Maia Sandu, despre starea de urgență și vaccinații din categoria „neamuri”

1109
1

Starea de urgență instituită prin decizia Parlamentului miercuri, 31 martie, la „cererea” guvernului în demisie, este o încercare disperată și lipsită de substanță a majorității „PSRM-Șor” de a amâna cât mai mult posibil alegerile anticipate, consideră președinta Maia Sandu. „Doar niște oameni speriați și disperați pot să vină cu asemenea decizii, care nu sunt nici justificate și nici explicate (…). E cel puțin ciudat să ceri stare de urgență și să nu spui ce înseamnă asta”, a declarat șefa statului, într-o emisiune la Jurnal TV. Mult mai importantă, spune ea, este decizia Curții Constituționale, „iar mai departe o să mergem pe scenariul pe care-l doresc cetățenii Republicii Moldova – alegeri anticipate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrebată dacă, în aceste condiții, va cere anularea deciziei cu privire la instituirea stării de urgență, Maia Sandu a spus că își rezervă două-trei săptămâni, în care Guvernul ar trebui să propună măsuri concrete de combatere a pandemiei de COVID-19.

„Vreau să văd acest lucru, iar dacă voi vedea exact aceeași atitudine ca și până acum, nicio diferență comparativ cu ce a fost până la introducerea stării de urgență, atunci vor exista toate argumentele să înțelegem că e doar un spectacol politic și îmi rezerv dreptul să acționez”, a declarat ea.

În context, șefa statului a dezvăluit că cel puțin câteva sute de persoane – demnitari, funcționari și rude ale acestora – au profitat de poziția lor pentru a se vaccina înaintea celor care sunt incluși în prezent în categoriile eligibile pentru imunizare.

„688 de persoane care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”. Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Spre exemplu, 139 sunt angajați ai instituțiilor statului și nu fac parte din nicio categorie eligibilă. Centrul consultativ diagnostic al Ministerului Apărării – 48 de doze de vaccin au mers în afara oricăror categorii eligibile. Centrul medicilor de familie de la Botanica – 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au fost administrate greșit, adică în afara listei, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi. La Ceadîr-Lunga doar opt medici au fost vaccinați, 21 s-au dus în afara sistemului. La Ocnița, la Edineț, la Rezina, la Institutul Oncologic”, potrivit datelor prezentate de Maia Sandu.

Menționăm că decizia cu privire la instituirea stării de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile, a fost adoptată cu votul a 52 de deputați din coaliția „PSRM-Șor”, sub pretextul unei solicitări din partea guvernului în demisie. Prezent în plen, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, nu a fost în stare să răspundă deputaților din opoziție, care i-au solicitat să prezinte o listă a măsurilor restrictive sau de altă natură pe care le presupune aplicarea stării de urgență la nivel național.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] instituirea stării de urgență, cu voturile majorității „PSRM-Șor din Parlament, președinta Maia Sandu a declarat că aceasta este o încercare disperată și lipsită de substanță a majorit…. Ea a mai spus că își rezervă două-trei săptămâni, în care Guvernul ar trebui să propună […]