Basarabeanca din țara lalelelor: „Pentru mine brodatul iei înseamnă găsirea unei identități pe care nu știam că o am”

2275
0

Olga Bostan (24 de ani), originară din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, este asistentă la Universitatea Maastricht din orașul Maastricht, Olanda. Ea predă cursul de literatură și istorie medicală. Este o tânără preocupată de predare, voluntariat, intership și științe sociale având și un hobby special – brodarea iilor. De fapt, Olga brodează o ie de Vlasca, specifică zonei de sud a României, utilizând culorile bordo și maro închis. Motivele acesteia sunt inspirate din natură, dar au o interpretare stilizată, compoziția fiind preluată dintr-un album de planșe cu ii de sărbătoare din România, colectat de Elisa Brătianu în 1943.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

A plecat de acasă la vârsta de 17 ani. A ajuns să fie asistent universitar după mai multe schimburi de experiență avute în SUA, la Capital High School, Washington, și un semestru complet în Canada.

Tânăra vine dintr-o familie cu trei copii. Mama este medic ginecolog, iar tata, economist. Olga a absolvit Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, după care a plecat la București la facultate.

Nu a ales de la început o universitate europeană pentru că nu avea redobândită cetățenia română, fapt ce complica înscrierea la o facultate în UE, dar și costurile erau prea mari.

Decizia de a mă stabili în Olanda a fost mai mult una spontană, decât planificată. Vizitasem Olanda mai devreme și am rămas impresionată de țara lalelelor, iar când a apărut oportunitatea de a aplica la o bursă în Olanda, nu am ezitat, deși erau doar cinci locuri. Așa a început aventura mea olandeză, iar după ce am absolvit universitatea am decis să mai rămân”, ne-a mărturisit tânăra.

Pandemia a schimbat prioritățile în procesul de predare

Pe tot parcursul anilor de studenție bursa de merit obținută pentru rezultate la studii îi ajungea să-și acopere cheltuielile pentru viață. Locuia în campusul universitar.

După absolvirea studiilor, și-a găsit un job, în sfera filosofiei, științelor sociale. Am văzut un post vacant la universitate, am candidat și am fost selectată”, ne-a explicat ea. Olga Bostan predă la Facultatea Bachelor’s Programmes de la Universitatea Maastricht, la un program complex, interdisciplinar pentru studiile de licență.

În cadrul acestuia sunt anumite cursuri de bază obligatorii, iar studenții își aleg cursurile opționale de pe o anumită listă, iar eu le predau la unele din ele. Inițial, am început cu filosofia științei, care e unul dintre cursurile mele preferate, după care sociologia digitală și cursul de film documentar. În prezent, predau literatura și istoria medicală și un studiu despre construirea teoriilor și metodelor științifice”, ne-a povestit Olga despre activitatea ei.

Olga Bostan consideră că a avut norocul să facă parte dintr-un program internațional în care atât cadrele didactice, cât și studenții sunt din diferite state.

Predatul aici e o plăcere, mă bazez pe comunicare și discuție, nu mă ocup de disciplinarea studenților. Dificil mi-a fost să mă adaptez acestei libertăți de exprimare, dreptului la opinie, la critică, pentru că acasă așa ceva nu exista deloc, mai ales în liceu”, ne-a explicat ea unele dificultăți prin care a trecut.

Olga observă că pandemia a schimbat prioritățile cursului. „Odată ce am trecut pe online, am dat importanță și confortului psihologic, am acordat timp pentru discuțiile cu studenții despre felul în care ar putea să treacă mai ușor peste carantină, despre problemele lor, cum îi pot ajuta eu și cum se pot ajuta ei între ei. Le trimiteam mai des email-uri cu explicațiile temelor, uneori chiar predam aceleași subiecte de mai multe ori. O altă schimbare a fost înregistrarea și filmarea materialelor de curs, dar și oferirea mai multor ore individuale de suport”.

Modalitatea de predare a cursurilor online a implicat ajutor și susținere din partea administrației, nu a fost schimbat nici locul de muncă și nici salariul, din contra, universitarilor li s-a oferit ajutor emoțional și practic.

Au fost compensate toate cheltuielile suportate de cadrele didactice pentru munca de acasă, costurile pentru electricitate, pentru dispozitivele tehnice, dar ne-am și întrunit online împreună cu colegii discutând despre soluțiile la diverse probleme.”

Olga ne-a mărturisit că se simte bine în țara lalelor și crede că va mai rămâne acolo pentru încă vreo câțiva ani. Cu prima ocazie le va face o vizită celor dragi de acasă.

Din dorința de a împărtăși din valorile comunității din care face parte, Olga, de câte ori vine acasă, aduce cu ea și un prieten. De-a lungul timpului la ea au fost oaspeți din țări precum: Malaezia, Belarus, Italia, Polonia, România, Suedia. Fiecare oaspete este primit cu multă căldură din partea rudelor, a familiei. Oaspeții beneficiază de excursii prin orașele și satele noastre, pentru a le arăta nu doar frumusețile, ci și viața reală de la noi, gropile de pe drumuri, sărăcia și mizeria.

Se implică în diferite proiecte de caritate, sociale, pentru că crede că potențialul intelectual din diasporă va putea într-o zi contribui direct la schimbările spre bine de acasă și speră că se va găsi și o metodă de a colabora cu guvernanții locali.

Olanda are un sistem social dezvoltat

Olanda o fascinează prin cultura, modul de trai, posibilitățile și mentalitatea pe care le au oamenii de acolo, aceștia fiind punctuali și de încredere. Ei sunt prietenoși, dar și mult mai direcți decât moldovenii, nu ezită și, cu ușurință, spun lucrurilor pe nume. Totodată, instituțile statului sunt mereu la dispoziția oricui care are întrebări sau necesită ajutor, având și un sistem social dezvoltat. Un punct forte este infrastructura bine organizată pentru bicicliști. Olandezii merg pe bicicletă oriunde au nevoie. Pentru ei mersul cu bicicleta e un mod de viață.

Olga este preocupată de predare, voluntariat, intership. Are un hobby special – brodarea iilor.

Pasiunea pentru implicarea în viața socială a comunității din care face parte a determinat-o să se implice activ în grupul de iniţiativă „Noroc, Olanda”. Acesta a fost fondat în 2012 în Regatul Țărilor de Jos având la bază câteva scopuri bine definite: de a dinamiza comunitatea de moldoveni stabilită în Olanda pentru trai permanent sau temporar, de a promova R. Moldova prin exemple creative și pozitive. De-a lungul anilor grupul de inițiativă a demarat mai multe campanii sociale, de binefacere pentru moldovenii de acasă, cu strângeri de fonduri care ulterior au servit ca ajutoare umanitare, dar și diferite întruniri pentru moldovenii din Olanda.

O ie pentru Ziua națională a Iei

La Festivalul Ambasadelor la Haga am avut emoții frumoase. Olandezii au fost fascinați de cele povestite de mine despre Republica Moldova. Ei își doresc să ne viziteze”.

Din cauza pandemiei, nu poate reveni deseori acasă. De la începutul restricțiilor impuse, Olga și-a găsit refugiu în broderie. O pasionează ia națională, coloristica și simbolistica ei, de care s-a îndrăgostit. De aproape un an lucrează la propria ie.

Am studiat și învățat mai multe despre această parte a portului nostru național, după care mi-am comandat materialele necesare din România și de mai bine de zece luni îmi brodez ia pe care sper să o port pentru prima dată de Ziua Națională a Iei. Pentru mine acest lucru înseamnă găsirea unei identități pe care nu știam că o am, iar în timpul acestui proces mă simt mai conectată ca niciodată la tot ce înseamnă acasă”, ne-a mărturisit Olga Bostan.

Autor: Tudorița Postolachi, studentă la Jurnalism, USM

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE