Grație cui crește economia regiunii transnistrene

905
0

Marți, pe site-ul agenției oficiale de știri a regimului de la Tiraspol, www.pridnestrovie.com, a fost publicată o știre, potrivit căreia, în luna iunie a anului curent volumul producției industriale a regiunii secesioniste a atins cel mai înalt nivel din ultimii ani, sporind gradul de optimism al antreprenorilor locali.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui raport al așa-numitei Bănci Republicane a Transnistriei, în iunie volumul producției industriale s-a cifrat la 1,55 miliarde de ruble transnistrene, ce corespunde valorii de 1,78 miliarde de lei moldovenești sau 96,37 milioane de dolari americani. Astfel, față de luna iunie a anului trecut, a fost înregistrată o creștere a producției industriale cu 15,3%.

Potrivit rezultatelor pentru prima jumătate a anului, volumul producției industriale s-a ridicat la 7,85 miliarde de ruble (circa 9 miliarde de lei), în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Valoarea exporturilor transnistrene a crescut față de luna iunie a anului trecut cu 49,4%, ajungând la 74,4 milioane de dolari, iar în jumătate de an, exportul de mărfuri transnistrene a crescut cu 39,8%, ajungând la 399 de milioane de dolari.

Creșterea se datorează, potrivit știrii, metalurgiei feroase, care în primul semestru a exportat de 1,4 ori mai multe mărfuri față de aceeași perioadă a anului trecut, și industriei energetice, care a vândut energie electrică „în străinătate” în valoare 79,2 milioane de dolari (+ 8,8% față de parametrii anului precedent).

Este de remarcat că metalurgia feroasă din regiune este reprezentată de o singură întreprindere: Uzina Metalurgică de la Râbnița, care își exportă în cea mai mare parte produsele în Uniunea Europeană, iar industria energetică este reprezentată aproape în totalitate de termoelectrocentrala de la Cuciurgan, exportul căreia se rezumă la partea dreaptă a Nistrului, adică la teritoriul Republicii Moldova, aflat sub jurisdicția puterii constituționale de la Chișinău. Totuși, autoritățile separatiste califică drept exporturi livrările pe malul drept.

Și industria ușoară din regiune a înregistrat o creștere semnificativă, cu 32% a exporturilor, care s-au cifrat la 35,8 milioane de dolari.

Ce și unde exportă agenții economici din teritoriul secesionist?

Potrivit unei analize a datelor vamale din regiune, făcută de portalul de știri economice MolStreet.com, din volumul de circa 399 de milioane de dolari a exporturilor transnistrene efectuate în primul semestru al anului curent, pe piețele Uniunii Europene au ajuns mărfuri de 150,6 milioane de dolari, sau 37,8% din total, ponderea UE fiind în creștere cu 7,8% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar cele mai importante piețe de desfacere europene pentru producătorii din regiune sunt România și Polonia, unde ajung în jur de 70% din toate livrările transnistrene pe piața UE. Și în ambele state volumul exporturilor respective a crescut.

Dacă în România acestea s-au majorat cu 2%, până la 47,13 milioane de dolari (16,3%), apoi în Polonia ele s-au majorat de 4,2 ori, până la 59 de milioane de dolari.

De fapt, România și Polonia importă din regiunea separatistă cu mici excepții doar metalul de la Râbnița. Peste 95% din exporturile regiunii în cele două țări sunt metale și produse din metal, iar livrările uzinei în cele două state europene reprezintă nu mai puțin de 82% din tot metalul exportat de aceasta.

Livrările de metal în UE reprezintă nu mai puțin de 54% din valoarea totală a exporturilor transnistrene pe piața comunitară.

Dacă însă clasificăm exporturile pe țări, principala piață de desfacere pentru producția din regiunea separatistă rămâne Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului. Aici în primele șase luni ale anului au ajuns mărfuri în valoare de circa 130 de milioane de dolari, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși, pe fundalul creșterii exporturilor în general, „cota Moldovei” s-a diminuat de la 41,8% în primul semestru al anului trecut la 32,5% în prima jumătate a anului curent.

Iar principala marfă exportată de regiune pe malul drept al Nistrului este energia electrică. Produsă de Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), aceasta reprezintă nu mai puțin de 59% din totalul mărfurilor livrate din regiunea separatistă.

În context, autorii analizei MoldStreet amintesc că Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică pe baza gazului livrat de Gazprom, însă banii încasați din vânzarea energiei (circa 150 de milioane de dolari anual) rămân la Tiraspol, fiind distribuiți pentru cheltuielile bugetare ale regiunii.

În consecință, datoria pentru gaze a Moldovagaz față de Gazprom crește în fiecare an, fiind în prezent de 7,5 miliarde de dolari, din care șapte miliarde revin regiunii separatiste. Cu diferite ocazii, unii oficiali sau politicieni ruși fac declarații că Chișinăul oficial ar trebui să-și asume datoria la gaz a Tiraspolului dacă își dorește soluționarea diferendului.

O importantă piață de desfacere pentru mărfurile transnistrene este și Ucraina, cu un volum de 33,8 milioane de dolari.

În același timp, exporturile transnistrene în Federația Rusă, chiar dacă au crescut cu 15% – până la 35,5 milioane de dolari, reprezintă mai puțin de 9% din livrările totale ale regiunii. 

În total, în perioada ianuarie-iunie 2021, în statele din Uniunea Vamală au ajuns mărfuri în valoare de doar 45 de milioane de dolari, adică mai puțin decât în România sau Polonia.

De notat că întreprinderile din Transnistria, practic, nu au posibilitate să exporte mărfuri fără înregistrare în Republica Moldova. Ele au dreptul să exporte în calitate de agenți economici moldoveni, beneficiind de toate facilitățile pe care le au și agenții economici de pe malul drept, inclusiv asistență consulară și diplomatică, însă nu achită niciun bănuț în bugetul moldovenesc.

Și, deși după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a apărut o oportunitate de a atrage, treptat, companiile transnistrene, măcar pe cele care exportă, în câmpul legal al Chișinăului, după șase ani nu s-a mișcat nimic în această direcție. Din contră, politica pașilor mici, care s-a dovedit una de cedări constante ale Chișinăului în fața Tiraspolului, îndepărtează acest obiectiv.

Cine și ce importă în regiune

În prima jumătate a anului 2021 importurile în Transnistria s-au majorat cu 22,8% ajungând la 629 de milioane de dolari.

Principalul furnizor este Rusia, cu o cotă de 34,5%, datorită livrărilor de resurse energetice, în special gaze naturale. Trebuie de menționat aici că cel mai mare consumator de gaze rusești este aceeași centrală de la Cuciurgan. O bună parte din curent aceasta o vinde Uzinei Metalurgice din Râbnița, care consumă și ea o parte însemnată de gaze. Altfel spus, aceste două întreprinderi, care sunt și cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste, deși lucrează pe combustibil rusesc, depind aproape în totalitate de piața de desfacere moldovenească și a UE. Mai mult ca atât, cea mai mare parte a metalului uzat, pe care uzina din Râbnița îl folosește pentru producere, este adus iarăși din Republica Moldova.

Printre cei mai mari importatori în regiune se numără și Ucraina, cu o cotă de 13,8%, și abia după ea urmează Republica Moldova, cu o cotă de 12,6%. Aproape 70% din „importurile” din Moldova au fost deşeurile de metale, iar din Ucraina sunt importate în special produse alimentare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE