Ciocoi: Devizul CEC pentru alegeri este exagerat și trebuie redus. Cimil: Ar însemna să reducem numărul secțiilor de peste hotare

909
1

Schimb de replici între premierul interimar Aureliu Ciocoi și președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, pe subiectul banilor necesari pentru organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie. În timp ce Ciocoi susține că nu are bani suficienți pentru a satisface integral solicitarea CEC și că devizul de cheltuieli întocmit de membrii Comisiei este exagerat, Cimil spune că o revizuire substanțială a bugetării scrutinului ar însemna, inclusiv, reducerea numărului secțiilor de votare deschise peste hotarele R.Moldova. Pe fundalul acestei dispute, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, declară că formațiunea sa va chema cetățenii la proteste, dacă decizia cu privire la alocarea fondurilor destinate scrutinului nu va fi adoptată la următoarea ședință a Guvernului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premierul interimar susține că pentru organizarea și desfășurarea anticipatelor ar fi suficiente 80 de milioane de lei. „Ministerul Finanțelor a constatat că din cele 125 de milioane, 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, membrilor birourilor, bani care pot fi achitați ulterior”, a declarat Aureliu Ciocoi, într-o emisiune la Jurnal TV. De asemenea, potrivit premierului interimar, CEC nu ar avea nevoie de cele 12 milioane de lei prevăzute pentru echipamente anti-COVID, deoarece acestea există în stocurile Ministerului Sănătății.

Ciocoi a mai spus că a propus membrilor CEC să transfere banii în tranșe, prima fiind de 50 sau maxim 60 de milioane de lei, deoarece în Fondul de rezervă al Guvernului nu sunt decât 98 de milioane de lei și el, „ca un premier interimar responsabil”, nu poate lăsa țara cu zero lei în acest fond. În replică, Dorin Cimil i-ar fi spus că CEC trebuie să aibă certitudinea că Guvernul achită integral suma „sau mai bine deloc”.

De cealaltă parte, Dorin Cimil declară că CEC este dispusă să discute cu Guvernul unele puncte privind revizuirea devizului, dar nu drastic. „Am făcut un calcul și pentru acele secții de votare din străinătate. Suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă, dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare și dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare. Nu suntem de acord. Realitatea bugetării poate duce la acest lucru”, spune președintele CEC.

La rândul său, Igor Grosu se arată convins că Guvernul dispune de banii necesari pentru alegeri. „Banii sunt identificați, noi știm care sunt sursele de unde pot fi luați acești bani și sper că la următoarea ședință a Guvernului va fi adoptată decizia de alocare a banilor pentru organizarea alegerilor. În caz contrar, noi ne rezervăm posibilitatea, mă refer aici la cetățeni, să apărăm acest drept. Cei care încearcă să uzurpeze puterea se tem doar de cetățeni. Din păcate, ei nu se tem de procurori sau judecători, ci doar de cetățeni”, a declarat liderul interimar al PAS într-o emisiune la TVR Moldova.

Menționăm în acest context că, într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că Guvernul și, în egală măsură, Parlamentul nu se pot eschiva de la obligația de a găsi banii necesari pentru organizarea alegerilor anticipate din 11 iulie. El arată că este vorba despre o procedură constituțională, iar dacă cineva va încerca să blocheze procesul electoral, va deveni pasibil de pedeapsă penală.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU