CSJ a pus punct în disputa privind secțiile de vot pentru diasporă. Vor fi numai 150

885
0
Curtea Supremă de Justiție / Sursa FOTO: Replica Media

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins ca inadmisibil recursul AUR cu privire la decizia CEC de a limita la doar 150 numărul secțiilor de votare pentru diasporă. AUR s-a adresat la CSJ după ce Curtea de Apel (CA) Chișinău nu a acceptat duminica trecută, pe 27 iunie, contestația depusă în instanță de fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care candidează pe lista acestei formațiuni. În decizia publicată pe pagina oficială a CSJ se menționează că „recursul declarat de Chirtoacă Dorin în interesele Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, este depus de către o persoană care nu este în drept să-l declare”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Hotărârea CSJ este irevocabilă și pune astfel punct disputei cu privire la numărul secțiilor de votare ce vor fi deschise în străinătate, chiar dacă anterior aceleași instanțe de judecată cereau CEC să se conformeze recomandărilor Ministerului de Externe, care spunea că poate asigura funcționarea a 190 de secții.

Menționăm că un recurs în acest caz a fost depus și de partidul „Noua Opțiune Istorică” (NOI), care a vrut să se înregistreze în campania electorală cu o nouă denumire – Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ) –, adică cu o abreviere aproape identică cu PAS.

Cererea formațiunii a fost refuzată atât de CEC, cât și în instanțele de judecată.

La rândul său, AUR a acuzat PAS și Platforma DA de „blat și înțelegere ilegală pe sub masă” cu PSRM, PCRM și Partidul „Șor”, pentru că nu a fost susținut în noul său demers de partidele de pe dreapta. Reprobabil a fost, potrivit lui Dorin Chirtoacă, faptul că nici PAS, nici președinta Maia Sandu nu ar fi reproșat Ministerului de Externe faptul că și-a retras avizul din 25 mai, cu privire la deschiderea a 190 de secții de vot în străinătate.

Totodată, președinta Maia Sandu a calificat decizia CEC cu privire la înființarea a numai 150 de secții de vot pentru diasporă ca fiind determinată politic și care îi favorizează pe socialiști. „Este clar că lui Igor Dodon îi este frică de votul diasporei, iar CEC acționează în interesul lui Dodon și al PSRM”, a declarat șefa statului.

Amintim că disputa cu privire la numărul secțiilor de votare pentru diasporă durează de aproape o lună, fiind declanșată după ce, pe 5 iunie, CEC a decis deschiderea a numai 139 de secții. Inițiativa a fost a exponentului PSRM în Comisie, Maxim Lebedinschi, care i-a determinat pe colegii săi să renunțe până și la proiectul inițial, care prevedea înființarea a 164 de secții. În urma unor proteste și contestații în instanță, CEC a suplimentat, pe 8 iunie, numărul acestora cu numai 7 – până la 146. În urma unor ședințe interminabile, CA Chișinău a acceptat parțial, pe 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide, obligând Comisia să ia în considerare recomandările MAEIE cu privire la cele 191 de secții ce puteau fi deschise peste hotare, iar pe 22 iunie CSJ a menținut decizia CA în vigoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE