Experți cer Guvernului de la București să-i includă pe toți cetățenii R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID

843
1

O cunoscută comunitate analitică de la București a cerut Guvernului României să-i includă pe toți cetățenii R.Moldova în programul românesc de imunizare anti-COVID. „În acest moment, Republica Moldova nu oferă acces la vaccinare cetățenilor ne-esențiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, argumentează Asociația „Expert Forum” (EFOR), într-o scrisoare adresată miercuri, 7 aprilie, premierului Florin Cîțu, vicepremierului Dan Barna, ministrului de Externe, Bogdan Aurescu și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În completare, președintele EFOR, Sorin Ioniță, specifică pe Facebook că există și alte motive pentru a-i include pe toți cetățenii R.Moldova, nu doar pe cei care dețin și cetățenie română, ca până acum, în programul de vaccinare dezvoltat la București.

„Cel mai important este faptul că ar fi absurd să generăm chiar noi fracturi artificiale în societatea moldovenească, între vaccinați și nevaccinați, uneori chiar în cadrul aceleiași familii în care unii membri au dublă cetățenie iar alții nu”, scrie Ioniță.

Menționăm în acest context că premierul interimar de la Chișinău, Aureliu Ciocoi, i-a îndemnat, într-un interviu la „Europa Liberă”, pe moldovenii cu dublă cetățenie să profite de ocazie și să se vaccineze în România, deoarece R.Moldova se află abia la începutul procesului de imunizare și nu dispune de suficient ser pentru a asigura în timpul apropiat imunitatea colectivă.

În același timp, responsabili de la Ministerul Sănătății de la Chișinău spun că încă lucrează la crearea unei baze de date pentru a monitoriza câți cetățeni ai R.Moldova se vaccinează în România, deși se cunoaște că procesul a luat amploare, printre cei cărora le-a fost administrată prima doză de ser anti-COVID aflându-se și mai mulți deputați.

Conform datelor oficiale, până în prezent în R.Moldova au fost vaccinate aproximativ 52 de mii de persoane, pe când în România cifra acestora a depășit 2 milioane 156 de mii de oameni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Centrului analitic „Expert Forum”, care a cerut includerea tuturor cetățenilor R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID, chiar și a celor care nu au cetățenia României, a ajuns cu siguranță în atenția Guvernului […]