Orientarea sportivă a revenit în programul competițional

1176
0

Încet, dar sigur, domeniul sportului revine la normalitate, inclusiv cel din republică. Cursul firesc al lucrurilor nu mai poate fi oprit, nebunia panicardă începând să scadă… ca la comandă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Concursurile de categorii diferite sunt reluate, iar spectatorilor li se permite într-o măsură tot mai mare să asiste la disputele competiționale, lucru care nu poate să nu bucure. Desigur că primele au ieșit la rampă probele care se desfășoară în aer liber.

Azimut-Prietenia, un turneu purtător de tradiții

A venit rândul și Campionatului deschis al municipiului Chișinău la orientare sportivă să-și desemneze laureații, dar putem afirma, fără putință de tăgadă, că de pe urma evenimentului au avut de câștigat toți participanții, nu doar învingătorii și premianții. Turneul a avut, în mod tradițional, genericul sugestiv Azimut-Prietenia – adică un îndemn la căutarea unei direcții axate pe valorile amiciției și fraternității, dacă e să parafrazăm – și s-a desfășurat pe 25 aprilie a.c. în Parcul „Boris Glavan” din sectorul Râșcani, într-o atmosferă deosebită de comuniune și voie bună. Copii și maturi – în jur de 140 de protagoniști cu vârste cuprinse între 4 și 70 de ani, o marjă cât se poate de grăitoare – și-au măsurat puterile și gradul de măiestrie a orientării în spațiu, angrenându-se într-un concurs ce poartă în sine aroma primăverii și forțele unei naturi parcă aflate în așteptarea expansiunii de sezon estival.

Competitorii au concurat în șapte categorii de vârstă la masculin și tot atâtea la feminin, reprezentând raioanele Orhei, Ialoveni, Căușeni, Criuleni, Sângerei, Cimișlia și municipiul Chișinău. Dat fiind faptul că aceasta a fost prima întrecere de orientare sportivă derulată în anul curent pe teritoriul republicii, ea s-a bucurat de o cotă de participare impunătoare și de o atenție deosebită din partea publicului spectator, dar și de aportul unei naturi blânde și ospitaliere în acea zi premergătoare de Sărbători Pascale.

Rezultate meritorii

Cei mai mici amatori ai orientării cu ajutorul hărții și busolei și-au măsurat puterile într-un spațiu împădurit, în categoria Under-10. La băieți primul la linia de sosire a fost Alexandru Mereuță, discipol al Centrului de Creație Chișcăreni (Sângerei), care a parcurs șase posturi de control, pe traseul de 900 de metri, în 8 minute și 42 de secunde. El a fost urmat, la mare distanță, de Călin Balmuș (9.48 min.) și Bogdan Braga (11.12). La fete, în această categorie de vârstă întâietatea i-a revenit Ivanei Leahova, de la Centrul de Orientare Sportivă (COS) Dinamo-OLD.

Gradul de complexitate al competiției a crescut mult în categoria U-21, în care Alexandru Guțul (Clubul Sportiv Fauri) a cucerit titlul de campion, înregistrându-se la 13 puncte de control distribuite pe o linie frântă de 2,5 km, într-un timp de 19.38 min. El și-a întrecut la mare diferență adversarii Constantin Guțul (CS Fauri, 21.02) și Sergiu Copacinschi (Trail Run Club, 22.10). La feminin, prima la finiș a acces Irina Beșelea (Asociația de Orientare Sportivă Căușeni), parcurgând drumul de 2,3 km cu 12 posturi de control în 21.33 minute. Ana Marușceac (CS Fauri) a intrat în posesia medaliei de argint, cu timpul de 22.31 min., „bronzul” revenindu-i Anei Țurcanu-Grib (COS Dinamo-OLD, 22.42).

În limitele categoriei U-40, s-a impus Ruslan Belîi (CS Fauri), care cu doar un avans de 6 secunde la linia de sosire l-a întrecut pe Pavel Cerescu (CS Run Kompass), pe locul 3 premiant clasându-se Alexandr Nujnîi (COS Dinamo-OLD). La feminin, cu o diferență de-a dreptul impunătoare, de aproape trei minute, a câștigat Natalia Crețu (CS Fauri), întrecându-le pe Elena Croitor (COS Dinamo-OLD) și pe coechipiera Irina Goncearova.

La U-12 cel mai bun a fost elevul Școlii Sportive (ȘS) din Cimișlia, Cristi Boico, care i-a devansat cu aproape un minut pe discipolii Staţiei Orăşenești a Tinerilor Turişti (SOTT) din mun. Chişinău, Iuri Dorofeev și Artiom Ustovschi. La fete, campioană a devenit Daria Guțul, care a întrecut-o tocmai cu două minute pe colega ei de echipă de la SOTT Chișinău, Felicia Braga, pe treapta a III-a podiumului de premiere urcând Daniela Romanciuc de la Gimnaziul Sociteni (Ialoveni).

În categoria U-14, s-a impus Grigore Garștea, elev al ȘS Orhei, care a îndeplinit categoria a III-a la juniori, lăsându-i departe în spate pe urmăritorii săi, Ștefan Gherciu (ȘS Orhei) și Gheorghi Sobolev (SOTT Chișinău). La feminin, într-o luptă strânsă, aurul și l-a adjudecat Marcela Danilov (ȘS Criuleni), îndeplinind categoria a II-a la junioare. Podiumul a fost completat de două sportive de la Staţia Orăşenească a Tinerilor Turişti, Emilia Grosu și Anastasia Mestețcaia.

În afara concurenței la U-16 a fost Vladimir Șilonosov (SOTT Chișinău), îndeplinind norma de categoria I juniori. Medalia de argint i-a revenit lui Ion Cojocari (ȘS Orhei), iar cea de bronz – lui Mijo Grgic de la Centrul de Creație Chișcăreni. La fete în posesia distincției de aur a intrat Zlata Savinova (ȘS Căușeni), pe treapta a doua a clasamentului a urcat Nicoleta Leancă (ȘS Cimișlia), poziția a treia revenindu-i Anastasiei Mamonova (SOTT Chișinău).

În limitele categoriei de 18-20 de ani, primul a fost Dmitri Arabadji (SOTT Chișinău), discipolul antrenoarei Tatiana Baculina. Într-o concurență acerbă, el i-a surclasat pe Constantin Buzuc (ȘS Căușeni) și pe Ion Mafteuța (ȘS Criuleni). La feminin de departe cea mai bună a fost Victoria Nosenco (ȘS Căușeni), antrenor Igor Naghibin. Ea a fost urmată în clasament de atletele Alina Colbina și Daria Zacrevschi, ambele de la SOTT Chișinău.

La ceremonia de premiere, învingătorilor le-au fost înmânate diplome și premii în bani. Ținem să atragem atenția că turneul oferă o minunată ocazie tinerelor generații de a învăța de la atleții mai experimentați secretele orientării sportive, o probă extrem de captivantă, ce reclamă inteligență, dar și pregătire fizică deosebit de complexă și armonioasă. Căci acest sport, unic în felul său și deosebit de captivant, are calitatea de a le cultiva practicanților, de la o vârstă fragedă, capacitatea de orientare în spațiu și în timp, însușirea de a lua prompt decizii în situații inedite și de a duce un mod sănătos de viață. Astfel, copiii învață să-și elaboreze, într-un fel cât se poate de firesc, simțul responsabilității și al frumosului, concurând și antrenându-se în sânul unei naturi ce se cere în permanență îngrijită, protejată și admirată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE