Bătălia vaccinurilor continuă în R.Moldova. Igor Dodon și Maia Sandu se întrec pentru a obține Sputnik V de la ruși

1322
1

După ce președinta Maia Sandu s-a întâlnit joi, 25 martie, cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a-i cere acces cât mai rapid la vaccinul Sputnik V, același lucru l-a făcut vineri, 26 martie, și liderul PSRM, Igor Dodon. „Cu cât mai repede asigurăm accesul populației la vaccinul anti-Covid-19, cu atât mai repede avem șansa să revenim la normalitate și să salvăm viețile celor dragi”, a argumentat șefa statului. La rândul său, Igor Dodon susține că locuitorii R.Moldova „demult sunt în așteptarea acestuia, din care motiv mizăm pe finalizarea tuturor procedurilor birocratice în cel mai scurt timp”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dodon a revenit cu un mesaj pe Facebook și după întâlnirea sa cu Vasnețov, asigurându-și susținătorii că vaccinul rusesc anti-COVID va fi în R.Moldova în timpul cel mai apropiat și va fi accesibil pentru cetățenii țării.

„Eu nu mă voi vaccina până nu va fi Sputnik V în Moldova. Iar când acest lucru se va întâmpla, mă voi imuniza o dată cu toți cetățenii”, a scris el.

Pe de altă parte, gestul Maiei Sandu, de a cere ajutorul Federației Ruse în procesul de imunizare a cetățenilor R.Moldova a fost criticat dur de analistul politic român, Dan Dungaciu, care accentuează că acesta este în rezonanță cu evenimentele politice de la Chișinău, unde șefa statului nu a reușit să se impună în lupta cu socialiștii și să asigure astfel un parcurs european al țării.

„Semnalul pe care îl transmite R.Moldova către partenerii europeni este, din păcate, și el extrem de prost și a culminat, din nefericire, dincolo de disputa din Parlament, cu foarte recenta întâlnire a doamnei Maia Sandu cu ambasadorul Federației Ruse, în care, printre altele, i-a cerut inclusiv vaccinurile rusești. Momentul acesta este tragic și este de o semnificație extrem de profundă. Nu că un politician cere Federației Ruse vaccinul. Au mai făcut-o și alții. Dar faptul că R.Moldova, după alegerea doamnei Maia Sandu, dă un semnal că ea este în afara spațiului european, unde vaccinurile se iau din altă parte. Din nefericire, mesajul acesta, care are o notă profundă de tragism, se duce și spre Bruxelles, și spre Uniunea Europeană, se duce și spre populație”, a declarat Dungaciu într-o emisiune la TVR Moldova.

Amintim că în R.Moldova Sputnik V a fost autorizat, la pachet cu AstraZeneca și Pfizer/BioNTech, pe 26 februarie, chiar dacă vaccinul rusesc nu a primit încă certificat de siguranță și eficiență de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ulterior, consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, anunța că un lot de câteva sute de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V așteaptă să primească autorizația de import ca să poată fi introdus în R.Moldova, pentru a fi administrat doar prin intermediul unor instituții medicale private și doar contra plată. La scurt timp după aceasta, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a confirmat că cererea de omologare a vaccinului rusesc Sputnik V a fost depusă la Agenția Medicamentului de către o companie farmaceutică privată, cu scopul de a-l comercializa în R.Moldova.

Între timp, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a confirmat vineri, 26 martie, că procedura de achiziționare a vaccinurilor anti-COVID-19 pentru utilizarea acestora în cadrul planului național de imunizare a fost suspendată. În acest scop au fost alocate 70 de milioane de lei, pentru 400 de mii de doze.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE