Pe ritmuri de funk și jazz. Cum s-a încheiat Festivalul Ziua Mediului (Galerie Foto)

1503
0

Festivalul Ziua Mediului s-a încheiat la Chișinău cu iarmarocul EcoLocal și cu un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra. La târg s-au vândut produse eco și artizanale ale producătorilor locali, cosmetice naturale, ceramică, panouri solare, s-au desfășurat ateliere și expoziții. Artiștii au cântat melodii în stil funk, soul și jazz.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ediția din acest an a Zilei Mediului este dedicată restaurării ecosistemelor. Covid-19 a dovedit încă o dată cât de dependenți suntem de ecosistemele din jurul nostru. În vremuri de incertitudine și dificultăți, mulți dintre noi și-au găsit refugiu în natură. Am călătorit mai mult în interiorul țării și am descoperit noi locuri, care anterior erau subevaluate. Acum conștientizăm mai bine resursele acestei țări, ceea ce vine la pachet cu mai multă responsabilitate față de acțiunile prezente și viitoare”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Ziua Mediului a ținut patru săptămâni, fiind lansată pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, și culminând pe 26-27 iunie. Prezent la iarmaroc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că „este necesar să ne unim eforturile pentru a transforma cerințele față de mediu în oportunități de dezvoltare economică durabilă a țării”.

Timp de o lună, Asociația Jurnaliștilor de Mediu a organizat excursii în locuri pitorești, în parcuri fotovoltaice, la mori de vânt, în păduri plantate pentru albine și stoparea alunecărilor de teren, pe Nistru cu caiacele. A fost testată public calitatea apei în râul Nistru, în zona hidrocentralei din Dubăsari.

Eco-tehnologii, reciclare, separarea deșeurilor, plantări, afaceri verzi, agricultură ecologică, protecția apelor și solului etc. – avem o mulțime de oameni activi care se dedică acestor domenii în R. Moldova și ei într-adevăr au ce să ne povestească. Vrem ca acest festival să devină tot mai popular – să devenim mai curioși, mai implicați, mai activi și mai atenți față de natură”, a spus Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, organizatoare a Festivalului de Mediu.

Conservarea ecosistemelor e tema pentru Ziua Mondială a Mediului. R. Moldova este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice și la dezastre, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Biodiversitatea unică a țării este în prezent amenințată de schimbările climatice, fragmentarea habitatelor și supra-exploatare.

Suntem fericiți și mândri că suntem parteneri ai organizațiilor societății civile și îi sprijinim în realizarea propriilor strategii organizaționale – ceea ce s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra întregului sistem de protecție a mediului, targetând jurnalismul, justiția, activismul de mediu, precum și conservarea biodiversității. Mai sunt multe de făcut, Suedia va continua să dezvolte parteneriate cu organizațiile societății civile și cu alți actori pentru a contribui la protecția mediului, reziliența climatică și restaurarea ecosistemelor”, a menționat Virginia Bâlici, coordonatoare de program la Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Evenimentul a fost desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din R. Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF) – PNUD, cu asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, PNUD Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE