De ce nu se face dreptate pentru Marius Borş

5787
2

Marius Borş avea 15 ani şi un viitor promiţător. Locuia cu părinţii în Irlanda, era pasionat de electronică şi visa să-şi continue studiile în domeniu. Tatăl i-a aranjat şi un atelier în care Marius se dedica pasiunii sale. Ziua de 26 august 2018 a fost una fericită pentru el. Împreună cu familia şi prietenii a vizitat mai multe locuri pitoreşti şi istorice din R. Moldova, iar peste o zi urma să revină în Irlanda.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Această zi a fost ultima din viaţa lui Marius. Un automobil de marca BMW s-a ciocnit violent de maşina în care se afla adolescentul şi tatăl său. Tânărul a fost aruncat la vreo 20 de metri şi se pare că nici nu şi-a dat seama ce s-a întâmplat în ultimele clipe ale vieţii sale.

Organele de drept au pornit un dosar penal în legătură cu acest caz, iar de doi ani şi jumătate ancheta bate pasul pe loc. În timp ce părinţii lui Marius Borş acuză organele de drept de tergiversarea premeditată a dosarului, oamenii legii dau vina pe experţi. Iar tânărul învinuit de comiterea accidentului, un fost angajat al sistemului penitenciar, a plecat la muncă în Marea Britanie.

Impactul

Ultima destinaţie turistică a familiei Borş a fost castelul Mimi. Seara, pe la ora 9, familia revenea la Chişinău, dar au decis să treacă mai întâi pe la o rudă din Băcioi ca să-şi ia rămas bun, deoarece peste o zi urmau să zboare în Irlanda. Cu ei mai era o familie din România, cu care se aflau de mai mulţi ani în relaţii de prietenie. La întoarcere, în maşina de model Mazda 6, condusă de Sergiu Borş, a urcat Marius, iar Viorica Borş şi cei doi copii mai mici au urcat în maşina prietenilor din România.

Sergiu Borş a ajuns cu vreo cinci minute înainte la intersecţia de la Băcioi şi a decis să facă cotitura şi să-i aştepte pe ceilalţi. „Am scăzut viteza până la vreo cinci km pe oră şi am cotit spre Băcioi. Era linişte, nu se auzea nicio maşină, nu se vedea nicio lumină. Apoi am simţit parcă un şuierat, mai mult nu ţin minte nimic. Când mi-am revenit, am văzut două maşini făcute zob, iar alături corpul neînsuflețit al fiului. Aveam mai multe traume, câteva coaste rupte, dar nu simţeam durerea. Urlam de disperare când mi-am dat seama că copilul meu este mort”, îşi aminteşte Sergiu Borş.

Impactul a fost atât de puternic încât automobilul în care se aflau Sergiu cu Marius s-a rotit de câteva ori şi a zburat la câţiva metri. Lovitura principală a fost dată din partea în care era adolescentul.

Mama victimei, lovită şi înjurată de învinuit

Maşina în care se afla Viorica Borş a ajuns aproximativ peste cinci minute de la comiterea accidentului. „Am văzut lume adunată, mai multe maşini şi am zis să oprim să vedem ce se întâmplă. L-am văzut pe Sergiu urlând, iar Marius al meu zăcea fără mişcare. Atunci nu am mai realizat ce se întâmplă, am fost ruptă de realitate”, îşi aminteşte printre lacrimi femeia. Viorica ne-a spus că s-a apropiat de celălalt şofer implicat în accident, l-a apucat de piept şi a început să-l zgâlțâie în neştire: „Cum ai putut?!”. Potrivit femeii, tânărul a avut un comportament nu prea bărbătesc. A luat-o pe Viorica la palme, a înjurat-o şi i-a zis unui martor ocular: „Filmaţi-o pe nebuna asta!”.

Prima expertiză

Asupra cazului a fost pornit un dosar penal pentru comiterea accidentului rutier soldat cu deces. Statut de învinuit în dosar îl are Alexandru Stepanciuc care în acea seară ar fi participat la curse de maşini. Acesta se afla la volanul unei maşini decapotabile de model BMW, cu numere de înmatriculare sugestive „BOSS 5”. Stepanciuc s-a ales cu câteva traume uşoare.

În cadrul urmăririi penale a fost dispusă o expertiză tehnică, finalizată în luna mai 2019. Experţii au ajuns la concluzia că Alexandru Stepanciuc conducea cu viteza de 138 de km pe oră. „Am arătat experiza unui specialist în domeniu din Irlanda. Acesta a cercetat atent toţi parametrii tehnici şi a spus că este făcută profesionist. Eu personal cred că viteza ar fi fost mai mare, judecând după impact. Închipuiţi-vă, maşina mea cântărea 1,7 tone şi a fost dusă pe sus câţiva metri. Acolo șoseaua trece peste un deluşor, iar vizibilitatea drumului este pe o lungime de cca 200 de metri. Dacă eu nu am văzut nici un transport, apoi am fost lovit peste vreo 2 secunde, înseamnă că avea o viteză nebună. Acest Stepanciuc nu e la prima abatere. A postat chiar el pe reţelele de socializare un video în care se lăuda cum conduce cu 200 km pe oră. Este şi un martor al accidentului care confirmă că maşina decapotabilă se deplasa cu viteză excesivă, în timp ce limita în perimetrul respectiv este de 50 km pe oră”, ne-a declarat Sergiu Borş.

Cea de a doua expertiză

La patru luni de la efectuarea expertizei, la solicitarea apărării, organul de urmărire penală a mai dispus efectuarea unei expertize tehnice. Ordonanţa de efectuare a expertizei a ajuns la Centrul Naţional de Expertize Judiciare în decembrie 2019, iar de atunci dosarul a fost „pus la murat”. „Au apărut nişte neconcordanțe care urmează a fi explicate de experţi. Nu putem merge înainte fără această expertiză. Dosarul este foarte complicat”, ne-a explicat procurorul Grigore Belîi.

Sunt învinuit în baza unei expertize falsificate. Eu aveam viteza de cel mult 55 de kilometri pe oră. Ei au scris că maşina mea cântărea 1,4 tone, dar ea cântăreşte aproape 1,7 tone. Au falsificat totul ca să mă găsească pe mine vinovat”, susţine Alexandru Stepanciuc.

Pe de altă parte, avocatele succesorilor părţii vătămate consideră că cea de a doua expertiză a fost numită pentru a tergiversa dosarul şi a permite învinuitului să se eschiveze de la răspundere. „Au fost puse nişte întrebări alogice, de exemplu, dacă putea să zboare automobilul Mazda, fiind propulsat de propriul motor. Apoi au invocat diferite pseudo-argumente că nu are cine face expertiza, au dat vina şi pe pandemie”, ne-a spus apărătoarea Mariana Talmaci.

Avocata Ala Raievschi susţine că există temeri că cea de a doua expertiză ar putea fi falsificată. „Din comisie a fost exclus expertul Ghenadie Cozlovschi care este un profesionist. Deţin informaţii că Mihail Tverdohleb, şeful Centrului de expertize, este cumătru cu Alexandru Luca, avocatul lui Alexandru Stepanciuc”, a precizat apărătoarea.

Stepanciuc dă vina pe tatăl adolescentului decedat

Alexandru Luca şi clientul său ne-au prezentat un alt tablou al accidentului în care şi-a pierdut viaţa Marius Borş. „Clientul meu pledează nevinovat. Şi eu am o opinie separată privind învinuirile aduse lui. Se efectuează o expertiză detaliată şi aşteptăm rezultatele”, a declarat avocatul.

Am reuşit să vorbim cu Alexandru Stepanciuc. Tânărul ne-a spus că se află în Anglia, dar nu se eschivează de la anchetă şi vine de fiecare dată când este chemat.

Stepanciuc îl declară vinovat pe Sergiu Borş pentru că nu i-ar fi cedat trecerea. „În toată lumea are prioritate conducătorul auto care se deplasează pe banda principală. Eu mergeam cu viteză redusă, căci eram aproape de intersecţie. Brusc, din faţă, mi-a apărut automobilul Mazda. Nu am frânat pentru că nu am avut timp. Mi-a ieşit direct în faţă în timp ce eu mă deplasam! Impactul a fost puternic pentru că nu am frânat deloc. Pe urmă nu mai ţin minte. Am fost rănit puternic la cap. Dacă aş fi avut exces de viteză, nu mai eram viu nici eu. Nu erau niciun fel de competiţii, nu era nimeni în maşină, era doar câinele meu de 2 kilograme. Nu a păţit nimic”, a precizat Stepanciuc.

Tânărul neagă că ar fi agresat-o verbal şi fizic pe Veronica Borş şi susţine că de fapt femeia l-a bătut pe dânsul. „De ce nu a depus atunci o plângere la poliţie? Ea m-a lovit, dar eu, ca un bărbat, am răbdat pentru că înţeleg că era în stare de afect şi nu am depus plângere. Am şi eu frate decedat şi înţeleg ce înseamnă să pierzi pe cineva apropiat”, a spus Alexandru.

Învinuitul şi-a expus poziţia şi pe reţelele de socializare, acuzându-i pe părinţii lui Marius că au vizitat „toate beciurile din Moldova” şi că Sergiu Borş trebuie să facă puşcărie pentru moartea fiului.

Precizăm că ambii conducători auto au fost supuşi testului de alcoolemie şi nu s-a constatat că cineva din ei a condus în stare de ebrietate.

Întrebat dacă regretă moartea lui Marius, Alexandru Stepanciuc a declarat că regretă toate decesele, inclusiv cele provocate de Covid-19.

Tergiversarea dosarului

Pe parcursul celor doi ani şi șapte luni de la tragedie, s-au schimbat ofițerii de urmărire penală, dar şi procurorii. Iniţial, cazul a fost investigat de poliţistul Adrian Acciu, care a ţinut la el dosarul mai bine de un an. Apoi dosarul a fost preluat de Denis Matcovschi. Ofiţerul a refuzat să ne vorbească despre caz. Mai vorbăreţ a fost procurorul Belîi, care a preluat dosarul de la fostul său coleg Baraliuc. „Ştiu că se insinuează că am tergiversa procesul. Dar există o procedură legală şi trebuie să o respectăm. Eu chiar am încercat să intervin ca să se urgenteze expertiza. Dar nu am prea reuşit. Nu au nici lucrători, mai este şi pandemia. Dar vă asigur că nu se pregăteşte nicio muşamalizare”, a argumentat omul legii.

Pe de altă parte, Mariana Talmaci susţine că pregăteşte o plângere privind tergiversarea finalizării dosarului, iar drept argumente sunt răspunsurile primite de la oamenii legii.

Iar Sergiu şi Mariana Borş, care încă nu şi-au revenit după pierderea fiului lor şi vorbesc printre lacrimi despre el, spun că vor face tot posibilul ca vinovatul să fie pedepsit.

Şi mai este ceva. Mai este un suflet de copil care nu a avut nicio vină şi căruia trebuie să i se facă numaidecât dreptate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII

  1. Lacrimi și incomensurabilă durere…
    Un suflet inocent ridicat prematur la Ceruri…
    Nelegiuri și tăcere, care amplifică „starea fără stare” a familiei înmărmurită in durere… Dumnezeu, cu siguranță, va face dreptate. Dar până atunci, câți oameni oare vor circula, vor traversa, vor trăi cu frică? De ce oare?
    E totul foarte clar!!! Sunt UNII (că nici oameni nu-i poți numi), care de viață, nevoi, durere n-au habar! Pentru astfel de inși legile sunt pentru a fi doar încălcate. Pe ei nu-i sperie nici închisoarea, nici moartea!
    Viorica și Sergiu numără zilele existenței…. fără iubitul lor copilaș nevinovat… Viața le este izvor de lacrimi nesecat… Sunt creștini și se roagă neîncetat. Răzbunare?! Nu aceasta vor, ci dreptate!!!
    E strigător la Cer! Să luptăm pentru adevăr!
    Îngerașul Marius veghează din Cer… ??

  2. Va rog sa distribuiti acest articol, sa-l cunoasca toti pe ACEST „erou” Alexandru Stepanciuc (Lieutenant at Министерство Юстиции Республики Молдова, dupa cum singur scrie pe pagina lui de fb: https://www.facebook.com/alexandru.stepanciuc)

    https://i.imgur.com/PtgMHAX.jpg

    Cica se afla in Marea Britanie: Hatfield, Hertfordshire, United Kingdom
    si probabil ca sunt motive sa se afle inafara Moldovei.
    El va zice ca invata, tulu-mama lui de elev ce-i el, invata la ditamai St Philip Howard Catholic Primary School
    Dar cele mai recente postari il gasesc in Egipt, Sharm El Sheikh: Sultan Garden Resort:
    https://i.imgur.com/zAymWOr.jpg