Opinii experți: Manevre socialiste pentru evitarea anticipatelor. Va fi instituită starea de urgență?

1082
1
Igor Dodon & Maia Sandu

Socialiștii în frunte cu Igor Dodon întreprind acțiuni disperate pentru a nu admite dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. De această părere sunt unii politicieni, dar și experți, după ce Guvernul în demisie, condus de Aureliu Ciocoi, a solicitat marți, 30 martie, Parlamentului instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova, în legătură cu agravarea situației epidemiologice provocată de un nou val de infectări cu COVID-19. „Este absolut evident că, după ce instituirea stării de urgență a fost solicitată de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) și, de fapt, a fost respinsă de majoritatea parlamentară, acum asta nu este altceva decât o manevră de contracarare a posibilei decizii a Curții Constituționale cu privire la dizolvarea Parlamentului”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” analistul politic Anatol Țăranu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

El admite că această manevră poate limita întrucâtva, în timp, acțiunile președintei Maia Sandu, deoarece legea nu permite dizolvarea Parlamentului pe perioada stării de urgență, însă numai până la expirarea acesteia.

„E câștig de timp pentru majoritatea parlamentară și pe parcursul acestui timp se va încerca să se găsească o soluție. Dar eu cred că președintele ar putea să dea un decret privind dizolvarea Parlamentului imediat după terminarea stării de urgență”, a adăugat Țăranu.

La fel, și expertul în drept constituțional Alexandru Arseni consideră că solicitarea Guvernului trădează „un pas cu stângul” al PSRM. „Ei simt și anticipează decizia Curții Constituționale, care va constata circumstanțele întrunite pentru a dizolva parlamentul, decizie care, în ultimă instanță, va aparține președintelui R. Moldova, dna Maia Sandu, care, poate sau nu poate, ea va decide. Și ca să nu se petreacă alegerile anticipate, iată, se solicită această stare de urgență, care nu este argumentată. Da, situația nu e bună, dar de ce nu s-au luat măsuri și care au fost greșelile, eșecurile? Nu se vede nicio analiză”, a argumentat el, într-un interviu la Europa Liberă.

Iar deputatul PAS Sergiu Litvinenco atrage atenția la faptul că solicitarea Guvernului nu conține propuneri cu privire la perioada pe parcursul căreia va fi instituită starea de urgență, restricțiile care urmează să fie aplicate și compensații pentru cei care le vor suporta, dar nici măsuri epidemiologice și alte măsuri obligatorii pe care trebuie să le conțină o astfel de propunere. „Frica de oameni îi face neadecvați. Cineva tare ”se mai joacă cu focul”…”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Menționă că, la scurt timp după ce Guvernul a formulat cererea cu privire la instituirea stării de urgență, a devenit cunoscut că Parlamentul se va convoca miercuri, 31 martie, într-o ședință de urgență. Ordinea de zi nu a fost, însă, anunțată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU