Un deputat cere CC anularea stării de urgență, în timp ce Ministerul Sănătății anunță că pregătește restricții mai dure

747
0

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu, ales în Parlament pe listele Platformei DA, cere Curții Constituționale să invalideze decizia Parlamentului, care, prin votul majorității „PSRM-Șor”, a instituit stare de urgență în R.Moldova. El consideră că un guvern în demisie, cum este cel condus de Aureliu Ciocoi, nu ar fi avut dreptul să propună o astfel de măsură, la fel cum nici deputații socialiști, care au folosit această ocazie, nu aveau drept de inițiativă legislativă, deoarece propunerea trebuia să vină fie din partea unui Guvern plenipotențiar, fie din partea Președinției. De asemenea, potrivit deputatului, măsurile restrictive adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSI) nu confirmă necesitatea instituirii stării de urgență.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este o șmecherie politică, de a trage plapuma constituționalității în funcție de interesele pe care le au politicienii”, a declarat Țîcu într-o conferință de presă.

Sesizarea acestuia vine în timp ce secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc, care asigură interimatul funcției de ministru, afirmă că măsurile impuse acum, ca urmare a instituirii stării de urgență, sunt doar de tranziție către o perioadă mult mai restrictivă. „Ar putea fi restricții mai dure, restricții ce vizează distanțarea fizică, reducerea deplasărilor persoanelor”, a declarat Zatîc într-o emisiune la TVR Moldova.

În aceeași emisiune, însă, șefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Angela Paraschiv, a calificat termenul de 60 de zile al stării de urgență ca excesiv, observând că măsurile aplicate în prezent pentru a preveni răspândirea COVID-19 sunt cele atribuite codului portocaliu, ceea ce duce la gândul că acestea au fost aprobate nu în favoarea gestionării pandemiei, ci în favoarea politicului.

Starea de urgență a fost instituită în R.Moldova pe 1 aprilie, sub pretextul agravării situației epidemiologice, însă, potrivit experților, această decizie a fost determinată de încercarea lui Igor Dodon și a PSRM de a nu admite dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Președinta Maia Sandu și-a rezervat, de asemenea, dreptul de a solicita privind acest subiect Curtea Constituțională, dar încă nu a făcut-o.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE