceului din Măgdăceşti a avut loc la data de 18 august 2020 şi, din cauza pandemiei, s-a desfăşurat online. Tentiuc a pregătit o prezentare power point, însă, din motive tehnice, nu a putut să o prezinte. În final, concursul a fost câştigat de profesoara Elena Efros care a devansat-o pe Tentiuc cu trei puncte. „Am fost contactată telefonic de către secretarul comisiei de concurs, dl Jimbei Constantin, care mi-a explicat că decalajul dintre candidați s-a constituit din următoarele: minus 1 punct de la neprezentarea PPT și minus 2 puncte fiind diferența dintre candidați la proba test. Ca urmare a acestor informații, am dedus că ambii participanți la acest concurs ar fi acumulat punctaj egal, diferența constând doar în cele 3 puncte. Însă nu s-a menționat deloc despre valoarea dosarului, despre Curriculum Vitae, gradul didactic, calitatea prezentării, acestea fiind criterii majore de evaluare, enumerate în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015”, ne-a spus Lidia Tentiuc.

Concursul este anulat

Lidia Tentiuc a contestat la Ministerul Educaţiei rezultatele concursului pentru ocuparea funcţiei de director al liceului din Măgdăceşti. Comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis cererea Lidiei Tentiuc şi a obligat Direcţia Educaţie Criuleni să desfăşoare repetat etapele a treia şi a patra din concurs.

Decizia privind anularea rezultatelor concursului a fost luată de Ministerul Educaţiei la 9 septembrie 2020. Aceasta însă nu i-a împiedicat pe funcţionarii din Criuleni s-o numească în funcţia de director interimar pe Elena Efros, declarată câştigătoare a concursului. Cu această ocazie, la 15 septembrie 2020, la liceul din Măgdăceşti au venit Ala Ungureanu şi vicepreşedintele raionului Criuleni din perioada respectivă, Oleg Ogor, pentru a o prezenta colectivului pedagogic pe Elena Efros.

Proces de judecată fără de şedinţe

Elena Efros a contestat în instanţă decizia Ministerului Educaţiei privind anularea concursului. Prima şedinţă a fost programată pentru data de 16 decembrie 2020, însă nu a avut loc pentru că magistrata în gestiunea căreia a ajuns dosarul a plecat în concediu de maternitate. Dosarul a fost repartizat din nou şi a ajuns în gestiunea lui Igor Barbacaru. Acesta a programat două şedinţe de judecată, în aprilie şi în iulie, dar nu au avut loc nici acestea. Într-un caz a fost invocat motivul pandemiei, iar în cel de al doilea, lipsa grefierei.

Nu pot să fac nimic până nu vom avea o decizie definitivă de judecată”, ne-a declarat Ala Ungureanu.

Procesul poate dura şi câţiva ani. Au făcut tot posibilul să pună la conducerea liceului omul lor, chiar dacă concursul a fost anulat. Problema nu constă că nu am câştigat concursul, problema e că aceste concursuri sunt trucate, că unii participanţi sunt umiliţi, după ce aproape o viaţă au depus suflet în toată munca lor, de cineva care a ajuns şef peste noapte şi se conduce de interese înguste”, ne-a declarat Lidia Tentiuc.

Concursul de trei ani

Marina Novac predă de 20 de ani limba română la liceul din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Timp de aproape patru ani a asigurat interimatul funcţiei de director al liceului, după ce fostul director a plecat la pensie, în 2017.

Deşi autorităţile din Criuleni trebuia să organizeze un concurs pentru suplinirea funcţiei vacanțe în termen de șase luni, concursul a fost organizat la sfârşitul lui octombrie 2019.

Marina Novac a fost eliminată după etapa a doua a concursului pe motiv că a picat testul electronic. „Testarea a avut loc la Direcţia Educaţie a raionului Criuleni. Am luat 9 puncte, însă pentru a trece în etapa următoare era nevoie de 11 puncte. Eu mai înainte susţinusem un test similar şi obținusem 17 puncte. Mi-a părut suspect şi m-am uitat peste rezultate. Am observat că la unele întrebări au fost bifate alte răspunsuri decât cele pe care le bifasem eu”, ne-a declarat Marina Novac.

Candidata a depus contestaţie la Ministerul Educaţiei şi, în scurt timp, concursul pentru suplinirea funcţiei de director al liceului din Dubăsarii Vechi a fost stopat, iar Marina Novac invitată să susţină testul din etapa a doua la Chişinău.

Marina Novac însă a cerut ca testul să fie susţinut repetat la Chişinău şi de ceilalţi trei concurenţi: „Aveam suspiciuni că un candidat fusese favorizat la Criuleni şi voiam ca testul să fie susţinut de toţi în condiţii egale”.

Pentru că solicitarea i-a fost respinsă, Marina Novac s-a adresat în instanţă şi, după un an şi jumătate de judecăţi, a pierdut procesul.

Amăgită de un funcţionar

În februarie 2021, Constantin Jimbei i-a telefonat lui Novac anunţând-o despre ziua când era înscrisă să susţină testul la Ministerul Educaţiei. Însă cu o zi înainte, Jimbei a sunat-o ca să o anunţe că susţinerea testului a fost amânată pentru o altă zi. „Mi-a zis că nu sunt locuri şi că o să mă anunţe când va trebui să mă duc. Eu chiar mă bucurasem într-un fel, căci eram infectată cu Covid şi mă simţeam foarte rău. Voiam să le sun a doua zi şi să le spun care este situaţia. Jimbei mi-a zis să mă pregătesc şi că o să mă anunţe când să mă duc la test. Dar nu m-a mai anunţat”, povesteşte Marina Novac.

În timp ce Novac aştepta să fie invitată la testare, la Direcţia Educaţie din Criuleni se desfăşurau următoarele etape ale concursului. În final, a fost desemnată câştigătoare o candidată care, din spusele Marinei Novac, ar face parte din acelaşi partid cu Oleg Ogor şi este din anturajul Alei Ungureanu.

Am fost la Ala Ungureanu, am plâns, am rugat să fiu programată să susţin testul, să nu fiu exclusă din concurs, să respecte decizia Ministerului Educaţiei. Dar ea mi-a aruncat cinic în faţă că ea decide”, ne-a spus Novac.

Demiterea

Ordinul de demitere a Marinei Novac a fost semnat de Ala Ungureanu la 5 mai 2021, în aceeaşi zi fiind semnat şi ordinul de numire în funcţia de directoare a liceului din Dubăsarii Vechi a Virginiei Bâzgu.

Cel puţin nu m-au anunţat măcar cu 2-3 zile înainte. Am fost pusă în faţa faptului împlinit chiar în ziua în care a fost semnat ordinul de demitere. Au procedat mârşav, au făcut concursul pe ascuns, m-au hărţuit, mi-au trimis controale ca să-mi intenteze dosar penal”, susţine fosta directoare a liceului din Dubăsarii Vechi.

Marina Novac consideră că şefii de la Criuleni au vrut cu orice preţ s-o elimine pentru că a refuzat să se alăture la o schemă de spălare de bani din bugetul raionului: „Ei au decis să construiască o anexă la clădirea liceului, pentru care urmau să fie alocate 20 de milioane de lei. Eu am consultat proiectul cu specialişti în domeniu şi mi-au spus că această construcţie nu va costa mai mult de cinci milioane de lei. Eu m-am opus şi din considerentul că nu este nevoie de nicio construcţie auxiliară pentru că natalitatea şi numărul de elevi în Dubăsarii Vechi este în cădere liberă. Probabil că acesta a fost motivul pentru care au vrut să scape de mine cu orice preţ”.

Ala Ungureanu susţine că vinovată de cele întâmplate este Marina Novac: „Este un caz mai complicat. Dar dna Novac, după ce a umblat prin judecăţi, nu s-a prezentat la testare atunci când a fost invitată. Nu cunosc motivul”.

Marina Novac a contestat în instanţă ordinul de demitere a sa şi numirea în funcţie a Virginiei Bâzgu. „Vreau ca să mi se permită să susţin testul şi să particip la concurs până la urmă. Sincer, nu mai vreau să fiu directoare la liceu. Dar vreau să se facă dreptate şi să nu mai treacă tot felul de scheme la Direcţia Educaţie Criuleni”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE