Un plan de 600 de milioane de euro pentru R.Moldova: Condiții clare puse de UE – reforme și lupta cu corupția. Dodon e nemulțumit

1262
0
Președinta R.Moldova, Maia Sandu, și directorul general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere al Uniunii Europene, Katarína Mathernová, într-o conferință de presă comună, la Chișinău (4 iunie 2021) / Sursa FOTO: Facebook

R.Moldova are nevoie de un parlament și un guvern care să promoveze reforme, să contribuie la lupta împotriva corupției și să stimuleze investigarea fraudei bancare. Acesta este mesajul directorului general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere al Uniunii Europene, Katarína Mathernová, care s-a aflat vineri, 4 iunie, la Chișinău, pentru a prezenta planul de redresare economică a țării, în valoare de 600 de milioane de euro. „Înțelegem foarte bine că aceste resurse se pot materializa dacă va exista un efort serios din partea tuturor instituțiilor țării, efort pentru ca acești bani să fie folosiți în interesul cetățenilor, dovezi clare că instituțiile R.Moldova sunt capabile să oprească corupția, sunt capabile să reformeze sistemul judecătoresc, sunt capabile să îmbunătățească mediul de afaceri”, a declarat, la rândul său, președinta Maia Sandu, după întrevederea cu Katarína Mathernová.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe de altă parte, liderul socialiștilor, Igor Dodon, n-a ezitat să sugereze că suportul financiar al Uniunii Europene ar urmări scopuri ascunse.

„E important să venim cu ajutoare financiare pentru agenții economici, dar este la fel de important sau poate și mai important să ne asigurăm că agenții economici nu sunt hărțuiți de tot felul de instituții ale statului, că nu li se cere să plătească ilegal tot felul de taxe și multe alte lucruri. Aceste resurse pe care le oferă Uniunea Europeană vor fi folosite și vor avea rezultate bune dacă va exista efort din partea instituțiilor statului ca aceste rezultate să fie obținute”, a subliniat în discursul său Maia Sandu.

La rândul său, Katarína Mathernová a declarat că acest plan de redresare economică a fost inspirat de vizita din februarie a Maiei Sandu la Bruxelles, adăugând că R.Moldova este prima care beneficiază de un asemenea suport din partea Uniunii Europene.

Totodată, ea a menționat și condițiile pe care trebuie să le respecte autoritățile de la Chișinău.

„Principala condiționalitate în implementarea acestui plan este o guvernare pro-reformă. Unul dintre exemplele cu privire la condițiile pentru implementarea planului de asistență macrofinanciară, pentru a primi cea de-a doua tranșă este nevoie ca două legi să fie votate în Parlament, în septembrie. Este vorba despre Legile privind Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru integritate”, a menționat Katarína Mathernová.

Ex-președintele Igor Dodon a insistat însă, în ajun, asupra unor „nuanțe”.

„Am auzit că vor fi condiționalități politice. Adică, nu știu, majorarea vârstei de pensionare sau lichidarea raioanelor. Noi salutăm, dar ce condiții. A doua întrebare, da de ce acum, în plină campanie electorală? Românii dau motorină să fie repartizată prin raioane cu toate că Iohannis a promis în decembrie anul trecut. De ce nu ați dat în februarie? Ați așteptat să se finalizeze lucrările de primăvară și acum vreți să umblați cu căldarea pe la oameni? Mulțumesc, bodaprosti!”, a declarat liderul socialiștilor la un post TV afiliat partidului său, dar și pe Telegram.

Menționăm că cele 600 de milioane de euro de care ar putea beneficia R.Moldova în următorii trei ani sunt destinați pentru:

  • gestionarea corectă a banilor publici – 220 de milioane de euro;
  • susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor din comunitățile locale – 100 de milioane de euro;
  • investiții în infrastructură, inclusiv măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă – 230 de milioane de euro;
  • sprijin pentru educație – 25 de milioane de euro;
  • reforma justiției, combaterea corupției și consolidarea capacității instituțiilor statului – 25 de milioane de euro.

Planul de redresare economică a R.Moldova, prin acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 600 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană miercuri, 2 iunie, și reprezintă un efort fără precedent, potrivit șefei executivului european, Ursula von der Leyen.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE