Patimi geopolitice la Dereneu (VIDEO)

1975
0
Biserica din Dereneu

La aproape 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, conflictul nedeclarat dintre cele două mitropolii, Mitropolia Moldovei, supusă canonic Patriarhiei Ruse, şi Mitropolia Basarabiei, de sub jurisdicţia Patriarhiei Române, continuă să mocnească. Un rol aparte în aplanarea sau aprofundarea acestei confruntări îl are configuraţia politică a guvernării, din diferite perioade. Este şi cazul bisericii din satul Dereneu, raionul Călăraşi, unde slujesc doi preoţi, unul din partea Mitropoliei Basarabiei şi altul desemnat de Mitropolia Moldovei. Conflictul de la Dereneu durează de aproape patru ani. După preluarea puterii de către PSRM şi venirea la conducerea comunei Dereneu a unui primar socialist, conflictul s-a aprofundat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

Comuna Dereneu numără oficial puţin peste 1100 de locuitori. În realitate, în sat ar locui cel mult 800 de persoane, comunitatea fiind afectată, ca și majoritatea localităţilor rurale din R. Moldova, de fenomenul migraţiei.

În ultimii ani, puţinii locuitori din Dereneu s-au divizat în două tabere. Primii îl susţin pe preotul Marin Florinel, care în 2018 a trecut de sub jurisdicţia Mitropoliei rusești sub cea a Mitropoliei române. O altă tabără o reprezintă adepţii preotului Alexandru Popa. Acesta a activat o perioadă în cadrul Mitropoliei Basarabiei, după care a trecut la Mitropolia Moldovei şi a fost desemnat să-l înlocuiască pe Marin Florinel la parohia de la Dereneu.

Confruntarea îi ciocnește pe oamenii din sat, chiar şi rudele apropiate au ajuns să se certe pentru că ţin cu un preot sau cu altul.

Satul cu două biserici într-o curte

Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Dereneu datează din secolul 16 şi este inclusă în Registrul de stat al monumentelor istorice. În perioada sovietică, lăcaşul de cult a fost închis şi profanat de-a lungul mai multor ani. În 1992, după căderea cortinei de fier de la Prut, în satul Dereneu a venit din România Marin Florinel, proaspăt absolvent al facultăţii de teologie.

Găsind biserica într-un hal fără de hal, tânărul preot şi-a suflecat mânecile şi, cu susţinerea comunităţii şi graţie donaţiilor din afară, a început să muncească la reabilitarea lăcaşului.

Lângă biserică au fost ridicate şi două construcţii accesorii. Una din ele serveşte ca reşedinţă pentru familia preotului Marin Florinel, iar alta a fost destinată pentru activitatea parohiei.

La 23 august 2017, prin decizia Ministerului Justiţiei, a fost înregistrat statutul Comunităţii Religioase Parohia ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, din Dereneu, Călăraşi, în redacţie nouă, cu schimbarea denumirii din Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” – parte componentă a Bisericii Ortodoxe din Moldova, în Comunitatea Religioasă Parohia ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Marin Florinel şi-a argumentat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei prin taxele exagerate impuse enoriaşilor de către Mitropolia Moldovei. Astfel, taxele au fost anulate, iar enoriaşii au fost liberi să achite pentru serviciile bisericeşti în măsura posibilităţilor sau „după cât îi lasă inima”. Anularea taxelor a prins la majoritatea enoriaşilor din Dereneu, astfel preotul Florinel având o susţinere largă.

Într-o duminică din martie 2018, la biserica din Dereneu a venit un grup de persoane, locuitori ai satului, dar şi străini, care l-au scos forţat pe Florinel din biserică şi au schimbat lacătul. În lăcaşul de cult a fost adus să slujească Alexandru Popa, iar Marin Florinel a improvizat un altar într-unul din imobilele de lângă biserică, unde a început să slujească pentru enoriaşii care îl susţin.

De atunci, în fiecare zi de duminică sau de sărbătoare ortodoxă, în aceeaşi curte au loc concomitent două liturghii, iar enoriaşii care vin la cele două biserici, de multe ori, nici nu se salută între ei.

Violenţe şi atacuri verbale

După izgonirea lui Marin Florinel din biserică, au avut loc mai multe cazuri de violenţă şi atacuri verbale. S-a ajuns chiar şi la aplicarea forţei fizice, preotesei Florinel fiindu-i fracturată o mână. Într-o seară, la casa în care locuieşte preotul şi familia sa au venit nişte inşi necunoscuţi, cu constituţie atletică, iar slujitorul bisericii i-a întâmpinat cu o bărdiţă în mână. „Nu puteam să-i întâmpin cu plăcinte şi vin dacă au venit să mă atace”, şi-a argumentat preotul gestul.

Adepţii Mitropoliei Moldovei au încercat să instaleze un gard între biserică şi imobilele rămase în gestiunea preotului Florinel. „Ca să nu le permită enoriaşilor să vină la mine”, a opinat Florinel. „Ca să nu se bată credincioşii între ei de Paşti”, a fost explicaţia lui Alexandru Popa.

Recent, pe reţelele de socializare a fost distribuită o înregistrare video, în care trei locuitoare din Dereneu, susţinătoare ale parohului din partea Mitropoliei Moldovei, i-au adus preotului învinuiri grave: delapidări de sute de mii de lei din donaţiile enoriaşilor, viol şi chiar omucidere.

Deşi protagonistele filmuleţului susțin că crimele au fost comise cu mai mulţi ani în urmă, până în prezent nu a fost depusă nicio plângere şi nu există niciun dosar în care parohul Florinel să aibă statut de bănuit sau învinuit. În schimb, în gestiunea forţelor de ordine şi a instanţelor se află mai multe dosare, contravenţionale, penale şi civile, iniţiate în baza plângerilor depuse de Florinel.

Preotul Marin Florinel: „Nu le convin că sunt român”

Preotul Marin Florinel recunoaşte că a depus mai multe plângeri la organele de drept: „Trebuie să mă apăr şi să-mi caut dreptatea. Vreau pe cale paşnică, prin lege”.

Parohul s-a confesat că regretă cel mai mult divizarea enoriaşilor şi că o mare parte din vină ar purta-o PSRM-ul care susţine direct Mitropolia pro-rusă. „Eram aproape un copil când am venit aici. Am muncit mult ca biserica să arate ca acum. La intrare era o uşă sculptată în lemn, o adusesem din România. Au scos-o şi au pus o uşă metalică, ca la un apartament ordinar. Sunt persecutat, ameninţat, nici nu vă închipuiţi prin câte am trecut în aceşti ani. S-a ajuns chiar şi la conflicte din cauza cine să îngroape morţii. Acum în sat este primar Vasile Revenco, fost preşedinte al Federaţiei de rugby şi prieten cu deputatul Vasile Bolea. Ştiu că are misiunea de a scăpa de românul din sat, adică de mine”, a declarat Florinel.

Întrebat dacă nu a încercat să discute cu Alexandru Popa pentru a soluţiona conflictul pe cale paşnică, preotul a răspuns: „Cum să discut cu el dacă nici nu se salută cu mine?”.

Preotul Alexandru Popa: „Marin Florinel trebuie să se retragă”

Preotul Alexandru Popa a fost mai zgârcit în declaraţii. Acesta a spus că nu poartă nicio vină şi că execută ordinele superiorilor săi: „Eu sunt mic, fac ce mi se spune, respect canoanele, ierarhia bisericească. Am fost trimis să slujesc aici şi mă conformez”.

Totuşi, preotul Popa a declarat că Marin Florinel ar trebui să se conformeze situaţiei şi să plece.

Popa a respins acuzaţiile de violenţă şi atacuri verbale în privinţa lui Florinel.

Întrebat despre o eventuală discuţie cu rivalul său pentru aplanarea unor potenţiale conflicte pe viitor, preotul a răspuns: „Ce fel de discuţii sau tratative pot să fie dacă el scrie permanent plângeri împotriva mea şi suntem în procese de judecată?”.

Implicarea politicului

Atunci când s-a declanșat conflictul la biserica din Dereneu, acţiunile reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei au fost susţinute de către consilierii locali din partea PDM şi PSRM. Elena Oaserele, primăriţa comunei Dereneu, din perioada respectivă, a încercat să contribuie la soluţionarea paşnică a conflictului, invitându-i la o discuţie pe cei doi preoţi, însă Alexandru Popa nu a dat curs invitaţiei.

Elena Oaserele a susţinut iniţiativa unui grup de săteni care au colectat peste 400 de semnături în favoarea preotului Marin Florinel. Fosta primăriţă a declarat în repetate rânduri că este de partea majorităţii locuitorilor din Dereneu care îl susţin pe Marin Florinel, iar adepţii Mitropoliei Moldovei recurg la provocări. În consecinţă, primăriţa a fost ameninţată cu moartea.

În campania electorală din toamna anului 2019, Alexandru Popa a făcut agitaţie în favoarea lui Revenco, la fel ca şi alţi clerici ai Mitropoliei Moldovei.

Retragerea de la guvernare a PDM, în vara anului 2019, şi instaurarea guvernului pro-european al Maiei Sandu a fost ca o suflare de aer curat pentru reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei din Dereneu.

La 5 noiembrie 2019, ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării de atunci, Liliana Nicolaescu-Onofrei, şi Mitropolitul Petru al Basarabiei, au semnat un contract de transmitere în folosinţă şi protejare a monumentului istoric, Biserica Adormirii Maicii Domnului din satul Dereneu, raionul Călăraşi, comunităţii religioase din cadrul Mitropoliei Basarabiei din satul Dereneu. Contractul semnat pe un termen de 50 de ani, a fost contrasemnat şi de Marin Florinel.

Câştigarea alegerilor locale din toamna anului 2019 de către socialistul Revenco şi preluarea controlului total asupra guvernării la Chişinău a însemnat începutul unei noi perioade de presiuni asupra adepţilor bisericii române. La 21 august 2020, Agenţia Servicii Publice a înregistrat şi a consemnat în Registrul de stat al persoanelor juridice modificări prin care comunitatea ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Dereneu trece în subordinea canonică a Patriarhiei Ruse.

Mitropolia Basarabiei a declarat că modificările au fost abuzive, cu uz de fals. Pe de altă parte, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi funcţionarii de la Agenţia Servicii Publice au declarat că aceasta ar fi fost dorinţa enoriaşilor din Dereneu care au semnat o petiţie.

Adepţii Mitropoliei Basarabiei din Dereneu consideră că acest lucru nu s-a întâmplat fără implicarea primarului Revenco. L-am contactat la telefon pe primarul din Dereneu pentru o reacţie. „Vă rog să nu mă mai sunaţi niciodată”, ne-a răspuns acesta şi a închis.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE