Covidul şi lupta pentru putere la Ungheni (VIDEO)

1817
0
Pacienţi pe cale de recuperare

Pandemia de Covid-19 a găsit Spitalul Raional Ungheni nepregătit, la fel ca şi multe alte spitale din ţară. Autorităţile locale, foste şi actuale, nu au fost tare miloase cu principala instituţie sanitară a raionului la capitolul modernizare şi dotări, iar medicii au fost aruncaţi practic dezarmaţi în lupta cu infecţia, asemenea soldaţilor fără baionete. Ani la rând licitaţiile pentru Spitalul Raional Ungheni s-au redus la procurarea produselor alimentare, spălarea lenjeriei, procurarea de detergenţi şi utilizabile pentru laborator. Mai mult, în ultimul timp, instituţia a ajuns să fie măcinată şi de conflictul dintre doi medici care au muncit cot la cot mai bine de 30 de ani în sala de operaţii, ca să ajungă pe baricade diferite în lupta pentru fotoliul de director al spitalului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ironia sorţii, tocmai în această perioadă dificilă pentru instituţie în spital au fost internaţi toţi conducătorii raionului şi membrii familiilor lor, fiind infectaţi cu coronavirusul de tip nou.

Cum s-a reprofilat în pandemie Spitalul din Ungheni

Pe teritoriul Spitalului Raional Ungheni au fost amenajate trei „zone roşii” – în secţia de boli contagioase, în clădirea care a găzduit secţiile de pediatrie şi neurologie şi în traumatologie, ultimele secţii fiind comasate. De exemplu, secţia de traumatologie a fost comasată cu chirurgia.

Primii pacienţi infectaţi cu coronavirusul de tip nou au fost internaţi în secţia de boli contagioase. Clădirea a fost construită prin anii 50 ai secolului trecut şi este depăşită de timp. Tavanele sunt joase, iar saloanele – strâmte, abia de încap două paturi într-un salon. În pereţi, găuri de mărimea pumnului, ce demonstrează că reparaţie nu s-a făcut de mult timp. În schimb, sunt ţevile pentru oxigen şi pacienţii pot să folosească măştile cu gazul vital. Ceea ce nu există şi în alte două secţii destinate celor infectaţi cu Covid 19.

Este vorba de clădirea unde se aflau secţiile de pediatrie şi neurologie, amenajate pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus.

Vladimir Popovici, directorul interimar al Spitalului Raional Ungheni, ne-a dat asigurări că lucrările de instalare a ţevilor pentru oxigen sunt pe ultima sută de metri. Până atunci, se folosesc generatoarele de oxigen cumpărate recent. „Ni s-au propus 15 generatoare de oxigen. Eu am vrut să le luăm pe toate, dar s-au găsit bani doar pentru 13”, ne-a spus şeful interimar al instituţiei.

Vladimir Popovici, director interimar al Spitalului Raional Ungheni

Pe holul secţiei de boli contagioase, ca un exponat de muzeu, se găseşte un aparat masiv, cu mai multe tuburi. Este un aparat pentru respiraţie asistată şi are mai mult de 50 de ani. Medicii nu-l mai folosesc şi fac glume pe seama exponatului: „Uite cum am întâmpinat noi coronavirusul!”.

Într-un salon din Secţia boli contagioase o găsim şi pe profesoara care a transmis cu două săptămâni în urmă mesaje disperate că nu se ajung măşti pentru oxigen şi că foloseşte aceeaşi mască împreună cu soţul. „Am fost internată mai întâi în secţia de pediatrie. Nu era o sursă de alimentare cu oxigen. Aici este şi mă simt mai bine. Mulţumim medicilor. Dar îmi fac griji pentru soţul meu. Starea lui este mai grea şi copiii au decis să fie transportat la Chişinău. Eu nu am vrut să fac declaraţii la televizor. Mi-a zis o doctoriţă să fac”, ne-a spus vorbind din greu femeia.

Pacientă cu Covid internată în secţia de boli contagioase

Alături, pe un pat, zăcea respirând anevoios o femeie trecută de 50 de ani. Este o asistentă de la Spitalul din Ungheni. Femeia nu a răspuns la întrebările noastre. Pur şi simplu îi era foarte greu să vorbească. Într-un alt salon am găsit doi bărbaţi. Unul din ei este medic dentist. Bărbaţii erau veseli şi puşi pe glume, optimişti că vor fi externaţi în timpul apropiat. Au spus că se simt bine, dar că au trecut prin iad.

Vladimir Popovici ne-a declarat că mai sunt libere încă vreo 40 de paturi destinate pacienților cu coronavirus: „Probabil, că este singurul spital din republică cu atâtea locuri libere”.

Avem de toate”, în afară de medicamente scumpe şi eficiente

Medicii din prima linie de la Ungheni susţin că dispun de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi şi se simt mai protejaţi la serviciu decât în stradă. La fel, sunt disponibile şi medicamentele necesare pentru tratarea celor infectaţi cu coronavirusul de tip nou, prevăzute în Protocolul naţional.

Alta este situaţia cu Tocilizumabum şi Remdesivir, preparate foarte costisitoare pentru buzunarele moldovenilor, despre care medicii spun că sunt cele mai eficiente.

Pacienţi pe cale de recuperare

Într-un salon al secţiei de boli contagioase a Spitalului Raional Ungheni am găsit două femei, mamă şi fiică, ambele conectate la masca cu oxigen. Starea femeii mai în vârstă a fost critică, saturaţia cu oxigen era de 72 la sută. Medicii i-au recomandat Tocilizumabum, dar a fost nevoită să-l procure din cont propriu pentru că în spital nu este. Au găsit în farmacie, cu 6400 de lei pentru un flacon. A procurat 2 flacoane şi după administrarea preparatului se simte mult mai bine, iar saturaţia este de 92 la sută.

O doctoriţă din secţia de boli contagioase ne-a spus că a mai rămas doar o singură cutie cu Remdesivir, iar în situaţia curentă, preparatul se va epuiza foarte repede.

Vladimir Popovici susţine că spitalul a dispus de aceste preparate, dar stocul s-a epuizat. Farmacia spitalului a făcut solicitare de un nou stoc de Tocilizumabum şi Remdesivir şi acum sunt în aşteptare.

Aparat pentru respiraţie asistată din secolul trecut

Precizăm că în octombrie 2019, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice în Sănătate a încheiat două contracte cu SRL Dita Est Farn privind achiziţionarea a 7000 de flacoane de Remdesivir la preţul de 362 de lei pentru un flacon şi a 2000 de flacoane de Tocilizumabum, la preţul de 6034 de lei pentru un flacon. Portalul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice în Sănătate nu oferă alte informaţii privind achiziţionarea preparatelor respective.

Saloanele VIP

Întreaga conducere a raionului Ungheni, preşedintele raionului, Ghenadie Mitriuc, şi cei trei adjuncţi ai săi, precum şi membrii familiilor lor, au fost internaţi la începutul lunii curente după ce s-au infectat cu Covid-19. Unul din ei, vicepreşedintele raionului Ungheni, Mihai Diaconu, a pierdut în scurt timp lupta cu boala. Contaminarea s-ar fi produs la şedinţa Consiliului raional din 25 februarie, la care ar fi participat şi o consilieră infectată.

Pentru elita raionului şi membrii familiilor lor au fost amenajate paturi în secţia de traumatologie. În spaţiul public a început să se vehiculeze că pentru Mitriuc şi adjuncţii săi au fost pregătite saloane VIP. În realitate, este vorba despre aceleaşi condiţii, doar că acolo există conductă pentru oxigen.

Bloc sanitar în secţia boli contagioase

Vladimir Popovici susţine că atunci când a fost internată elita raionului, conductele pentru oxigen din traumatologie nu funcţionau şi au fost reparate în grabă. „Toţi necesitau internare imediată, dar nu erau locuri. Saloanele din secţia de pediatrie şi neurologie erau în curs de amenajare. Trebuia să fac ceva. Astfel, am amenajat o secţie Covid în traumatologie şi i-am izolat acolo pe toţi”, ne-a explicat Popovici.

L-am contactat la telefon pe Ghenadie Mitriuc. Acesta ne-a spus doar că este internat în spital şi că nu doreşte să facă declaraţii pentru presă.

Problema cadrelor

În Spitalul Raional Ungheni sunt puţin peste 700 de angajaţi, dintre care 71 sunt medici. Aproape întreg personalul medical, inclusiv ex-directorul instituţiei şi actualul director interimar, au trecut prin coronavirus.

Este foarte greu de suportat. Ne-au rămas sechele, chiar dacă am învins boala. A trecut ceva timp, dar încă simţim consecinţele. Cei 16000 mii de lei oferiţi de stat pentru că ne-am infectat la locul de muncă nu acoperă cheltuielile pentru tratament şi reabilitare”, ne-a declarat o doctoreasă.

Cu toate acestea, personalul de la Spitalul Raional Ungheni nu se prea îmbulzește la imunizare. La mai bine de o săptămână după ce a fost dat startul campaniei de imunizare anti-Covid, erau vaccinaţi în jur de 70 la sută din personalul medical de la Spitalul din Ungheni. Mai dificilă e situaţia legată de asistentele medicale, o bună parte refuzând din start vaccinul. Neîncrederea ar veni de la reacţiile adverse suportate de către colegii care s-au imunizat, febră şi dureri musculare. O asistentă a avut reacţii mai severe, cu erupţii cutanate, care au fost tratate medicamentos.

Problema cadrelor la Ungheni, ca în majoritatea spitalelor din ţară, rămâne una stringentă. Vladimir Popovici spune că pe moment are nevoie de cel puţin 10 doctori, iar pentru a rezolva urgent problema, va recurge la angajarea stagiarilor, inclusiv de la Universitatea de Medicină din Iaşi.

De la începutul pandemiei instituţia a pierdut un medic chirurg şi o asistentă medicală.

Bătălia „titanilor” de la Ungheni

La problemele cu care se confruntă principalul spital din Ungheni s-a mai adăugat încă una, cea cu asigurarea interimatului funcţiei de director al instituţiei. Până toamna trecută, funcţia de director al Spitalului Raional Ungheni a fost deţinută de către chirurgul Andrei Alexeev, iar la expirarea mandatului a preluat interimatul funcţiei. La finele anului trecut, Consiliul raional Ungheni a dat start concursului pentru următorul mandat de director al spitalului raional, iar Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care a admis doi pretendenți, pe Andrei Alexeev și pe Vladimir Popovici.

Andrei Alexeev, ex-director al Spitalului Raional Ungheni

La 14 ianuarie 2021, secretarul de Stat a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatîc, a emis un ordin privind suspendarea concursului de la Ungheni. O zi mai târziu, Consiliul raional Ungheni a decis ca în continuare interimatul funcţiei de şef al spitalului raional să fie asigurat de Vladimir Popovici.

La 15.01.2021, m-am prezentat la ședința extraordinară a Consiliului raional Ungheni, deși nu mi-a fost clar și nu îmi este clar nici până în prezent, ce a servit la baza convocării ședinței extraordinare a Consiliului raional Ungheni. Abateri în activitatea Spitalului Raional Ungheni nu au fost constatate și comunicate, iar instituția medicală, în condițiile actualei pandemii, insuficienței de cadre și de finanțare, se descurca destul de bine.

Am prezentat, în ședința Consiliului raional Ungheni din 15.01.2021, raportul de activitate, am răspuns la întrebările formulate de aleșii locali. Ca ulterior, în aceeași ședință, în mod netransparent, neobiectiv și fără a ține cont de aspectele de meritocrație, să fie luată decizia Consiliului raional Ungheni nr.1/1 din 15.01.2021”, se arată nedumerit medicul Alexeev.

Chirurgul spune că a fost întotdeauna apreciat pentru meritele sale manageriale, iar în 2019 a fost decorat cu ordinul Gloria Muncii: „Potrivit aprecierilor date de Comisia de evaluare și validare a indicatorilor de performanță a activității spitalelor pe parcursul ultimilor cinci ani de zile, Spitalul Raional Ungheni, sub conducerea mea, a fost și este printre cele mai bune spitale din ţară. În anul 2015, când am preluat conducerea IMSP Spitalul Raional Ungheni, aceasta avea datorii de peste 7 milioane de lei, iar în cinci ani de activitate am reușit să diminuez semnificativ aceste datorii. La 15.01.2021, datoriile instituţiei constituiau 560000 de lei”.

La 10 februarie, Judecătoria Ungheni, la solicitarea lui Andrei Alexeev, a anulat actele administraţiei raionale privind demisia lui Alexeev din funcţia de director interimar şi numirea în această funcţie a lui Popovici. Administraţia raionului însă nu s-a conformat deciziei pe motiv că decizia nu este definitivă.

Andrei Alexeev susţine că demiterea sa a fost făcută pe criterii politice, iar socialistul Ghenadie Mitriuc ar vrea să-l pună la cârma spitalului pe omul său.

Popovici nu a deţinut funcţii manageriale, nu are capacităţi, este un penal, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în 2016. Are un comportament imprevizibil, şantajează medicii, foarte mulţi nu vor să lucreze cu el şi sunt gata să plece. Distruge tot. Până la el s-a lucrat foarte bine, chiar în condiţii de pandemie”, ne-a declarat Alexeev.

Fostul director al spitalului din Ungheni susţine că Popovici s-ar face vinovat şi de dispariţia ştampilei instituţiei, atunci când el se afla internat cu Covid: „Şi-a făcut o altă ştampilă, de culoare roşie, şi o ţine la el. A fost surprins chiar cum îi vorbea ştampilei”.

O altă situaţie ne-o prezintă Vladimir Popovici. Medicul susţine că a fost efectuat un audit la solicitarea Consiliului raional şi au fost depistate mai multe deficienţe în administrarea lui Alexeev. „Consiliul a decis ca să asigur eu interimatul până la finalizarea concursului. Ca să vadă cum mă descurc. Iar Alexeev a pornit o campanie de denigrare a mea. A scris pe la toate instituţiile posibile şi imposibile, a pornit unii angajaţi împotriva mea, a chemat presa, alimentând-o cu informaţii false. Îmi pare rău, am lucrat alături 35 de ani, dumnealui chirurg, eu anesteziolog. Şi poate că va mai trebui să lucrăm în continuare. Nu e bine când se ceartă doi doctori. În asemenea cazuri are de pierdut pacientul”, a spus directorul interimar al spitalului.

Întrebat despre ştampilă, Vladimir Popovici a spus că Poliţia din Ungheni a intentat un dosar penal: „Alexeev nu mi-a transmis mai multe lucruri, documente. Sper că oamenii legii se vor descurca. Am fost nevoiţi să confecţionăm altă ştampilă, pentru a debloca activitatea instituţiei. Din această cauză s-a întârziat salariul, a fost dat la începutul lui martie”.

Vladimir Popovici a recunoscut că a fost condamnat, dar spune că şi-a executat pedeapsa de a nu-şi exercita profesia timp de doi ani. Popovici susţine că în acest dosar a fost sacrificat de către fosta directoare a Spitalului Raional Ungheni: „Am testat un şofer la alcoolemie şi i-am dat verdictul că era în stare de ebrietate. Ulterior, s-a pierdut proba de sânge şi dna Crăciun urma să fie trasă la răspundere pentru neglijenţă. Ca să scape basma curată, a emis o dispoziţie cu o dată anterioară prin care eu am fost eliminat din lista medicilor cu dreptul de a efectua expertizele la alcoolemie. Aşa am ajuns pe banca acuzaţilor”.

Cu o zi înainte de a fi publicat materialul, statisticile plasau raionul Ungheni pe locul doi, după Chişinău, privind numărul de infectări cu Covid-19. În ziua respectivă au fost înregistrate 80 de noi infectări, de două ori mai mult decât numărul de locuri rămase în spital.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE