Sora lui Platon, condamnată la Moscova la 10 ani de închisoare, în dosarul „Laundromat”

1514
0
Elena Platon, în instanță la Moscova / Sursă FOTO: captură video

O instanță de la Moscova a condamnat-o pe Elena Platon, sora afaceristului Veaceslav Platon, la 10 ani de închisoare cu executare. Elena Platon a fost găsită vinovată de participare la o schemă ilegală de spălare de bani, numită generic „Laundromat”, în urma căreia din Rusia au fost expediate peste hotare 126 de miliarde de ruble (aprox. 1 miliard de dolari – n.red.).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Din 2013 până în 2014, Elena Platon a fost un membru activ al comunității criminale internaționale, condusă de fratele ei Veaceslav Platon și de un cunoscut politician și om de afaceri Vladimir Plahotniuc din R. Moldova. Împreună cu proprietarii efectivi ai unor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, precum și de către alți complici, acuzatul a efectuat o retragere ilegală din Federația Rusă către state străine de peste 126 de miliarde de ruble”, a declarat joi, 11 martie, după pronunțarea sentinței, Irina Volk, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Interne, citată de RIA „Novosti”.

Menționăm că, potrivit Ministerului de Interne de la Moscova, Federația Rusă va cere extrădarea celorlalți figuranți moldoveni, adică a lui Veaceslav Platon, a liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Elena Platon, fostă top manager al Moldindcombank, a fost arestată la Moscova în mai 2019. În luna iunie a aceluiași an, potrivit presei rusești, ea și-a recunoscut vina, spre deosebire de fratele său, Veaceslav Platon, care a vorbit în repetate rânduri despre un dosar fabricat la comanda concurenților săi de business și a adversarilor politici.

Sentința Elenei Platon, care prevede și confiscarea averii, nu este definitivă și poate fi contestată în instanțele superioare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here