Schemele aplicate la exportul grâului din rezerva de stat, discutate în ședința CSS, au fost făcute publice

839
0

O cantitate importantă de grâu din rezerva de stat a fost într-adevăr vândută unei firme ce aparține lui Vaja Jhashi, controversat om de afaceri în relații apropiate cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, pentru a fi exportată. Dezvăluiri în acest sens a făcut deputatul PAS, Radu Marian, cu referire la informațiile prezentate în ședința de marți, 30 martie, a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). El acuză Agenția Rezerve Materiale, condusă în prezent de un fost colonel de poliție vizat în „spălătoria rusească” și care în trecut a colaborat cu administrația separatistă de la Tiraspol, că a acționat împotriva interesului public și pentru un motiv cât se poate de cinic – pentru că holding-ul lui Jhashi a oferit un preț mai mare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„În loc să protejeze populația de majorarea prețurilor, această instituție a decis… să facă bani. Ca rezultat, avem o situație ridicolă în care, deși există surplus de grâu de 125% pe piața locală, prețurile cresc. De ce? Pentru că statul nu este capabil să intervină pe piață atunci când are posibilitatea”, a scris parlamentarul pe Facebook.

Argumentul invocat de responsabilii de la Guvern, conform cărora era necesară „împrospătarea rezervelor” de stat și care fac referire la o decizie de anul trecut, este, de asemenea, lipsit de substanță. Și nu doar pentru că Agenția Rezerve de Stat nu a întreprins acțiuni necesare pentru a vinde grâul pe piața internă, la prețuri normale, fermierilor afectați grav de secetă sau producătorilor locali de pâine, dar și pentru că hotărârea invocată era valabilă doar pentru anul 2020. „Respectiv, întreaga operațiune lansată și coordonată de la cel mai înalt nivel de partid al „majorității formalizate”, în parteneriat direct cu beneficiarul grâului extras din rezerva de stat, este una ilegală. Fără acoperire legală, fără logică și fără de grijă pentru securitatea statului”, argumentează Veaceslav Negruță, consilier prezidențial în probleme economice.

Menționăm, în acest context, că în seara zilei de marți, 30 martie, Guvernul demisionar condus de Aureliu Ciocoi a acceptat, într-o ședință cu ușile închise, cererea CSS de a restricționa temporar exporturile de grâu din R.Moldova, până pe 12 aprilie. S-a întâmplat după ce, inițial, propunerea a fost respinsă, la solicitarea ministrului interimar al Agriculturii, Ion Perju, care i-a asigurat pe membrii Cabinetului că nu ar exista nicio amenințare la adresa securității alimentare a țării.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a anunțat, după ședința CSS, că va fi inițiată o anchetă pentru a analiza modul în care Agenția pentru Rezerve Materiale a hotărât să reînnoiască rezervele de stat cu încălcarea legislației.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT