Pogolșa s-a dus la Liceul românesc din Tiraspol, după ce l-a demis pe Iovcev, unde n-a spus nimic despre el

2414
0

După ce l-a demis din funcția de director pe Ion Iovcev, ministra Educației de la Chișinău, Lilia Pogolșa a mers vineri, 25 iunie, la Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol. Ea a vizitat clădirea, a purtat discuții cu administrația instituției, cadrele didactice și personalul auxiliar, iar „cele mai importante subiecte abordate au vizat finalizarea anului de studii, încheierea sesiunii de studii 2020-2021, îmbunătățirea sanitației, asigurarea elevilor cu transport școlar și dotarea cu tehnică de calcul”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, în care nu apare însă niciun cuvânt despre eliberarea din funcție a lui Ion Iovcev.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Tot vineri, Pogolșa a vizitat, potrivit aceluiași comunicat, și Liceul „Alexandru cel Bun” din Bender, unde s-a întâlnit cu directoarea acestuia, Maria Roibu.

Cu o zi mai devreme, pe 24 iunie, Ministerul Educației a difuzat un alt comunicat, în care a justificat demiterea lui Iovcev invocând din nou prevederile Codului Muncii, care nu permit persoanelor ce au atins vârsta de 65 de ani să dețină funcția de conducător al unei unități de stat. În aceste condiții, conform argumentelor invocate de Ministerul Educației, din 2015 Ion Iovcev a exercitat interimatul funcției de director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, fără ca, până în prezent, să fie organizat un concurs pentru ocuparea funcției vacante și chiar dacă durata interimatului nu poate depăși 6 luni.

Într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, însă, Ion Iovcev s-a arătat deranjat nu atât de eliberarea sa din funcția de director, cât de modul în care s-a procedat.

„Înțeleg că în viață, dacă este un început, este și un sfârșit. Doare modul cum au procedat, atât de josnic și de neplăcut. Ordinul pe care l-a semnat dna Pogolșa nici măcar nu e bine ticluit. În primul punct se arată că e în legătură cu împlinirea vârstei de 70 de ani. Putea să scrie articolul cutare din Codul muncii. Dar așa îți sugerează cât de bătrân ești. Doamne, cu ce încurc lumii aici? Am încă destulă energie”, spune Ion Iovcev.

De asemenea, la fel ca și mai mulți experți sau politicieni, el sugerează că demiterea sa, anume acum, nu e deloc întâmplătoare. „Mă gândesc că s-a făcut totul intenționat. E un cadou Tiraspolului, deoarece Tiraspolul tot timpul punea problema să-l elibereze pe Iovcev din funcția de director. Asta e o lovitură dată înainte de alegeri. E făcută la comandă”, subliniază el.

Amintim că, pe 22 iunie, Ion Iovcev, care a condus timp de 29 de ani Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, a fost anunțat că este eliberat din această funcție printr-un simplu apel telefonic.

Semnificativ este că ministra Lilia Pogolșa a luat această decizie în ajunul aniversării a 30-a de la înființarea liceului, precum și atunci când grupurile de lucru pe educație de la Chișinău și Tiraspol purtau o nouă rundă de discuții. De asemenea, dispoziția ministrei Pogolșa nu a ținut cont de faptul că, înaintea demiterii lui Iovcev, nu au fost finalizate toate procedurile necesare pentru încheierea anului de studii 2020-2021, care necesită în mod firesc semnătura directorului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here