Premierul în exercițiu confirmă că vaccinul Sputnik V a fost omologat pentru a putea fi comercializat în R.Moldova

1577
1

Premierul interimar Aureliu Ciocoi confirmă că cererea de omologare a vaccinului rusesc Sputnik V a fost depusă la Agenția Medicamentului de o companie farmaceutică privată, cu scopul de a-l comercializa în R.Moldova. Totodată, șeful Guvernului în exercițiu nu vede în acest fapt o problemă. „Dacă îl vor propune, vă dați seama, compania îl aduce cu un preț angro, își pune un adaos comercial, plus are de achitat niște taxe vamale și evident că prețul final în R.Moldova al acestui vaccin va fi net superior fâță de prețul cu care ar putea fi contractat de la producător. Însă avem o piață liberă, și nu văd motive să interzicem clinicilor private, în cazul în care pot obține vaccinul, să-l propună contra cost”, a declarat Ciocoi într-o emisiune la Jurnal TV.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

El afirmă că R.Moldova este deschisă oricărui vaccin anti-COVID și dă asigurări că programul guvernamental de imunizare va asigura cetățenilor accesul gratuit la vaccin.

În acest context, Ciocoi i-a avertizat pe cei care ar putea încerca să profite de pe seama donațiilor, încercând să comercializeze vaccinurile oferite gratuit R.Moldova prin intermediul clinicilor private. „Ar fi foarte urât ca vaccinurile venite drept donație sau achiziționate din bani publici să fie vândute în clinicile private. Și pe această cale previn de pe acum ca doritorii de asemenea scheme să uite acest lucru”, spune el.

Declarațiile premierului în exercițiu vin după ce consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, anunța că un lot de câteva sute de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V așteaptă să primească autorizația de import ca să poată fi introdus în R.Moldova, pentru a fi administrat doar prin intermediul unor instituții medicale private și doar contra plată. „Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți”, accentua ea. Anume acesta, spunea Nemerenco, ar fi motivul pentru care serul anti-COVID rusesc a fost înregistrat de Agenția Medicamentului, în paralel cu vaccinurile occidentale Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, iar acum unii deputați au lansat o campanie de dezinformare împotriva donației oferite de România.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU