Încă o sperietoare de la Moscova: Duma de Stat pregătește o declarație cu privire la Transnistria, „amenințată” de forțele care o susțin pe Maia Sandu

2611
3

În ajunul alegerilor parlamentare anticipate din R.Moldova, Duma de Stat a Rusiei a pregătit un proiect de declarație ce condamnă o pretinsă tentativă a forțelor politice care o susțin pe președinta Maia Sandu de a introduce o „blocadă” a Transnistriei. Parlamentarii ruși acuză Chișinăul, împreună cu Kievul, că ar urmări să aplice, începând de la 11 iulie, un control vamal și de frontieră comun, pe scară largă, la punctul de trecere de la Cuciurgan și că, de la 1 septembrie, cele două părți vor interzice circulația transfrontalieră a mașinilor cu numere de înregistrare din regiunea separatistă transnistreană. „Ar trebui să fie clar pentru toți că Federația Rusă, în calitate de garant al soluționării conflictului transnistrean, al liniștii și păcii de pe malurile Nistrului, nu-i va permite nimănui să-i pună pe cetățeni și compatrioții săi în genunchi”, conform proiectului, făcut public de agenția oficială rusească TASS.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult, deputații ruși susțin că măsurile preconizate de autoritățile moldovene și cele ucrainene ar urmări să dinamiteze procesul de negocieri în formatul 5+2 și așa-zisa „operațiune de menținere a păcii” din regiunea separatistă, iar prin ricoșeu ar putea afecta livrările de alimente și medicamente în Transnistria.

De fapt, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, agenților economici și persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricții sau interdicții ce ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei.

„Produsele de origine vegetală și animală vor putea fi introduse și scoase din regiunea transnistreană în baza certificatelor corespunzătoare eliberate de către serviciile fitosanitare și veterinare abilitate ale statelor respective, fără a fi supuse controlului de rigoare și fără achitarea de plăți”, se arată în comunicat.

Menționăm că subiectul unor pretinse amenințări la adresa regimului separatist de la Tiraspol este folosit periodic de propaganda de la Moscova pentru a încuraja electoratul pro-rus, atât de pe malul stâng, cât și de pe cel drept al Nistrului să voteze cu forțele politice fidele Kremlinului.

Regiunea transnistreană a fost și mai este privită de comuniști și socialiști, care formează acum un bloc comun, ca un fief electoral ce ar putea înclina balanța în favoarea lor.

Legătura cu electorala de la Chișinău ar putea fi confirmată și prin faptul că foști socialiști, în frunte cu Maxim Lebedinschi, au promovat în cadrul CEC o decizie privind deschiderea unor secții de votare la Bender și Corjova – două localități care se află sub controlul administrației separatiste de la Tiraspol. În final, după avertizarea din partea SIS și a unor critici dure din partea experților, CEC și-a revizuit, în seara zilei de marți, 15 iunie, decizia cu privire la aceste secții. „Decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari”, se arată într-un comunicat al instituției.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

3 COMENTARII