Majoritatea „PSRM-Șor” e împotriva dizolvării Parlamentului. Dodon amenință cu o nouă hotărâre privind „capturarea statului”

1069
0
Ședință în plen a Parlamentului R.Moldova
Ședință în plen a Parlamentului R.Moldova

O declarație cu privire la „dezacordul privind dizolvarea Parlamentului” a fost adoptată, vineri, 26 martie, în plenul Legislativului, la propunerea deputaților din PSRM, Partidul „Șor” și gruparea „Pentru Moldova”. Acestora li s-au alăturat și parlamentarii de la „Pentru Moldova”, astfel încât declarația a fost votată în final de 54 de deputați. „Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică, declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui țării”, se arată în declarație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Împotrivă s-au pronunțat PAS, Platforma DA și PDM, fiecare invocând motivele sale.

„R.Moldova are nevoie de un Guvern funcțional, dar nu în orice condiții”, a declarat deputatul PDM, Nicolae Ciubuc. „PSRM cu Șor vor să conducă R.Moldova. Solicit președintei Maia Sandu să dizolve de urgență acest Parlament. Acest Parlament trebuie să dispară”, a accentuat independentul Octavian Țîcu. „Prin această declarație anulați competențele Curții Constituționale. (…) Această declarație îmi aduce aminte de acea declarație care condamnă traseismul politic”, a comentat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Azi noi o să ne ducem la aceste consultări lansate de președinta Sandu. Fără aceste declarații, mă adresez președintei Sandu că nu este târziu să vedem cum să învestim un Guvern responsabil”, a declarat, la rândul său, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

De cealaltă parte, socialiștii, deputații din Partidul „Șor” și transfugii din „Pentru Moldova” au anunțat că refuză să se prezinte la consultările forțelor parlamentare, convocate vineri la amiază de președinta Maia Sandu, pe motivul unei agende încărcate în Parlament, și i-au cerut să le transfere pentru săptămâna viitoare.

Mai mult, liderul PSRM, Igor Dodon, a amenințat-o pe Maia Sandu cu o nouă hotărâre a Parlamentului, privind „capturarea statului” de către Curtea Constituțională, similară celei din iunie 2019, dacă aceasta va încuviința cererea șefei statului privind dizolvarea Parlamentului. „Alegerile nu vor fi în luna mai, iunie, iulie, cum vrea Maia Sandu. Noi nu vom admite alegeri în condiții de pandemie. Avem suficiente pârghii pentru a nu admite acest lucru. Mai mult, vă amintesc că nu putem avea scrutinuri electorale, cât nu avem acoperire financiară (e necesară modificarea bugetului în Parlament și alocarea mijloacelor financiare). Nu vom vota în Parlament alocarea banilor pentru alegeri până nu cumpărăm cel puțin 400 de mii de vaccinuri. Niciun ministru și deputat nu va ridica mâna pentru fanteziile electorale, în loc să cumpărăm vaccin”, a declarat Dodon vineri, pe vlogul său de pe YouTube.

Amintim că joi, 25 martie, a eșuat cea de a doua tentativă de învestire a unui nou guvern, după ce majoritatea „PSRM-Șor” a boicotat ședința în care urma să fie examinat programul de guvernare propus de premierul desemnat, Igor Grosu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE