Maia Sandu: Lui Dodon îi este frică de votul diasporei, iar CEC acționează în interesul PSRM

473
0

Președinta Maia Sandu consideră că decizia CEC cu privire la înființarea a numai 150 de secții de vot peste hotare, la alegerile anticipate din 11 iulie, a fost determinată politic, favorizându-i pe socialiști. Declarații în acest sens au făcute de șefa statului într-o emisiune la Prime TV, unde a amintit că Ministerul de Externe și-a anunțat inițial disponibilitatea de organiza și asigura desfășurarea votului în 191 de secții pentru diaspora.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În acest context, și avocata poporului, Maia Bănărescu, a solicitat CEC să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare în străinătate, prin majorarea numărului acestora în conformitate cu evaluările prezentate de Ministerul de Externe și a listei inițiale a CEC din 4 iulie.

„Mi se pare ciudat că, după ce CEC le cere oamenilor să se înregistreze, ca să aibă o evidență mai bună despre locul aflării oamenilor, după ce CEC are informație concretă și proaspătă de la alegerile prezidențiale și știe unde au fost probleme, să se vină cu această decizie care nu îmbunătățește cu nimic situația. Este clar că lui Igor Dodon îi este frică de votul diasporei, iar CEC acționează în interesul lui Dodon și al PSRM”, a subliniat Maia Sandu.

La rândul său, Maia Bănărescu a expediat pe numele președintelui CEC, Dorin Cimil, un aviz cu recomandări, în care face trimitere la standardele naționale și internaționale. De asemenea, avocata poporului subliniază toate raționamentele sale au fost luate anterior în calcul atât de Colegiul civil și de contencios administrativ al Curții de Apel, cât și de Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție.

Menționăm că lista inițială a CEC, cuprinsă în proiectul din 4 iunie, la care face referire avocata poporului, prevedea înființarea a 162 de secții peste hotare, chiar și această propunere fiind ignorată o zi mai târziu, pe 5 iunie, când CEC a luat decizia de a deschide doar 139 de secții.

Proiectul inițial nu a fost readus pe tapet nici măcar miercuri, 23 iunie, când CEC a decis din nou să limiteze numărul secțiilor pentru diaspora, la numai 150, chiar dacă a pierdut cauza atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here