„Epopeea” secțiilor de vot pentru diasporă continuă. Curtea de Apel a respins contestația AUR

771
0

Curtea de Apel (CA) Chișinău a respins duminică, 27 iunie, cererea prin care AUR a contestat, de această dată de unul singur, decizia CEC de a limita la 150 numărul secțiilor de vot ce vor fi deschise peste hotare la alegerile anticipate din 11 iulie. Pentru că nu a fost susținut în acest demers în instanță și de alte partide, AUR a acuzat PAS și Platforma DA, precum și pe alți concurenți electorali, de „blat și înțelegere ilegală pe sub masă” cu PSRM, PCRM și Partidul „Șor”, anunțând de asemenea că va ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) refuzul CA Chișinău de a examina cererea sa împotriva CEC.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Diaspora a fost trădată!”, exclamă într-o postare pe Facebook fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, candidat pe lista AUR.

Reprobabil este, potrivit acestuia, că nici PAS, nici președinta Maia Sandu nu ar fi reproșat Ministerului de Externe faptul că și-a retras avizul din 25 mai, cu privire la deschiderea a 190 de secții de vot în străinătate.

Menționăm că la sfârșitul săptămânii trecute, într-o emisiune TV, președinta Maia Sandu a calificat decizia CEC cu privire la înființarea a numai 150 de secții de vot pentru diaspora ca fiind determinată politic și care îi favorizează pe socialiști. „Este clar că lui Igor Dodon îi este frică de votul diasporei, iar CEC acționează în interesul lui Dodon și al PSRM”, a declarat șefa statului.

La fel, și reprezentanți ai formațiunilor care au contestat anterior sincronizat deciziile CEC cu privire la numărul secțiilor din străinătate – PAS, Platforma DA, blocul lui Renato Usatîi și PUN – au calificat ca sabotaj refuzul CEC de a se executa întocmai hotărârile CA Chișinău și CSJ cu privire la înființarea celor 191 de secții peste hotare, conform recomandărilor din mai ale Ministerului de Externe.

Totodată, aceștia au admis că, în lipsă de timp, deschiderea mai multor secții peste hotare nu va mai fi posibilă.

Iar președintele CEC, Dorin Cimil, le-a declarat jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă că, indiferent de cererea de chemare în judecată din partea AUR, autoritățile au inițiat și continuă pregătirile pentru deschiderea a 150 de secții în străinătate.

Amintim că disputa cu privire la numărul secțiilor de votare pentru diasporă durează de mai bine de trei săptămâni, fiind declanșată după ce, pe 5 iunie, CEC a decis deschiderea a numai 139 de secții. Inițiativa a fost a exponentului PSRM în Comisie, Maxim Lebedinschi, care i-a determinat pe colegii săi să renunțe până și la proiectul inițial, care prevedea înființarea a 164 de secții. În urma unor proteste și contestații în instanță, CEC a suplimentat, pe 8 iunie, numărul acestora cu numai 7 – până la 146. În urma unor ședințe interminabile, CA Chișinău a acceptat parțial, pe 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide, obligând Comisia să ia în considerare recomandările MAEIE cu privire la cele 191 de secții ce puteau fi deschise peste hotare, iar pe 22 iunie CSJ a menținut decizia CA în vigoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU