Maia Sandu reconfirmă că vrea să discute cu Putin retragerea trupelor ruse din Transnistria

1918
0
Președinta R.Moldova, Maia Sandu / Sursa FOTO: Kommersant.ru

La scurt timp după câștigarea alegerilor anticipate de PAS, partidul înființat de președinta Maia Sandu, ea își reconfirmă poziția în dosarul transnistrean. Într-un interviu acordat publicației rusești Kommersant, șefa statului vorbește din nou despre un plan concret, care ar fi necesar pentru soluționarea definitivă a conflictului înghețat din regiunea separatistă și care să aibă ca scop final reintegrarea acesteia în componența R.Moldova. Totodată, Maia Sandu sugerează că, pentru a-i convinge pe locuitorii din Transnistria să accepte o asemenea soluție, este necesar să fie eliminate schemele de corupție și contrabandă, precum și îmbunătățită calitatea vieții cetățenilor din teritoriul R.Moldova controlat de autoritățile constituționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ea mai spune că problema Transnistriei ar fi unul dintre subiecte importante pe care le-ar pune în discuție în eventualitatea unei întâlniri bilaterale cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Probleme importante care există în acest sens sunt legate de evacuarea munițiilor și a trupelor rusești de acolo. Sunt probleme importante pe care noi trebuie să le discutăm. Cu privire la o soluție a conflictului, eu consider că aceasta trebuie elaborată aici, în țara noastră. Și abia după asta ea trebuie discutată cu cei care participă în formatul „5+2” (reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului – ca părți în conflict –, OSCE, Rusia și Ucraina – ca mediatori – și SUA cu UE ca observatori), subliniază președinta R.Moldova.

Întrebată când ar putea efectua o vizită la Moscova, pentru a se întâlni cu Putin, Maia Sandu declară că aceasta va deveni posibilă după învestirea unui nou guvern, care să organizeze o asemenea întrevedere.

Tot în contextul relațiilor cu Rusia, Maia Sandu a mai declarat că R.Moldova va rămâne o țară neutră și că nimeni nu ar intenționa să modifice Constituția pentru a renunța la acest statut.

„În principiu, R.Moldova are mari probleme cu securitatea sa și noi suntem obligați să participăm în cadrul unor inițiative pentru a asigura securitatea în regiune. Noi facem asta atunci când încercăm să îmbunătățim relațiile noastre cu vecinii, când îmbunătățim relațiile cu alte țări. Dar în R.Moldova trebuie acționat, în primul rând, pentru a fortifica puterea de stat. Inclusiv instituțiile responsabile pentru securitatea statului. Și aceasta este una dintre prioritățile mele, ca președintă”, declară șefa statului, menționând totodată că nu va renunța la colaborarea cu NATO prin intermediul mecanismelor adoptate până în prezent.

Declarații similare cu privire la viziunea sa asupra soluționării conflictului transnistrean Maia Sandu a făcut și într-un interviu la Europa Liberă, în iunie, când a spus că pledează pentru o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2”. Vorbind despre retragerea trupelor ruse, președinta a menționat că în perioada mandatului prezidențial al lui Igor Dodon nu s-a prea spus poziția oficială a R.Moldova, și anume – că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului.

Amintim că Moscova a lansat, de la preluarea mandatului de către Maia Sandu, un șir de atacuri la adresa Președinției de la Chișinău, acuzând o creștere a presiunii asupra trupelor ruse, așa-zis „pacificatoare”, dislocate în Transnistria.

De asemenea, în iulie, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o declarație care condamnă o pretinsă tentativă a forțelor politice ce o susțin pe Maia Sandu de a „sugruma” Transnistria, cu ajutorul Ucrainei. În acest context, deputații ruși au mai promis regimului separatist o nouă simplificare a procedurii de acordare a cetățeniei ruse pentru transnistreni și chiar vorbesc despre o „redeschidere a legăturilor aeriene cu Tiraspolul”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE