Morari: Legătura dintre „Laundromatul rusesc” și „furtul miliardului” sunt oamenii care au realizat aceste scheme

598
0

„Laundromatul rusesc” și „furtul miliardului”, deși trebuie tratate distinct, au aceiași autori. Afirmații în acest sens au fost făcute de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, în cadrul audierilor la Comisia parlamentară de anchetă a spălării celor peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia prin intermediul sistemului bancar și judecătoresc din R.Moldova. „Legătura care există între aceste două scheme sunt persoanele. În unele cazuri sunt aceiași oameni”, susține Morari.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Morari mai afirmă că în perioada șefiei sale la PA au fost realizate „anumite succese” în investigarea spălătoriei rusești.

Mai exact, au fost trimise în judecată dosarele a 14 judecători, privind pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri ilegale. De asemenea, potrivit acestuia, PA a trimis în judecată dosarele a doi executori judecătorești, privind cauzarea daunelor prin înșelăciune. „Acești executori judecătorești urmau să încaseze taxe pentru executarea titlului. Ținând cont că sumele erau mari, de la câteva sute de milioane de dolari până la 700-800 milioane de dolari, taxele încasate la bugetul de stat urmau să fie pe potrivă”, spune Morari. Pe lângă asta, în 2017–2018, a fost finalizată urmărirea penală în cazul a patru angajați ai Băncii Naționale a Moldovei, referitor la neglijență.

Menționăm că, în pofida declarațiilor lui Viorel Morari, până în prezent doar două dintre aceste dosare au avut finalitate, foștii judecători Igor Vornicescu și Serghei Lebediuc fiind recent condamnați în prima instanță privind pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii. Ambii, însă, au fost scutiți de pedeapsa cu închisoarea, întrucât a expirat termenul de prescripție.

Un alt judecător, Ghenadie Bîrnaz, a fost scos de sub învinuire, din motiv că fapta lui nu întrunește elementele infracțiunii.

Comisia parlamentară de anchetă a „Laundromatului rusesc” a ajuns la etapa pregătirii raportului final, a anunțat șefa acesteia, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu. Președinta Comisiei a specificat că au fost adresate peste 140 de demersuri cu întrebări către diferite instituții pentru a face lumină în subiectul investigației. În cadrul activității sale, Comisia a solicitat inclusiv audierea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a ex-procurorului general, Corneliu Gurin, și a fostei șefe adjuncte a PA, Adriana Bețișor, care au refuzat să se prezinte în fața parlamentarilor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here